De beste AC-routers van het moment

Door: redactie-computertotaal | 30 december 2015 13:11

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

De ontwikkelingen op de routermarkt volgen elkaar in rap tempo op en de prijzen gaan al even hard omhoog. Maar wat voegen nieuwe (802.11ac-)technologieën nu eigenlijk toe in de praktijk? En wat moet je op dit moment kopen als je op zoek bent naar een router?

De opvallendste ontwikkeling bij routers is de spectaculaire prijsstijging die we in het afgelopen anderhalf jaar hebben gezien. Linksys was met de WRT1900AC de eerste die ruimschoots voorbij de 200 euro ging en die router een adviesprijs meegaf van niet minder dan 279 euro. Op dat moment wezen velen virtueel naar het voorhoofd, want dat was natuurlijk veel te gortig. Inmiddels schrikken we niet meer van dat soort bedragen en zijn we zelfs de 300 euro al dik voorbij. Zo had de D-Link DIR-890L bij lancering een adviesprijs van maar liefst 349 euro. Deze enorme prijsstijgingen zijn voor een belangrijk deel het gevolg van de komst van 802.11ac, dat in tegenstelling tot 802.11n nog enorm in ontwikkeling is. Aan de andere kant spelen de fabrikanten in op de steeds belangrijker wordende rol van de router in het dagelijks leven.

De prijsstijging van de nieuwe topmodellen heeft echter ook het gevolg dat verversing van de oude topmodellen op de oude prijspunten eigenlijk niet heeft plaatsgevonden. De allereerste 802.11ac-routers uit 2012 zijn vrijwel allemaal nog uitstekend verkrijgbaar, zonder dat ze extreem goedkoop zijn geworden. Niet zo raar, want alle nieuwe modellen worden er qua prijs boven gepositioneerd. Fabrikanten kunnen dus niet zomaar alle oude modellen in de ramsj gooien. Voor dit artikel hebben we gekeken naar wat er zoal te koop is vanaf AC1750 (de high-end-modellen van het begin van de '802.11ac-revolutie') tot AC3200 (de nieuwste en duurste tri-band-modellen). We hebben vele tientallen modellen getest, waaruit we een selectie hebben gemaakt. Hieruit presenteren we vervolgens weer enkele aanraders. We komen verderop in het artikel uiteraard terug op de prestaties van de apparaten, eerst gaan we echter in op twee van de nieuwste en duurste ontwikkelingen die zorgen voor routers van zo'n 300 euro: MU MIMO en tri-band.

Met het nieuw leven inblazen van de WRT-lijn in de vorm van de WRT1900AC, was Linksys de eerste die richting de 300 euro ging.

Verschillende smaken

Een gevolg van het continu uitbrengen van nieuwe modellen, zonder dat de oude modellen end-of-life gaan, is dat er inmiddels een enorm aanbod is van 802.11ac-routers. De spreiding is veel forser dan bij 802.11n het geval was. Daar had je bij dualband-modellen N600, N750 en N900. Op dit moment zijn dat er bij 802.11ac al vier méér. Hieronder een korte opsomming van de inmiddels zeven verschillende smaken:

AC750: twee antennes op 2,4 GHz (300 Mbit/s) en één op 5 GHz (433 Mbit/s)

AC1200: twee antennes op 2,4 GHz (300 Mbit/s) en twee op 5 GHz (867 Mbit/s)

AC1750: drie antennes op 2,4 GHz (450 Mbit/s) en drie op 5 GHz (1300 Mbit/s)

AC1900: drie antennes op 2,4 GHz met TurboQAM (600 Mbit/s) en drie op 5 GHz (1300 Mbit/s)

AC2350: drie antennes op 2,4 GHz met TurboQAM (600 Mbit/s) en vier op 5 GHz (1750 Mbit/s)

AC2600: vier antennes op 2,4 GHz (800 Mbit/s) en vier op 5 GHz (1750 Mbit/s).

AC3200: drie antennes op 2,4 GHz met TurboQAM (600 Mbit/s) en twee keer drie op 5 GHz (1300 + 1300 Mbit/s)

MU MIMO

MU MIMO staat voor Multi-User Multiple Input Multiple Output. Het tweede deel van deze term bestaat al sinds 802.11n. Dat betekent dat routers gebruik kunnen maken van meerdere losse signalen om data te versturen. Zo kunnen reflecties van het signaal ook gebruikt worden, wat tot hogere doorvoersnelheden leidt. De vernieuwing zit hem in het eerste deel: Multi-User. Wifi heeft het imago dat het heel erg geavanceerd is, maar dat valt eigenlijk wel mee.

De afhandeling van het verkeer werkt eigenlijk niet veel anders dan dat het bekabelde netwerk werkte toen er nog hubs in plaats van switches gebruikt werden. Alle clients maken contact met de router en sturen data, maar er is maar ruimte voor één verbinding tegelijkertijd. Is dat een smartphone met slechts één antenne, dan doen de overige antennes niets en kunnen de andere clients hun data dus ook niet versturen. Met MU MIMO kunnen alle antennes/datastromen altijd tegelijkertijd gebruikt worden, en worden clients verdeeld op basis van het aantal antennes/datastromen dat ze zelf ondersteunen. Heeft een router vier antennes, dan kunnen er dus vier apparaten met een enkele antenne tegelijkertijd worden bediend.

Kortere wachttijden

In theorie is MU MIMO een enorme verbetering ten opzichte van de huidige situatie, omdat clients nu niet - of in ieder geval veel minder lang - hoeven te wachten voor data overgezet kunnen worden. Dat komt de totale doorvoersnelheid uiteraard ten goede. Op dit moment heb je er in de praktijk echter nog vrijwel niets aan. Dat heeft ermee te maken dat de wifi-adapters die door clients gebruikt worden, deze nieuwe technologie ook moeten ondersteunen ... en die zijn er vooralsnog vrijwel niet. De kans dat ze er binnen nu en enkele jaren in groten getale gaan komen, is daarnaast klein.

Bij Linksys verwacht men bijvoorbeeld dat het aantal MU MIMO-clients in 2017 vijftig procent zal bereiken, waarbij het dan met name gaat om adapters in clients met slechts één antenne. Houd er bij MU MIMO ook rekening mee dat niet alle apparaten die zeggen het te kunnen, het ook daadwerkelijk leveren. De ASUS RT-AC87U, Netgear R7500 Nighthawk X4 en ZyXEL Armor Z1 hebben een chip van Quantenna aan boord waar nog altijd niet de juiste drivers voor uitgebracht zijn om MU MIMO ook echt te kunnen gebruiken. Die bieden dus alleen in naam MU MIMO. De ASRock G10 en TP-Link Archer C2600 in deze test maken gebruik van de Qualcomm VIVE-technologie die in theorie al wel werkt (hier zijn uiteraard eveneens nog geen clients voor). Ook de Linksys EA8500 maakt hier gebruik van, maar die hebben we nog niet getest. Houd er verder ook rekening mee dat MU MIMO alleen van toepassing is op 802.11ac, dus 5 GHz.

Tri-bands zoals de ASUS RT-AC3200 zijn zonder twijfel de snelste routers van het moment.

2 Reactie(s) op: De beste AC-routers van het moment

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 december 2015 16:41 darknessblade
  de ironie die mensen niet snappen is dat je ook een 801.11AC enabled device nodig hebt om ook die werkelijke snelheid te berijken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 december 2015 18:47 Kasander
  Dat is net zoiets als waanzinnig snel internet hebben en een bijbehorend netwerk en toch maar 100Mb-netwerkkaarten gebruiken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.