De beste AC-routers van het moment

Door: redactie-computertotaal | 30 december 2015 13:11

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Stilstand op 2,4 GHz

Op 2,4 GHz, nog altijd de belangrijkste frequentie, staan de ontwikkelingen eigenlijk al jaren stil. Daar valt simpelweg geen winst meer te behalen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat er al sinds de toevoeging van de derde datastroom rond 2012, niets wezenlijks meer is gebeurd. Met TurboQAM werd er een halfslachtige poging gedaan om 2,4 GHz weer wat sexyer te maken en de bandbreedte van drie datastromen op te krikken van 450 naar 600 Mbit/s. Maar dit was gedoemd om te mislukken vanwege het totale gebrek aan ondersteuning aan de client-kant. Hetzelfde geldt voor een deel voor de vierde datastroom die erbij is gekomen bij de MU MIMO-routers, wat een theoretische bandbreedte oplevert van 800 Mbit/s.

De kans dat dergelijke wifi-adapters er ook echt komen, is zeer klein. Waar het kort gezegd op neerkomt, is dat alle vernieuwingen van de afgelopen paar jaar op papier erg goed klinken, maar in de praktijk eigenlijk niet veel zullen uithalen voor de meeste gebruikers. Voornamelijk omdat het in die praktijk vaak veel meer gaat om een goed signaal met een goed bereik, dan om een razendsnel signaal. En juist op dat punt is er niet veel veranderd. De kans dat je het qua bereik in je huis met één router kunt doen, heeft vrijwel niets te maken met welke generatie 802.11ac je koopt.

Een tri-band-router zoals de Netgear R8000 mag dan extreem hoge snelheden halen op 5 GHz, op 2,4 GHz gaat hij in het algemeen niet harder dan routers uit eerdere generaties.

Testmethode

We hebben alle routers op identieke wijze getest, waarbij we testen met behulp van het testprogramma IxChariot van Ixia, maar ook een praktijktest uitvoeren. Bij de eerste test staan drie laptops in een waaiervorm in dezelfde ruimte als de router, op 3, 5 en 10 meter. Bij de 802.11n-tests gebruiken we daarvoor drie identieke laptops met Intel Centrino Ultimate-N 6300-adapter met drie antenneaansluitingen. Bij de 802.11ac-tests zijn identieke laptops uitgerust met Intel Dual Band Wireless-AC 7260-adapters, met twee antenne-aansluitingen. Bij de praktijktest zetten we een mkv-bestand van zo'n 300 MB over naar een enkele laptop. Daarnaast doen we een test met de laptop op 10 meter met line of sight en eentje met de laptop in een andere ruimte. De afstand tot die laptop is 4 meter, met een plafond/vloer ertussen.

Prestaties en aanraders

Als je kijkt naar de prestaties van de deelnemers aan deze test, dan is meteen duidelijk dat de tri-band-routers de enige zijn die er echt bovenuit steken. Wil je op dit moment echt een zo snel mogelijke verbinding hebben en maakt het je niet uit wat het kost, dan kom je uit bij deze modellen. Wat ons betreft gaat het dan tussen de ASUS RT-AC3200 en de Netgear R8000, waarbij we een lichte voorkeur hebben voor de ASUS vanwege de veel fijnere webinterface die ook meer mogelijkheden biedt. Die krijgt het predicaat Best Getest.

Bij alle andere modellen in de test maakt het globaal eigenlijk bijster weinig uit of het nu een AC1750, AC1900, AC2350 of AC2600 is. Op zich niet gek, aangezien we alles hebben getest met clients met twee antenneaansluitingen. Dit is - gezien het vrijwel ontbreken van clients met meer antennes - echter wel representatief voor wat je in de praktijk ook echt mag verwachten. Ben je gevoelig voor het future proofing-argument (je kunt maar beter alvast klaar zijn voor de toekomst) dan kun je voor een MU MIMO-router gaan, maar dan alleen de recente Qualcomm-varianten die het ook echt kunnen. Zelf vinden we future proofing nooit echt een sterk argument. Over pak hem beet twee à drie jaar, als MU MIMO ingeburgerd is, zijn er vast interessantere modellen te koop die dit ondersteunen. Is een tri-band overkill voor je, dan zouden we meteen een stuk lager op de prijsladder gaan kijken, bijvoorbeeld naar de uitstekend presterende D-Link DIR-868L in de AC1750-categorie of bij de AC1900-modellen naar de Netgear R7000 Nighthawk. De D-Link is vanwege zijn nog beduidend betere prijs-kwaliteitverhouding de Redactietip.

Als je gelooft in future proofing, dan is de Archer C2600 van TP-Link op dit moment de interessantste MU-MIMO-router.

Opvallende modellen

Twee modellen in dit testveld vallen in het bijzonder op. De TP-Link Touch P5 vanwege het touchscreen bovenop. Dit maakt deze router met afstand het eenvoudigst te installeren van allemaal. Het scherm is ook na installatie nog nuttig overigens: je kunt er bijvoorbeeld eenvoudig je gastnetwerken mee in- of uitschakelen, maar ook het ouderlijk toezicht regelen. Nu alleen nog een plekje vinden voor dit apparaat, want hij moet vanwege het scherm eigenlijk wel op een plek staan waar je er goed bij kunt.

Het tweede model is de ASRock G10, een Qualcomm-gebaseerde MU MIMO-router. ASRock is niet alleen een onbekende naam in deze markt, het komt ook meteen met een model met enkele extra's, vooral aan de buitenkant.

In de behuizing zit een Miracast-dongel die ook dienst kan doen als travel-router en achterop zitten twee IR-sensors die de commando's van je afstandsbedieningen kunnen leren, waarna je apparaten via een app kunt bedienen. Hiervoor geldt wederom dat dit gevolgen heeft voor de plaatsing van de router.

De TP-Link Touch P5 heeft een aanraakscherm waarmee je de router eenvoudig in kunt stellen.

Interface en software

Bij routers gaat het voor een groot gedeelte om de prestaties. Toch zijn zaken zoals interface en apps ook belangrijk, ook al zullen de meeste mensen hun router instellen en er daarna zelden meer aan denken zolang hij het blijft doen. De meeste fabrikanten bieden tegenwoordig apps aan waarmee sommige of vrijwel alle instellingen door te voeren zijn.

Dit is met name handig voor het openzetten van een gastnetwerk of het aanpassen van naam en wachtwoord van het wifi-netwerk. Linksys en Netgear hebben hier het meeste werk van gemaakt, de apps van deze fabrikanten hebben de webinterface vrijwel overbodig gemaakt. Ook AVM en Sitecom hebben de afgelopen jaren serieuze stappen gezet op dit vlak. ASUS is op dit moment de enige fabrikant die niet lijkt te geloven in apps en zich nog altijd volledig richt op de webinterface. Die is dan wel dermate uitgebreid en goed doordacht dat dit met gemak de beste interface is op dit moment.

2 Reactie(s) op: De beste AC-routers van het moment

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 december 2015 16:41 darknessblade
  de ironie die mensen niet snappen is dat je ook een 801.11AC enabled device nodig hebt om ook die werkelijke snelheid te berijken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 december 2015 18:47 Kasander
  Dat is net zoiets als waanzinnig snel internet hebben en een bijbehorend netwerk en toch maar 100Mb-netwerkkaarten gebruiken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.