De beste 4K mediaspelers getest

Door: Maikel Dijkhuizen | 14 oktober 2018 08:43

Review

Voor het afspelen van eigen 4K-mediabestanden heb je een geschikte mediaspeler nodig. Die zijn in allerlei verschijningen verkrijgbaar. Computer!Totaal zocht acht breed verkrijgbare producten bij elkaar en legde ze stuk voor stuk op de pijnbank. Welke 4K mediaspeler bevalt het beste?

Nagenoeg alle 4K-televisies hebben een ‘slim’ besturingssysteem, zodat gebruikers via apps als Netflix, YouTube en Amazon Prime Video video’s in ultra hd kunnen streamen. Een nadeel is dat deze slimme platforms relatief snel verouderen. Vanwege het gebrek aan updates werken apps na een paar jaar mogelijk niet meer. Bovendien kunnen smart-tv’s vanwege de beperkte videocodec-ondersteuning lang niet alle filmbestanden weergeven. Een groot gemis voor mensen die weleens stiekem iets downloaden uit omstreden netwerken als bittorrent en usenet-nieuwsgroepen.

Moderne mediaspelers vormen een interessant alternatief voor de verouderde smartomgeving en matige bestandsondersteuning van smart-tv’s. Zo bestaan er allerlei afspeelapparaten die alle gangbare audio- en videocodecs verwerken, inclusief films in 4K. Die passeren in deze vergelijkende test de revue. Diverse besproken spelers hebben zelfs een eigen smartomgeving die up-to-date blijft, zodat je Netflix in de hoogste kwaliteit kunt streamen!

Android TV is een speciaal gemaakt voor smart-tv's.

Besturingssysteem

Net als een computer gebruikt iedere mediaspeler een besturingssysteem. Vooral Google zien we met zijn besturingssystemen (Android en Android TV) terug op allerlei afspeelapparaten. Het voordeel hiervan is dat gebruikers via de Play Store eigen toepassingen kunnen installeren, zoals tv-apps van Ziggo en KPN. Er schuilt overigens wel een addertje onder het gras. De meeste zogeheten Android-boxen zijn voorzien van een Android-besturingssysteem dat eigenlijk voor mobiele apparaten (smartphones en tablets) is ontwikkeld. Deze apparaten zijn doorgaans niet Netflix-gecertificeerd en kunnen meestal geen streams van deze aanbieder in 4K afspelen. Bij de besproken modellen letten we daar goed op. Verder draaien er nog altijd veel mediaspelers op een (eigenontwikkelde) versie van Linux. De interface en bestandsondersteuning van deze apparaten zijn doorgaans prima verzorgd, maar een gelikte smartomgeving is vaak ver te zoeken. Tot slot ontwikkelt Apple onder de noemer tvOS zijn eigen besturingssysteem voor de Apple TV 4K.

Testverantwoording

Na een grondige inspectie van de behuizing sluiten we iedere mediaspeler met een hdmi-kabel rechtstreeks op een moderne receiver aan. Door een externe schijf op de mediaspeler aan te sluiten, laten we allerlei videoformaten op het apparaat los. Denk aan originele blu-ray-rips, dvd-mappenstructuren, iso-images, 4K-films inclusief hdr en high-res-audiobestanden. Zo krijgen we een goed beeld van de bestandsondersteuning, waarbij we ook bekijken in hoeverre de mediaspeler veelgebruikte surround-indelingen als dts-hd master audio en dolby digital verwerkt. Tot slot werpen we een blik op de gebruikersinterface en de kwaliteit van de smartomgeving (indien aanwezig).

Apple TV 4K

Aan de vormgeving van de Apple TV 4K is vergeleken met vorige versies weinig veranderd. Nog altijd bestaat de behuizing uit zwartgekleurd kunststof. Achterop zitten slechts twee aansluitingen, namelijk gigabit-ethernet en hdmi 2.0a. Ten opzichte van zijn voorganger heeft Apple een snellere chipset en meer werkgeheugen toegevoegd. Een gemis is een usb-poort om externe opslagdragers met eigen mediabestanden te koppelen, al mikt Apple hoofdzakelijk op liefhebbers van streaming-videodiensten.

Zodra we het apparaat met de overzichtelijke afstandsbediening inschakelen, valt de App Store dan ook niet te missen. Voor 4K-content staan de Netflix- en Amazon Prime Video-app paraat, waarmee vloeiende beelden inclusief hdr verschijnen op televisies die dit ondersteunen. Jammer genoeg blijft de YouTube-app steken op 1080p, omdat de Apple TV 4K niet de benodigde vp9-codec kan decoderen.

Toch heeft deze mediaspeler wel degelijk meerwaarde, want de iTunes Store kent tegenwoordig behoorlijk wat 4K-films. Die kun je huren of kopen, waarna je de 4K-beelden (tijdelijk) naar de Apple TV 4K streamt. Lange tijd bevatte de App Store op Apples mediaspeler nauwelijks toepassingen voor de Nederlandse markt, maar gelukkig zijn sinds enige tijd NPO Start, NLZiet, Pathé Thuis en Videoland beschikbaar. De door ons geteste versie heeft 64 GB opslagcapaciteit. Voor twintig euro minder kun je als alternatief een exemplaar met 32 GB overwegen.

Apple TV 4K

Prijs
€ 219,-
Website
www.apple.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Stevige behuizing
 • Prettige gebruikersomgeving
 • 4K-films in iTunes Store
 • Minpunten
 • Geen usb-poort
 • Geen audiopoorten
 • YouTube niet in 4K

COOD-E TV 4K

De COOD-E TV 4K is een van de kleinste mediaspeler in dit deelnemersveld, want dit doosje meet slechts 9,2 × 9,2 × 1,8 centimeter. Alleen de Chromecast Ultra is kleiner. Toch zijn er aan de achterzijde nog redelijk wat aansluitingen voorhanden, namelijk hdmi 2.0, gigabit-ethernet, micro-sd, usb 2.0 en analoge audio. Als besturingssysteem koos de fabrikant voor Android 7.1.2. Dit platform is van origine bedoeld voor mobiele toestellen met een aanraakscherm, maar COOD-E heeft de interface aangepast voor gebruik op televisies. Zo bevat het beginscherm duidelijke verwijzingen naar onder meer de Play Store, Netflix en Kodi.

Gebruikers kunnen met de meegeleverde afstandsbediening de belangrijkste menuonderdelen moeiteloos bereiken. Binnen sommige apps is dat een ander verhaal, want de navigatie in Netflix verloopt ietwat stroef. Niet voor niets verkoopt COOD-E een zogeheten airmouse met muisaanwijzer en geïntegreerd toetsenbordje als optionele accessoire. Hiermee kun je apps op een televisie gemakkelijker bedienen. De mediaspeler is helaas niet Netflix-gecertificeerd, waardoor je met deze app geen films en series in 4K (wel in hd) kunt kijken. Via de YouTube-app zijn er wel 2160p-beelden mogelijk. Verder speelt dit bescheiden apparaatje via Kodi alle gangbare mediabestanden af, zoals h.265/hevc-films (inclusief hdr) en originele blu-ray-rips. Opvallend is de korte reactietijd binnen de gebruikersomgeving, waardoor je vlot door het menu kunt navigeren.

COOD-E TV 4K

Prijs
€ 149,-
Website
www.cood-e.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Zeer compacte mediaspeler
 • Reageert snel
 • Minpunten
 • Netflix niet in 4K
 • Android-apps vereisen airmouse

Dune HD Pro 4K

Wie een stabiele mediaspeler met de nodige aansluitingen wenst, heeft aan de Dune HD Pro 4K een goede partner. Hoewel de stevige behuizing geen plek biedt aan een interne schijf, voeg je via een eSata-aansluiting, micro-sd-kaartlezer en drie usb-poorten wel diverse externe datadragers toe. Verder is het fijn dat je naast via hdmi ook via een optische en analoge uitgang audio apart kunt doorsturen. Handig voor het geval je receiver geen hdmi-poorten bevat of geen doorgifte van 4K-beelden ondersteunt.

De vormgeving van dit apparaat is sober met aan de voorzijde een klein display. Binnenin heeft Dune HD gekozen voor een mediaprocessor van Realtek die in staat is om zo’n beetje alle mediaformaten te decoderen. Na inschakeling van het apparaat verschijnt er een eenvoudige wizard om onder meer de taal, schermresolutie en netwerkinstellingen te configureren. Fijn, want in tegenstelling tot veel andere spelers hoef je hiervoor niet zelf in de instellingen te duiken.

Binnen het menu bereik je via het onderdeel Bronnen de inhoud van lokale opslagdragers. Alle gangbare bestandsformaten verschijnen vloeiend op het scherm, waarbij het apparaat hdr-inhoud op een verversingssnelheid van zestig beelden per seconde niet schuwt. Van originele blu-ray- en dvd-rips verschijnt er een (vereenvoudigd) menu in beeld. Kortom, de lokale bestandscompatibiliteit is dik in orde. Voor gebruik van apps bevat het menu een koppeling naar Android, zodat je streaming-videodiensten kunt installeren. Via de YouTube- en Netflix-app speel je op die manier 4K-streams af.

Dune HD Pro 4K

Prijs
€ 199,-
Website
www.dune-hd.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Degelijke behuizing
 • Veel aansluitopties
 • Introductiewizard
 • Menuweergave bij films
 • Minpunten
 • Navigatiestructuur menu kan beter

Eminent EM7680

Hoewel Eminent op mediaspelergebied inmiddels een behoorlijke staat van dienst heeft, levert de Nederlandse fabrikant met de EM7680 pas zijn eerste product met 4K-ondersteuning af. De compacte kunststof behuizing voelt ietwat fragiel aan en heeft een uitwendige wifi-antenne aan de achterzijde. Die kun je niet afkoppelen. Het zwartgekleurde doosje bevat verder aansluitingen voor hdmi 2.0a, s/pdif (optisch), ethernet, micro-sd en driemaal usb 2.0. Een Amlogic S905X-mediaprocessor vormt het hart van dit apparaat, waarbij de aanwezige videochip 4K-films op een verversingssnelheid van zestig beelden per seconde kan verwerken.

We zijn blij verrast zodra we de speler met de meegeleverde afstandsbediening aanzetten. Na een korte opstartfase verschijnt de populaire mediasoftware Kodi namelijk in beeld. Het blijkt dat het apparaat de Linux-variant LibreELEC als besturingssysteem gebruikt, waarbij Kodi als gebruikersinterface fungeert. Films verschijnen inclusief afbeeldingen, trailers, beschrijvingen en overige informatie in de bibliotheek. Of we nou een iso-image of mappenstructuur op de EM7680 loslaten, deze mediaspeler speelt alles inclusief veelgebruikte surround-indelingen af. Via een add-on van Opensubtitles.org download je zo nodig rechtstreeks ontbrekende ondertitels. Verder heb je optioneel ook toegang tot de tv-programma’s van NPO, al is deze uitbreiding niet van hoge kwaliteit. Voor Netflix is er helaas geen ondersteuning.

Eminent EM7680

Prijs
€ 109,99
Website
www.eminent-online.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Prachtige mediabibliotheek via Kodi
 • Extra functies via add-ons
 • Minpunten
 • Slappe behuizing
 • Externe wifi-antenne
 • Geen Netflix

Google Chromecast Ultra

De goedkoopste manier om via een extern apparaat 4K-beelden op je televisie te tonen, is via de piepkleine Google Chromecast Ultra. Dit apparaatje kost namelijk net geen tachtig euro. De ronde behuizing heeft alleen een hdmi2.0-connector voor aansluiting op een televisie, receiver of soundbar. In tegenstelling tot de reguliere Chromecast is er in de adapter een ethernetpoort verwerkt. Een slimme keuze, want het streamen van 4K-beelden vereist tenslotte een stabiele internetverbinding met voldoende bandbreedte.

De Chromecast Ultra bevat geen usb-poorten of een kaartlezer, dus voor het afspelen van lokale mediabestanden is dit apparaat ongeschikt. Wel kun je na tussenkomst van een smartphone of tablet de inhoud van apps naar de Chromecast Ultra streamen. Voor Netflix, YouTube, RTL XL, NPO Start, KPN Interactieve TV en Ziggo Go werkt dat prima.

Verder stream je eventueel eigen videobestanden vanaf mediaservers in het netwerk. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld Plex of VLC. Voor het instellen van de Chromecast Ultra doe je een beroep op de Google Home-app. Na enkele gebruiksvriendelijke stappen staat het apparaatje klaar om ‘cast-opdrachten’ van mobiele toestellen te ontvangen.

Google Chromecast Ultra

Prijs
€ 79,-
Website
https://store.google.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Goedkope 4K-streamer
 • Eenvoudig in gebruik
 • Minpunten
 • Geen externe datadragers aansluiten
 • Mobiel toestel nodig

Nvidia Shield TV

De Nvidia Shield TV is de enige besproken mediaspeler die je zowel plat als rechtop kunt neerzetten. De piramidevormige behuizing heeft twee usb3.0-poorten plus poorten voor hdmi2.0b en gigabit-ethernet. Audio apart naar een receiver of soundbar doorsturen gaat dus niet lukken.

Als gebruiksinterface heeft Nvidia deze mediaspeler voorzien van Android TV 7.0.2. Een uitstekende keuze, want dit besturingssysteem ontwikkelt Google speciaal voor gebruik op grote schermen. Met de meegeleverde afstandsbediening navigeer je vlot door apps als YouTube, Amazon Prime Video en Netflix, waarbij je kunt rekenen op 4K-beeldkwaliteit. In tegenstelling tot reguliere Android-gebaseerde spelers zijn er wel minder apps beschikbaar. Verwacht bijvoorbeeld geen Nederlandse toepassingen als RTL XL, NPO Start, KPN Interactieve TV en Ziggo Go. Geen ramp, want dankzij de aanwezige Chromecast-module gebruik je deze apps via een smartphone alsnog op de Shield TV.

Voor de weergave van eigen mediabestanden doe je een beroep op de Kodi-app. Dat gaat feilloos! Zo verschijnen blu-ray-rips, iso-images en 4K-bestanden zonder morren in een hoge verversingssnelheid op de televisie. Opvallend is hoe soepel de gebruikersinterface navigeert, want we hoeven nergens te wachten. De binnenzijde bevat de Nvidia Tegra X1, een krachtige chipset. Via de ingebouwde gamewinkel kun je zelfs 3D-games spelen. Nvidia levert hiervoor een controller mee. Heb je niets met games, dan schaf je voor 199 euro een versie zonder controller aan.

NVIDIA Shield TV

Prijs
€ 229,99
Website
www.nvidia.com
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Android TV-apps
 • Prettige gebruikersomgeving
 • Chromecast-functie
 • Minpunten
 • Geen aparte geluidsuitgang

Venz V10 Pro+ LS

Met de V10 Pro+ borduurt Venz verder op de weg die het bedrijf met de eerder uitgebrachte V10 Pro is ingeslagen. De rekenkracht is met een snellere mediaprocessor en videochip nog iets opgevoerd. Met een micro-sd-kaartlezer en drie usb2.0-poorten bevat de V10 Pro+ voldoende mogelijkheden om externe opslagdragers aan te sluiten. Venz biedt onder de productnaam V10 PRO+ LS een bundel met een airmouse aan. Dat werkt een stuk prettiger dan de reguliere (eveneens meegeleverde) afstandsbediening. Deze mediaspeler gebruikt als besturingssysteem namelijk een recente Android-versie.

Aangezien je voor de Google Play Store en Netflix gebruikersgegevens moet invullen, is het geïntegreerde toetsenbordje geen overbodige luxe. Daarnaast komt de muisaanwijzer op diverse plekken goed van pas. Venz heeft voor deze mediaspeler Android flink onder handen genomen. Via duidelijke blokken geeft het beginscherm toegang tot Netflix, YouTube en Kodi. Met behulp van Kodi speelt deze mediaspeler alle bekende videoformaten af, zoals iso, m2ts en mkv. Naast de veelgebruikte 4K-codec hevc/h.265 kan de V10 Pro+ ook overweg met vp9. Hoewel deze mediaspeler razendsnel navigeert en duidelijke menu’s bevat, voelt het gebruik van Android op een mediaspeler toch ietwat gekunsteld aan. De speler is niet Netflix-gecertificeerd, waardoor de app slechts een resolutie van 720p ondersteunt. YouTube kun je wel in 4K gebruiken.

Venz V10 Pro+

Prijs
€ 129,95
Website
www.venz.tech
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Veel rekenkracht
 • Snelle menu’s
 • Minpunten
 • Netflix niet in 4K
 • Navigeren is in Android soms lastig

Zappiti One SE 4K HDR

Het Franse Zappiti bouwt als één van de weinige merken nog mediaspelers met plek voor een interne harde schijf. Zo ook de nieuwe One SE 4K HDR, waarbij je via een klepje aan de zijkant desgewenst een 3,5inch-schijf monteert. Handig voor wie een lokale mediabibliotheek wil aanleggen. Daarnaast bevat het apparaat maar liefst vijf usb-poorten (waaronder usb-c) en een kaartlezer om externe datadragers te koppelen. Ook het aantal resterende aansluitingen is indrukwekkend. Via analoge, optische en coaxiale uitgangen verbind je probleemloos iedere receiver of soundbar. In navolging van de meeste blu-ray-spelers bevat het apparaat zelfs een aparte uitgang voor hdmi-audio. Op die manier geniet je ook op receivers die geen 4K-beelden doorgeven van moderne surround-formaten.

Net als de eerder besproken Dune HD Pro 4K is de Realtek RTD1295-processor verantwoordelijk voor de verwerking van audio- en videocodecs. Een goede keuze, want de One SE 4K HDR speelt de meest exotische mediaformaten in prima kwaliteit af. Je voorziet de gebruikersinterface eventueel van filminformatie en fraaie covers, maar hiervoor is het wel noodzakelijk dat de bestandsnamen de correcte filmtitels bevatten.

Dankzij de aanwezigheid van Android 6.0.1 voeg je apps als YouTube en Netflix toe, al is laatstgenoemde toepassing helaas niet in 4K beschikbaar. Wel is de fabrikant naar eigen zeggen bezig met een 4K-licentie. Tegen een adviesprijs van 299 euro is ook de nagenoeg identieke Zappiti One 4K HDR te koop. Deze mediaspeler bevat alleen geen hdmi-audio-uitgang.

Zappiti One SE 4K HDR

Prijs
€ 349,-
Website
www.zappiti.eu
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Aluminium behuizing
 • Interne harde schijf monteren
 • Zeer veel aansluitopties
 • Aparte hdmi-audio-uitgang
 • Minpunten
 • Geen Netflix in 4K
 • Prijzig

Conclusie

De ideale mediaspeler speelt zowel eigen videobestanden als Netflix-streams in 4K af. In dat geval blijven alleen de Dune HD Pro 4K en Nvidia Shield TV overeind. Laatstgenoemde speler heeft net een streepje voor, aangezien Android TV als besturingssysteem een zeer vlotte en gebruiksvriendelijke interface heeft. De apps van YouTube en Netflix zijn speciaal voor het grote scherm ontworpen, terwijl je de inhoud van standaard Android-toepassingen dankzij de ingebouwde Chromecast-module kunt streamen. Een minpunt is dat de Nvidia Shield TV audio alleen via hdmi uitstuurt, wat met name op oudere receivers problemen geeft. In dat geval is de Dune HD Pro 4K een uitstekend alternatief, aangezien je met dit apparaat ook via een analoge of optische kabel audio doorstuurt. Wel voelt de combinatie van Linux en Android als gebruikersomgeving ietwat gekunsteld aan.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.

1 Reactie(s) op: De beste 4K mediaspelers getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 oktober 2018 14:53 Kasander1
  Allemaal heel er leuk speelgoed, maar kijk eerst even of je tv wel 4K kan weergeven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.