Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

De 9 beste mediaspelers

Door: Maikel Dijkhuizen | 20 maart 2013 10:00

Overige elektronica

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9
 10. pagina 10

De in smart-tv’s ingebouwde mediaspelers vallen vaak tegen vanwege de beperkte bestandsondersteuning. Wanneer je al je gedownloade video- en muziekbestanden probleemloos wilt afspelen, heb je nog altijd een losse mediaspeler nodig. Gelukkig zijn deze in alle soorten en maten verkrijgbaar. Bovendien beschik je hiermee meteen over extra mogelijkheden, zoals toegang tot webdiensten op je televisie.

Als je graag films downloadt vanaf usenet of bittorrent, heb je veel profijt van een mediaspeler. Dit kastje sluit je namelijk met een HDMI-kabel aan op je televisie, zodat je de gedownloade videobestanden vanaf de bank kan bekijken. Daarnaast hebben mediaspelers audio-uitgangen om het geluid via je home-cinemaset weer te geven.

Overigens is het de beste oplossing om zowel beeld als geluid met een HDMI-kabel aan je apparatuur door te geven. Mediabestanden speel je op verschillende manieren af. Zo sluit je bijvoorbeeld een externe harde schijf of usb-stick aan op een usb-poort van de mediaspeler, waarna je in het menu een leuke film selecteert.

Verder bestaan er ook mediaspelers met een geïntegreerde harde schijf die je vol kan zetten met film- en muziekbestanden. Een derde mogelijkheid is om bestanden vanaf netwerkbronnen naar de speler te streamen. Op die manier benader je films en muziek die op een computer of NAS staan opgeslagen. Het voordeel van laatstgenoemde methode is dat je bestanden niet hoeft te verplaatsen. Je hebt hiervoor wel een exemplaar met een netwerkaansluiting nodig.

Overigens is dat geen enkel probleem, want de besproken mediaspelers in deze test zijn allemaal voorzien van een ethernetpoort. Sommige spelers hebben zelfs een draadloze netwerkadapter, zodat je geen kabel hoeft te gebruiken. Het is verstandig om, indien mogelijk, toch een kabel te gebruiken omdat draadloos streamen veel sneller voor problemen als haperend beeld zorgt.

Mediaprocessors

Welke mediaspeler je ook koopt, tegenwoordig speelt vrijwel iedere speler de bekendste video- en audio-formaten soepel af. De mediaprocessors van Sigma Designs en Realtek zijn de afgelopen jaren volwassen geworden. Dit heeft geresulteerd in een uitgebreide codec-ondersteuning. Aangezien zo’n beetje iedere speler een processor van één van deze merken bevat, zijn de verschillen in bestandscompatibiliteit tussen de spelers erg klein. Veel fabrikanten kiezen de afgelopen tijd voor de Realtek RTD1186-processor. Niet zo gek, want deze processor biedt 3D-ondersteuning in Full HD-kwaliteit. Wanneer je een 3D blu-ray downloadt, kan je deze zonder beperkingen op een 3D-televisie afspelen.

Nog een bijzondere eigenschap van deze processor is dat hij in staat is om Android te draaien. In principe biedt deze functie de mogelijkheid om allerlei apps op een televisie te gebruiken. Helaas valt de bediening van dit mobiele besturingssysteem op een televisie in de praktijk erg tegen. Gelukkig geven de meeste mediaspelers vanuit de eigen interface ook toegang tot verschillende apps en webdiensten, zodat je evengoed voordeel hebt van een internetverbinding.

Voor deze test vroegen we recente mediaspelers aan bij de een aantal bekende fabrikanten. Uiteraard controleerden we in de test uitgebreid de bestandscompatibiliteit van iedere speler. Daarnaast namen we ook de aanvullende functies onder de loep, zodat je precies weet wat de verschillen tussen de spelers zijn. Op de volgende pagina starten we met de uitgebreide test!

7 Reacties op: De 9 beste mediaspelers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 jaren, 6 maanden geleden
  f
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 5 maanden geleden
  euhh moeten wij dit nu serieus nemen ?
  eminent is 1 van de slechts presterende mediaspelers die er gemaakt zijn. De snelheid is echt ver te zoeken, het menu is een doolhof van allerlei zaken die niet nodig zijn, ftp heeft eminent nog nooit van gehoord, een webinterface kennen ze ook niet kortom een apperaat voor keizer wilhelm de eerste ontwikkeld maar zeker niet van deze tijd.
  Valt mij toch een beetje tegen dat er hier zo over dit merk gesproken wordt.

  mvg
  een eminent gebruiker die hem snel heeft terug gebracht

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 4 maanden geleden
  welke vindt jij dan beter ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 2 maanden geleden acj.dejonge@zeelandnet.nl
  Mediaspelers: een keuze maken is moeilijk bij de een is het beeld goed en het geluid minder,bij de ander weer andersom,kortom een complete mediaspeler ben ik nog niet tegengekomen en ik moet zeggen heb er maar een paar :)
  draai nu momenteel xbmc op een minix neo 7 komt in de buurt maar is zeker nog niet perfect wel heb je bij zo'n android device een airmouse nodig
  Een voordeel van Minix is dat ze hun product goed ondersteunen voordeel is ook dat er voor deze apparaten custom firmware wordt gemaakt
  Kortom een mediaspeler kiezen is een lastige keuze
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 2 maanden geleden rosta1980@gmail.com
  Inderdaad! Wat mijn voorganger (acj.de.jonge) al beschreef sluit ik me aan. Maar gelukkig is er voor mij nu toch echt een mediaplayer op de markt, waar ik tot nu toe erg enthousiast over ben. Aller eerst ga ik hier mijn wijze van gebruik uitleggen. Ik heb een mediaplayer strikt alleen voor het streamen van films. Boven heb ik een snelle pc staan, en alle apparaten in huis heb ik verbonden door middel van CAT6 UTP aan een TP-Link Archer C7. (uitgesloten van tablets en smartphones uiteraard ;-) Jaren lang ergerde ik me vooral aan snelheid/stabiliteit waarmee ik films streamde over mijn netwerk naar mijn tv beneden. Dit was waarschijnlijk te wijten aan de oudere chipsets van Realtek, want mijn ervaringen met Eminent(7080) en oudere Mede8er zijn verre van goed te noemen. Nog steeds vind ik het (plug&play;) verhaal behoorlijk te wensen over laten, wat overigens niet alleen te wijten is aan de mediaplayer maar aan de samenwerking met besturingssystemen van Microsoft Windows. Nu weet ik mijn wegen redelijk te vinden, als het gaat om rechten(delen) van mappen of schijven. Maar begrijp goed dat een leek hierin vast loopt. Nu mijn keuze en besluit om een Dune HD TV-303D mediaplayer aan te schaffen. Ik kijk me eerst helemaal suf op diverse fora, maar uiteindelijk werd ik daar ook niet wijzer van. Dus ik naar de MediaMarkt in Zwolle. Ik trof daar gelukkig een medewerker die echt weet waar hij het over heeft, en waarmee ik even kon sparren op het gebied van techniek en ervaringen. Uiteindelijk rade hij mij aan te gaan voor de Sigma chipsets van Dune/Popcorn. Ik had niet veel positiefs gelezen over Popcorn, dus mijn keuze viel op de Dune HD TV-303D http://dune-hd.com/eng/products/full_hd_media_players/36 Nu bijna een week verder, moet ik jullie zeggen dat ik erg tevreden ben. Ik kan tot nu toe echt elk formaat bestand afspelen, dus ook de Full Blu-ray/MKV HD films van 40GB speelt deze Topper van Dune :-) af. Ik hoop dat ik hiermee mensen geholpen heb een goede keuze te kunnen maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren, 9 maanden geleden FriedrichF
  Hier mijn ervaringen met de Popcorn Hour A-300:
  1) Door de schuifconstructie (waarbij de HD in de stekker van de mediaplayer moet worden
  geschoven) hapert het contact met de HD. Dit blijkt ook uit de recenties op het internet.
  De HD maakt bij veel mensen geen goed contact met de player. Uit de reviews blijkt dat
  dan een voedingskabeltje van 5 naar 6 polig kan worden nageleverd waardoor de voeding
  wel in orde is. Deze kabel wordt niet meegeleverd.
  2) Bij de levering van het apparaat zit wel een handleiding om de HD erin te plaatsen,
  maar geen handleiding om de HD te installeren. Uit veelvuldige reviews op het internet
  blijkt dat in veel gevallen de player de HD niet herkent. Bij mij ook niet.
  3) Op de reviews op het internet wordt ook melding gemaakt dat bepaalde HD's kennelijk niet
  kunnen worden geplaatst in de mediaplayer. De door mij geplaatste HD is een door Computer
  Totaal aanbevolen HD voor het plaatsen in mediaplayers. Een 1 TB WD Green Caviar. De
  Popcorn hour A-300 ziet deze schijf niet.
  4) op het internet is een programma verkrijgbaar dat de HD moet formatteren in de player zelf.
  Dit programma, dat blijkens de bijgaande mededeling door Popcorn Hour wordt aanvaard als
  deugdelijk, moet eerst op een USB-stick worden geplaatst. Die steek je in de player.
  Echter, na formattering van de HD wordt de HD nog steeds niet herkend. De USB stick is na
  dit gebruik niet meer bruikbaar omdat het daarop geplaatste programma de hele stick beslaat
  en alle daarop aanwezige bestanden verwijdert of onherkenbaar maakt. Hiervan wordt vooraf
  geen melding gemaakt. De stick heb ik gelukkig weer bruikbaar gemaakt met het programma
  HP USB disk storage format. De andere gegevens op de stick ben ik kwijt.
  5) De herkenning van de harde schijf op de mediaplayer door de pc werkt niet. Daarvoor heb
  ik, n.a.v. reviews op het internet, het programma Windows Share Manager op de PC geïnstalleerd.
  Ook na installatie wordt de HD in de A-300 niet herkent. Vervolgens de HD uit de mediaplayer
  gehaald en aangesloten op de PC en de schijf vervolgens NTFS geformatteerd. Na terugplaatsing
  in de player herkende hij de twee aangemaakte partities. Om echter de mappen en bestanden te
  kunnen kopiëren moest weer een programma worden geïnstalleerd. Uiteindelijk zag de player
  de harde schijf en heb ik een film van de PC naar de schijf van de player kunnen kopiëren.
  Echter nadat ik de player later opnieuw opstartte zag hij wederom niet de HD.
  6) Na aansluiting van de USB 3.0 kabel gekoppeld aan de PC. Ondanks deze verbinding zag
  de PC de HD van de player NIET. Vervolgens via de netwerkkabel zag de Player uiteindelijk
  de mappen van mijn PC maar niet vice versa. Ik ben meer dan 24 uur bezig geweest met de
  A-300 en uiteindelijk herkent hij de HD niet en mijn PC ziet hij alleen via de netwerkkabel.
  7) Het menu van de A-300 heb ik uitvoerig bestudeert met mijn zoon die ICT-specialist is.
  Hoe zit dat dan met mensen die iets minder kennis hebben van ICT?
  8) ook vwb het delen van de player met het netwerk kom ik er pas via het internet achter dat
  dan de volgende gegevens moeten worden ingevoerd:
  Gebruikersnaam: nmt
  Wachtwoord: 1234.
  Ook na invoering van deze gegevens kreeg ik overigens geen toegang tot het netwerk.

  Tot zover mijn relaas over de A-300 die inmiddels is teruggezonden naar
  de leverancier. Overigens heb ik hiervoor een mediaplayer gehad die werkte als een
  zonnetje. Omtrent mijn kennis van ICT: Ik zet zelf PC's in elkaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren, 1 maand geleden
  Het is natuurlijk o mogelijk om alle mediaspelers te review en. Dat begrijp ik. Maar i, mis toch echt de mede8er. Ik gebruik deze al jaren en beschikt naar mijn bescheiden mening over een erg compleet pakket aan opties. Alle denkbare video format worden ondersteund, film content downloaden, videowall, music jukebox, en nog veel meer Verder is de ondersteuning en de Door ontwikkeling van de firmware ongekend goed in mediaplayer land.

  Gr mike42
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.