De 9 beste slimme thermostaten getest

Door: Jeroen Boer | 09 februari 2018 09:07

Overige elektronica

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: de testresultaten
 3. Pagina 3: conclusie

Er is in de winter niets vervelender om na een vermoeiende dag in een koud huis thuis te komen. Fabrikanten van slimme thermostaten beloven dat je altijd warmpjes thuiskomt, terwijl je toch onnodig verwarmen voorkomt. Wij hebben negen slimme thermostaten getest die je dankzij een app vanaf overal kunt bedienen.

Wat maakt een slimme thermostaat nu eigenlijk slim? In de praktijk zit het slimme gedeelte hem vooral in een verbinding met internet. Hierdoor kun je de thermostaat vanaf iedere plek ter wereld bedienen met je smartphone of pc en uiteraard kun je ook thuis je smartphone pakken voor de bediening. Net als een klokthermostaat kun je alle slimme thermostaten programmeren om de verwarming automatisch op zelfgekozen tijdstippen hoger en lager te zetten. Een groot voordeel van een slimme thermostaat is dat het programmeren van het klokprogramma via een app of website een stuk eenvoudiger is dan op de traditionele klokthermostaat, die met lastige knopjes en te kleine schermpjes werkt. Tot slot ondersteunen sommige slimme thermostaten geofencing, waarbij op basis van de locatie van je smartphone bepaald wordt of je thuis bent.

Het slimme kan ook in de koppeling met andere producten zitten. We geven in de tabel aan of een koppeling met IFTTT en Domoticz mogelijk is. De koppeling met een eigen domoticasystemen als Domoticz wordt doorgaans wel door gebruikers gemaakt en is vaak niet officieel. Gebruik dit gegeven dus als indicatie en lees je voor aanschaf goed in als je van plan bent hier gebruik van te maken, garanties op een goede werking zijn in ieder geval lastig te geven.

De winnaars

Energie besparen

Fabrikanten schermen graag met de energiebesparing die een slimme thermostaat je brengt. Ga niet blind van bijvoorbeeld een percentage uit, want het hangt van je huidige gedrag af of je echt gaat besparen. Zet je de verwarming momenteel alleen aan als je thuis bent en hem netjes lager als je gaat slapen of van huis gaat, dan zul je geen energie besparen. Veel mensen hebben een ingewikkeld te programmeren klokthermostaat die een ooit ingesteld programma afloopt. Dat programma sluit wellicht niet meer aan op het huidige leefpatroon. Of erger: er is geen programma ingesteld en de thermostaat staat altijd op een comfortabele 21 graden. Een slimme thermostaat is eenvoudig te programmeren én je kunt via je smartphone altijd de verwarming lager zetten als je niet thuis bent. Een slimme thermostaat kan je ook een optimaal comfort bieden in combinatie met een zo laag mogelijk energieverbruik, want als je weet dat je naar huis gaat kun je de verwarming alvast aanzetten.

De overtreffende trap op het gebied van comfort is zoneregeling, waarbij je in combinatie met slimme thermostaatkranen een temperatuurregeling per ruimte mogelijk maakt. Je kunt dan ook één ruimte verwarmen, terwijl de rest van je huis kouder blijft – en zo energie besparen. De losse knoppen kosten zo’n 70 tot 80 euro. We geven in dit artikel aan of een thermostaat uit te breiden is met zoneverwarming, maar we beoordelen alle thermostaten voor dit artikel als centrale kamerthermostaat.

Regeling

Er zijn verschillende manieren waarop een thermostaat met je verwarmingssysteem verbonden kan worden. De eenvoudigste methode is een zogenoemde aan/uit-regeling, waarbij de thermostaat twee contacten kortsluit waarna de cv-ketel aanspringt. Moderne cv-ketels gebruiken een modulerende regeling, waarbij met verschillende watertemperaturen wordt gewerkt. Hierdoor kan er in potentie aangenamer met een constante temperatuur verwarmd worden en kan er dankzij modulatie gas bespaard worden. Voor een optimale werking is dan eveneens een modulerende thermostaat nodig die kan vragen om verschillende watertemperaturen. Meestal wordt hiervoor het OpenTherm-protocol gebruikt. Sommige ketelfabrikanten als Nefit gebruiken een eigen modulerend protocol dat niet compatibel is met OpenTherm. Deze fabrikanten bieden dan eigen modulerende (slimme) thermostaten aan.

Heb je stads- of blokverwarming in combinatie met een centrale thermostaat, dan kun je die doorgaans vervangen door een slimme thermostaat waarbij de aan/uit-regeling wordt gebruikt. Gebruik je vloerverwarming, ga dan goed na of een slimme thermostaat echt veel meerwaarde biedt. Een vloerverwarming komt langzamer op temperatuur en kent doorgaans een lagere nachtverlaging dan met radiatoren. Op afstand bedienen is uiteraard handig, maar iets als geofencing heeft wellicht minder nut. Laat je hier dus goed over voorlichten.

Installatie

Sommige thermostaten sluit je net als een traditionele thermostaat direct met een twee-aderige draad aan op de cv-ketel. In de meeste gevallen is installatie iets moeilijker omdat veel slimme thermostaten werken met een extra ketelmodule. Deze ketelmodule wordt tussen de cv-ketel en de thermostaat geplaatst. Behalve de communicatie tussen de thermostaat en de cv-ketel voorziet een ketelmodule de thermostaat ook van energie. Voor de installatie van de ketelmodule kun je de bestaande draad die loopt van je cv-ketel naar de wandthermostaat doorknippen. Verstandiger is welllicht een extra geschikt stukje kabel te kopen en dat aan te sluiten tussen de cv-ketel en de ketelmodule.

Zoneregeling

Onder andere Itho Daalderop, Tado, Netatmo en Honeywell (EvoHome) ondersteunen zonering. Hierbij krijgt in principe iedere radiator een eigen slimme thermostaatknop, waardoor je de temperatuur in die ruimte kunt instellen. Misschien denk je: ik heb al thermostaatknoppen waarmee ik de temperatuur kan instellen. Dergelijke knoppen hebben doorgaans standen uitgedrukt in cijfers, waarbij 3 meestal overeenkomt met 21 graden. In een traditioneel verwarmingssysteem met een centrale huiskamer(thermostaat) wordt de temperatuur van één ruimte in de gaten gehouden. Dreigt de temperatuur in die ruimte onder de ingestelde grens te dalen, dan volgt een warmtevraag en stroomt er warm water in de radiatoren. Dat warme water stroomt uiteraard niet alleen naar de radiator in de ruimte met de thermostaat, maar ook naar radiatoren in andere ruimtes. Om te voorkomen dat het in andere (kleinere) ruimtes te warm wordt, kun je een thermostaatknop gebruiken om de temperatuur te begrenzen. Je hebt met een dergelijke knop alleen niet de zekerheid dat de ruimte met een dergelijke thermostaatknop op temperatuur blijft. Is er in je verwarmingssysteem geen warmtevraag, dan stroomt er geen warm water door je systeem en kan een radiator simpelweg niet opwarmen.

Slimme thermostaatknoppen kunnen zelf een warmtevraag doen naar de cv-installatie, waardoor er gegarandeerd warm water in de betreffende radiator stroomt. Omdat in beginsel iedere radiator wordt voorzien van een dergelijke knop, kun je hierdoor je huis per ruimte verwarmen.

2 Reactie(s) op: De 9 beste slimme thermostaten getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 februari 2018 21:17 MarkS90
  Ik schrijf het nog maar een keer: thermostaten zijn niet slim. Ze doen precies wat je aangeeft wat ze moeten doen, net als een conventionele thermostaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 februari 2018 22:06 MarkS90
  Ik schrijf het nog maar een keer: thermostaten zijn niet slim. Ze doen alleen wat je programmeert wat ze moeten doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.