© PXimport

De 17 snelste wifi-routers getest

Geplaatst: 3 september 2013 - 03:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Jeroen Boer

Hoewel we al een aantal jaar gebruik maken van 802.11n als wifi-standaard, is de ene n-router zeker de andere niet. In het begin werkten n-routers enkel op de 2,4GHz-band en boden ze slechts één of twee datastromen tegelijkertijd aan. Moderne 802.11n-routers werken met drie datastromen.

Het is lastig om routers te testen op een manier die voor iedereen direct nuttig is. Ieder huis is immers anders en zaken als gewapend beton kunnen de ontvangst van een router flink verstoren. Het is dus niet gezegd dat je thuis daadwerkelijk de snelheden zult halen die wij in onze test neerzetten. Het doel van onze test is om de routers met elkaar te vergelijken onder dezelfde omstandigheden. Routers die we in het verleden eventueel eerder hebben getest, zijn voor dit artikel opnieuw getest.

Wij hebben bij de snelheidstest gekozen voor een afstand van vijf meter. De bedrade snelheidstesten zijn uiteraard uitgevoerd met gigabit-apparatuur. Voordat we de snelheidstest hebben uitgevoerd, controleren we bij iedere router of de meest recente firmware (bèta-firmware gebruiken we niet) gebruikt wordt.

802.11ac-adapter

Normaal gesproken testen we routers in combinatie met een notebook die voldoet aan de standaard die we willen testen. Helaas hebben we nog niet de beschikking over een notebook met ingebouwde 802.11ac-adapter. Van ASUS ontvingen we de PCE-AC66 Dual-Band PCI-E Adapter. Dit is een 802.11ac-insteekkaart waarmee een pc is uit te breiden met wifi. Deze adapter maakt gebruik van drie externe antennes en voldoet aan de snelste 802.11ac- en 802.11n-standaarden die momenteel verkrijgbaar zijn. We hebben deze adapter gebruikt in combinatie met alle ac-routers om de ac-band te testen.

De 17 snelste wifi-routers getest from IDG Nederland

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten