De beste AC-routers van het moment

Door: redactie-computertotaal | 30 december 2015 13:11

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tri-band

Chipsetfabrikant Qualcomm zet vol in op MU MIMO. Grote concurrent Broadcom gooit het met de XStream-technologie over een andere boeg. Daar heeft men gekozen voor de wat meer recht-voor-zijn-raap aanpak van de tri-band router. Naast een 2,4GHz-radio beschikt dat type router over twee 5GHz-radio's. Aangezien we hier te maken hebben met twee separate chips met elk drie antennes, hebben deze routers liefst zes antennes. Een groot voordeel van tri-band ten opzichte van MU MIMO op dit moment, is dat tri-band geen eisen stelt aan clients. Je kunt er dus meteen gebruik van maken op het moment dat je de router hebt geïnstalleerd, met alle clients die 5 GHz ondersteunen.

Het slimme van de XStream-technologie is dat beide 5GHz-radio's samengevoegd kunnen worden met behulp van Smart Connect. De router bepaalt dan zelf welk apparaat met welke van de twee radio's verbinding maakt. Op deze manier kunnen langzame en snelle 5GHz-apparaten automatisch van elkaar gescheiden worden. Dat bevordert de algehele snelheid van de draadloze communicatie, want nu worden snelle clients niet meer opgehouden door langzame clients die eerst bediend moeten worden door de router. We zien tri-band overigens meer als tussenoplossing dan als iets wat heel lang courant zal blijven. MU MIMO is vrijwel zeker de technologie van de toekomst, al was het maar omdat daar minder chips voor nodig zijn en het dus een stuk goedkoper te fabriceren is. Dat is ook duidelijk als je kijkt naar de prijzen. Waar de meeste MU MIMO-modellen rond de 200 euro zitten, gaan de tri-band-modellen richting de 300 euro.

D-Link laat met de DIR-868L zien dat een oudere 802.11ac-router nog meer dan uitstekend mee kan met de moderne apparaten.

Veel vernieuwing, weinig effect

Alle nieuwe technologieën en steeds groter wordende getallen op de dozen van routers beloven heel erg veel, in de praktijk zul je er in de meeste gevallen niet overdreven veel van merken. Allereerst heb je te maken met de wat schoorvoetende acceptatie van 802.11ac door de markt als geheel. Clients met adapters met meer dan twee antenne-aansluitingen zijn zeldzaam. Dat betekent dat je in de praktijk niet bijster veel hebt aan de eventuele derde en vierde antenne van een router. Althans, niet als het gaat om doorvoersnelheid.

Een voordeel van meer antennes is wel dat ze een router de keuze geven welke te gebruiken voor een specifieke client. Dat kan voordelen bieden op het gebied van het bereik van een signaal. Het bereik is overigens nog altijd het zwakke punt van 802.11ac. Deze technologie maakt namelijk nog altijd gebruik van de 5GHz-frequentie, die kort door de bocht gesteld met name echt snel is zolang de communicatie binnen een en dezelfde ruimte plaatsvindt. Dit betekent niet dat het onbruikbaar is als je vanuit een andere ruimte verbinding maakt op 5 GHz, maar dan is het vaak niet meer sneller dan 2,4 GHz. Als snelheid niet je voornaamste eis is, dan zouden we je zeker aanraden om apparaten indien mogelijk via 5 GHz te verbinden. Interferentie is op die frequentie nog altijd vrijwel afwezig. Dat is dan weer een voordeel van het beperkte bereik van 5 GHz: van het signaal van je buren heb je in de regel vrijwel geen last, als die al een router hebben die het ondersteunt uiteraard.

2 Reactie(s) op: De beste AC-routers van het moment

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 december 2015 16:41 darknessblade
  de ironie die mensen niet snappen is dat je ook een 801.11AC enabled device nodig hebt om ook die werkelijke snelheid te berijken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 december 2015 18:47 Kasander
  Dat is net zoiets als waanzinnig snel internet hebben en een bijbehorend netwerk en toch maar 100Mb-netwerkkaarten gebruiken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.