De beste Atx-behuizingen die je nu kunt kopen

Door: Stephan Overbeeke | 10 augustus 2018 13:27

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: Conclusie

Phanteks P400S Tempered Glass

De Phanteks P400S is een iets jongere behuizing die vergelijkbaar is met de NZXT S340 Elite. Ook hier treffen we een behuizing aan die een mooie balans biedt tussen voldoende interne ruimte voor praktische systemen en een buitenkant die niet onnodig groot is. Net als elke andere Phanteks-kast geven we complimenten voor het netjes afgewerkte interieur waarmee het bouwen van een strak ogende computer eenvoudig is. Voor 89 euro gaat Phanteks vervolgens nog verder. Er zit een fan-controller op de behuizing, waarmee je de snelheden van de ventilatoren eenvoudig kunt aanpassen en een rgb-led-controller waarmee je led-strips (één is meegeleverd) naar wens kunt laten kleuren. De kast is in meerdere kleurstellingen verkrijgbaar. Dit zijn natuurlijk sterke extra’s.

Met een voorzijde van metaal en metalen kappen die je kunt gebruiken om de bovenzijde strak af te werken of te laten ventileren zit Phanteks met deze kast heel dicht tegen het label ‘perfecte case’. Helaas laat Phanteks enkele steekjes vallen, bijvoorbeeld in de wat slordige afwerking van enkele randjes. De Phanteks P400S blijft als geheel echter een uitstekende koop - als het ontwerp je aanspreekt. Voor een relatieve nieuwkomer op de markt is dat een heel behoorlijk resultaat.

Phanteks P400S Tempered Glass

Prijs
€ 89,-
Website
www.phanteks.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Zeer goede bouwkwaliteit
 • Fan- en led-controller ingebouwd
 • Meerdere kleurstellingen
 • Minpunten
 • Afwerking hier en daar minder
 • Beschikbaarheid soms beperkt

Sharkoon TG5 RGB

Sharkoon doet ook al enige jaren mee met behuizingen, veelal in het budgetsegment. Met de TG5 RGB zetten ze hoger in en dat doen ze vooral met veel extra’s, bijvoorbeeld door vier rgb-ventilatoren te bieden in plaats van de reguliere twee stuks. Veel moderne moederborden hebben een rgb-aansluiting en deze Sharkoon kan die gebruiken om de verlichting van de vier fans en de extra aanwezige led-strip te synchroniseren met het binnenwerk van je computer. Het effect daarvan is indrukwekkend. De verlichting kan ook worden aangepast met de kleine controller.

Hoewel het chassis net niet op hetzelfde niveau is als sommige andere is het meer dan ruim voldoende, en ook de afwerking en inbouwopties zijn keurig te noemen. De ventilatoren zijn niet de meest luxe of stilste modellen, maar vier echt luxe rgb-ventilatoren kosten meer dan deze complete behuizing. De Sharkoon TG5 RGB is weliswaar niet de beste case ooit, maar als je veel rgb wilt voor een scherpe prijs is dit wel een heel sterke deal.

Sharkoon TG5 RGB

Prijs
€ 85,-
Website
www.sharkoon.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Vier rgb-fans en led-strip
 • Sterke prijs-kwaliteitverhouding
 • Minpunten
 • Mist wat luxe
 • Niet de stilste

Thermaltake View 28

Thermaltake staat bekend om echt opvallende behuizingen en de View 28 is geen uitzondering. Direct valt op dat dit model tegen de tradities in gaat, met onder andere een gebogen venster dat zowel de zijkant als de bovenkant van je behuizing doorzichtig maakt. Niet alleen geeft dit meer inzicht in het binnenwerk van je computer, maar de open bovenkant zorgt er ook voor dat je onderdelen heel eenvoudig in de View 28 kunt inbouwen.

Helaas zien we ook wel een paar stevige minpunten die ons enthousiasme flink temperen. Een gebogen glazen paneel is voorbehouden aan high-end behuizingen en dus treffen we hier een kwalitatief mindere acrylversie aan. De binnenkant is ook wat meer Spartaans dan de hoogst scorende modellen in deze test. Maar uiteindelijk is het echter vooral de voorzijde die de score echt drukt. Hoogglans pianozwart kunststof is een magneet voor stof en vette vingers en het krast bij het minste geringste.

Hoewel de drie Riing rgb-fans, een fan- en led-controller en een opvallende rgb-feature op de voorzijde mooi zijn, vinden we de View 28 kwalitatief toch de minst overtuigende in de vergelijking. We weten dat smaken verschillen, maar wanneer een kortere testperiode al voldoende is voor zeer sterke twijfels over hoe de behuizing er over een half jaar uit zal zien, is meer dan een vijfje wat ons betreft niet haalbaar.

Thermaltake View 28

Prijs
€ 89,-
Website
www.thermaltake.com
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Opvallend, uniek design
 • Veel rgb-actie
 • Ruim voldoende inbouwopties
 • Minpunten
 • Kwalitatief teleurstellend
 • Hoogglans plastic voorzijde erg kwetsbaar

Fractal Design Meshify C

De Meshify C van het Zweedse Fractal weet onze blik goed te vangen met zijn unieke doch ingetogen ontwerp, nette metalen poten en vooral bescheiden en chique voorkomen. Dit ondanks dat het met enige marge de compactste behuizing in deze vergelijking is. De Meshify C biedt desondanks nagenoeg alle inbouwmogelijkheden - ook voor zware systemen - die de concurrenten bieden en de resulterende ruimtebesparing op of onder je bureau vinden we een grote plus. Enkel voor complexere waterkoeling wordt het wat krap.

Hoewel het chassis van Cooler Master een zwaardere kwaliteit heeft, en de Phanteks extra’s als fan- en led-controllers biedt is het de uitstekende balans van zaken die de Meshify C ons doet overtuigen. Exterieur en interieur is van degelijke kwaliteit, inbouwen en afwerken is kinderlijk eenvoudig, de twee ventilatoren voldoen, en extra koelopties voor de zwaarste systemen zijn aanwezig.

Wel vinden we het jammer dat de kabels van de behuizing aan het voorpaneel vast zitten. Hierdoor is schoonmaken van de voorzijde die op termijn altijd stof zal vangen onnodig lastiger. Ook had een fan-controller voor dit bedrag niet misstaan. Toch is de Meshify C een schoolvoorbeeld van wat een gebalanceerde, bescheiden afgemeten en degelijke kast van 80 tot 100 euro dient te zijn. Hierbij is de keuze tussen varianten met gesloten zijkant, donker of juist licht glas, of zelfs een witte variant de kers op de taart.

Fractal Design Meshify C

Prijs
€ 89,-
Website
www.fractal-design.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Compacte afmetingen
 • Degelijke, chique afwerking
 • Degelijk en praktisch binnenwerk
 • Minpunten
 • Bereikbaarheid stoffilter voorzijde
 • Weinig extra’s

Conclusie

Het bepalen van de beste behuizing is nagenoeg onmogelijk. De Thermaltake View 28 stelt kwalitatief teleur en opvallende features zijn niet voldoende om dat te compenseren. De Corsair Spec Omega is kwalitatief prima, maar het is ook de duurste in de test zonder dat we daar echt iets bijzonders voor krijgen afgezien van een opvallend design. De Sharkoon TG5 RGB is niet de meest luxe behuizing, maar wel degelijk genoeg en de aanwezigheid van vier rgb-fans en een led-strip maakt het de beste koop voor liefhebbers van veel rgb-verlichting.

Wil je graag een strakke voorzijde dan kom je uit bij de NZXT S340 Elite en Phanteks P400S. Beide kasten zijn voornamelijk van staal en erg degelijk. Ze zijn allebei verkrijgbaar in verschillende kleuren. NZXT zet in op de vr-gebruiker en Phanteks gaat juist voor handige extra’s als fan- en led-controllers, al kunnen we de kleine schoonheidsfoutjes van de laatste hier niet onbenoemd laten.

De Fractal Design Meshify C zal de logische keuze zijn voor de grootste groep gebruikers. Deze case combineert een goede kwaliteit aan de buitenkant, een degelijk interieur en goed inbouwgemak, en heeft de kleinste afmetingen terwijl je er feitelijk toch elk soort computer in kunt bouwen. Enkele kleuropties maken het aantrekkelijke plaatje compleet.

Kwalitatief is de Cooler Master MC500 de beste in de test. Als grootste in de vergelijking is de case ook de beste keuze voor complexere systemen. De keerzijde is dat hij voor de meeste gangbare systemen weer net een maatje te groot is.

Tussen de objectief sterkere modellen is eigenlijk geen duidelijke winnaar aan te wijzen, je zult echt moeten afwegen welke van de plus- en minpunten voor jou belangrijk zijn. En natuurlijk welke kast je het mooist vindt!

Klik op de tabel voor een grotere versie.

0 Reactie(s) op: De beste Atx-behuizingen die je nu kunt kopen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.