De beste bluetooth-speakers die je nu kunt kopen

Door: Maikel Dijkhuizen | 22 mei 2018 13:36

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: conclusie

Bluetoothspeakers zijn al voor enkele tientjes te koop, maar over het algemeen doe je je oren daar geen plezier mee. Om die reden gaan we in deze test op zoek naar kwalitatief hoogstaande modellen van gerenommeerde merken. Wat zijn de beste bluetooth-speakers van tussen de 200 en 400 euro?

Wie interesse heeft in een bluetoothspeaker staat voor een lastige keuze. Deze productgroep nam de afgelopen jaren namelijk nogal in omvang toe, waardoor het aanbod enorm is. Ieder zichzelf respecterend audiomerk heeft inmiddels een lijn met bluetoothspeakers in zijn portfolio. Deze luidsprekers zijn dan ook in allerlei soorten en maten te koop. Zo bestaan er portable modellen met een stevige behuizing welke je gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Die hebben doorgaans een accu, zodat je niet afhankelijk bent van netvoeding. Daarnaast zijn er ook genoeg grotere bluetoothspeakers voor gebruik binnenshuis verkrijgbaar. Die klinken over het algemeen beter, omdat ze een grotere klankkast en krachtigere audiodrivers bevatten. In deze test leggen we zowel kleine als forse bluetoothspeakers op de pijnbank, waarbij we uitsluitend producten bespreken van de betere audiomerken.

Multiroom

Bluetoothspeakers verwart men nogal al eens met multiroomluidsprekers. Hoewel laatstgenoemde apparaten inderdaad vaak een bluetoothontvanger hebben, bieden ze daarnaast ook nog eens netwerkfunctionaliteit. Door meerdere multiroomspeakers aan een (draadloos) netwerk te koppelen, spelen gebruikers in meerdere kamers muziek af. De bediening vindt plaats vanuit een mobiele app. Een ander verschil is dat multiroomspeakers vaak een wat loggere behuizing hebben zonder geïntegreerde accu. Bluetoothspeakers neem je doorgaans makkelijker mee ergens naartoe. In deze test richten we ons hoofdzakelijk op luidsprekers met enkel een bluetoothfunctie. De besproken Harman Kardon Omni 20+ is een uitzondering, want dit product valt feitelijk onder de categorie multiroomluidsprekers.

Bluetoothprofielen

Bluetooth is niet zomaar bluetooth, want er bestaan diverse profielen van dit draadloze protocol. Die verschillen onder meer van elkaar in energieverbruik en bandbreedte, al zoomen we daar in deze test verder niet op in. Er is echter één bluetootheigenschap die een significante verbetering van het geluid oplevert en dat is de aptX-codec. Speakers die aptX ondersteunen, spelen liedjes via bluetooth af in cd-kwaliteit. Voorwaarde is wel dat de gebruikte smartphone of tablet ook met deze technologie overweg kan. In deze test passeren enkele bluetoothspeakers met aptX-ondersteuning de revue. Naast bluetooth bespreken we vanzelfsprekend ook de overige eigenschappen van iedere draadloze luidspreker.

Bose SoundLink Revolve+

Bose heeft met de SoundLink Revolve+ een bluetoothspeaker gefabriceerd volgens het 360graden-concept. Het apparaat heeft de vorm van een cilinder, waarin twee actieve audiodrivers zijn verwerkt. Samen verspreiden zij het geluid gelijkmatig, zodat je deze speaker in het midden van een gezelschap kunt neerzetten. We ontdekken nergens stiltegebieden wanneer we rondom de speaker bewegen. Wel raakt de SoundLink Revolve+ op een hoger volume helaas de controle kwijt. De geluidsweergave klinkt hierdoor nogal rommelig bij bombastische muziekstukken. Bij rustige nummers ligt deze speaker prettiger in het gehoor. Bose heeft bij het ontwerp rekening gehouden met de handzaamheid, want het apparaat bevat een draagband. Bovendien is de aluminium behuizing waterbestendig en voorzien van beschermbumpers. Handig voor het geval je het apparaat graag meeneemt, waarbij de aanwezige accu het zo’n zestien uur volhoudt. Voor de bediening heeft de bovenzijde meerdere knoppen die je vrij stevig moet indrukken. De meegeleverde netadapter sluit je aan op de micro-usb-poort. Verbinden met bluetooth gaat eenvoudig, waarbij een Nederlandstalige stem de verbinding bevestigt. Als alternatief sluit je een audiobron via de 3,5mm-geluidsingang aan. Samenvattend vinden we de SoundLink Revolve+ iets te duur voor wat je ervoor terugkrijgt.

Bose SoundLink Revolve+

Prijs
€ 329,95
Website
www.bose.nl
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • 360graden-audioweergave
 • Waterbestendig
 • Prettige draagband
 • Minpunten
 • Geluid rommelig op hoog volume
 • Prijzig

Cambridge Audio Yoyo (M)

De meeste fabrikanten kiezen bij portable modellen voor een enkelvoudige bluetoothspeaker, zodat muziekliefhebbers slechts één apparaat hoeven mee te slepen. Cambridge Audio gooit het over een iets andere boeg, want de Yoyo (M) bestaat uit twee kleinschalige luidsprekers van zo’n twintig centimeter hoog die samen verantwoordelijk zijn voor een stereogeluid. Nuttig is dat je de hoofdluidspreker ook als enkelvoudige bluetoothspeaker kunt gebruiken.

Zoals we van de Britse fabrikant gewend zijn, is er veel aandacht besteed aan het design. De speakers zijn rondom voorzien van mooi geweven stof, waarbij potentiële kopers de keuze hebben tussen donkergrijs, lichtgrijs en blauw. Beide speakers beschikken aan de bovenzijde over een bedieningspaneel. Hiermee pas je onder meer het volume aan en neem je inkomende oproepen op. Handig is dat je met handgebaren de muziek desgewenst pauzeert en nummers overslaat, dit werkt erg soepel. Aan de onderzijde van ieder exemplaar zien we ook nog een usb-oplaadpoort en 3,5mm-geluidsingang. Opvallend is dat de speakers een gescheiden netvoeding gebruiken, dus voor gelijktijdig opladen zijn er twee stopcontacten vereist. De accu’s bieden een maximale speeltijd van 24 uur. De geluidsweergave klinkt erg uitgebalanceerd, waarbij iedere speaker een afzonderlijk audiokanaal voor z’n rekening neemt. Echt stereogeluid dus! Vanwege deze spreiding klinkt de Yoyo (M) veel dynamischer en ruimtelijker dan de meeste enkelvoudige bluetoothspeakers. Dankzij de aanwezigheid van een fullrange- én basdriver is het laag bij zware muziekstukken voor zo’n compacte speakerset prima vertegenwoordigd. Een gemiste kans is het ontbreken van aptX-ondersteuning.

Cambridge Audio Yoyo (M)

Prijs
€ 349,-
Website
www.cambridgeaudio.com
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Fraaie afwerking
 • Stereogeluid
 • Prima audiokwaliteit
 • Lange accuduur
 • Minpunten
 • Gescheiden netvoeding
 • Geen aptX-ondersteuning

Dali Katch

Wat specificaties betreft is de Dali Katch bij voorbaat al een hoogvlieger. Zo is dit één van de weinige speakers in deze test die het bluetoothprofiel aptX ondersteunt. Verder heeft de ingebouwde accu een capaciteit van 2600 mAh, wat volgens de Deense fabrikant resulteert in een speeltijd van maximaal 24 uur. Ondanks de compacte afmetingen zijn de makers erin geslaagd om twee relatief forse woofers te integreren. Samen met twee tweeters zet de Katch een opvallend vol en detailrijk geluid neer, dat zelfs op een hoog volume prima standhoudt. Ook de behoorlijke diepe laagweergave is een pluspunt. Gebruikers kiezen via een drukknop aan de bovenzijde tussen twee luistermodi, namelijk ‘clear’ en ‘warm’. Laatstgenoemde modus laat iets meer bas horen en klinkt een stuk opener. Verder pas je met de drukknoppen het volume aan en schakel je de bluetoothadapter in. De zijkant bevat nog een 3,5mm-geluidsingang en usb-laadpoort. Deze Katch gebruik je dus eventueel ook als veredelde powerbank. Het ovaalvormige ontwerp is slim uitgedacht, waarbij de voet net dik genoeg is voor voldoende stabiliteit. Dankzij de uitschuifbare draagriem in combinatie met het lage gewicht kun je de Katch gemakkelijk meenemen. Deze bluetoothspeaker is voor veeleisende muziekliefhebbers een absolute aanrader, al is het product wel behoorlijk aan de prijs.

Dali Katch

Prijs
€ 399,-
Website
www.dali-speakers.com
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Lange accuduur
 • Uitschuifbare draagband
 • Minpunten
 • Geen speakerphone
 • Prijzig

Denon Envaya DSB-250BT

De DSB-250BT is het grootste model binnen de Denon Envaya-serie, maar met een breedte van amper 21 centimeter behoort dit product tot de kleinere bluetoothspeakers in deze test. Allereerst valt de nette afwerking op. Het platte waterbestendige ontwerp heeft zijkanten van rubber waar de speaker op leunt. De audiodrivers zitten verstopt achter geweven stof, waardoor dit apparaat een luxe uitstraling heeft. Via statuslampjes aan de voorzijde lees je moeiteloos de resterende accuduur af, waarbij er volgens Denon een maximale speeltijd is van dertien uur. De rechterzijkant heeft enkele bedieningstoetsen die je stevig moet indrukken. Hiermee activeer je onder meer de bluetoothfunctie en neem je inkomende oproepen op. Door een klepje aan de achterzijde los te wrikken, maak je een 3,5mm-geluidsingang en micro-usb-poort vrij. Laatstgenoemde aansluiting gebruik je om de batterij met de meegeleverde usb-kabel op te laden. Dit snoertje is wel wat aan de korte kant. Daarnaast is het een minpunt dat een aparte netadapter ontbreekt. Waar de meeste fabrikanten kiezen voor een woofer-tweetercombinatie, pakt Denon het iets anders aan. Twee actieve fullrange-drivers zijn verantwoordelijk voor het volledige audiospectrum. Deels is deze keuze geslaagd, want het midden- en hooggebied klinken erg sprankelend en zuiver. Wie echter van een flinke dosis bas houdt, moeten we helaas teleurstellen. Ondanks de aanwezigheid van een passieve basradiator is het laag nauwelijks hoorbaar.

Denon Envaya DSB-250BT

Prijs
€ 199,-
Website
www.denon-hifi.nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Waterbestendig
 • Prachtige afwerking
 • Klinkt zuiver en sprankelend
 • AptX-ondersteuning
 • Minpunten
 • Geen netvoeding
 • Nauwelijks bas

Edifier MP700

De Edifier MP700 heeft een langgerekt ontwerp met aan de bovenzijde een aluminium handvat. In een rubberen strook heeft de Chinese fabrikant volumetoetsen, een aan/uit-schakelaar en nfc-chip verwerkt. Achter een klepje zien we verder nog een usb-oplaadpoort en 3,5mm-geluidsingang voor het geval je een audiobron met een snoertje wilt aansluiten. De stevige behuizing is spatwaterdicht, dus dat is prettig voor wie buitenshuis van muziek wilt genieten. Helaas heeft de accu niet zoveel capaciteit, want Edifier belooft slechts een speeltijd van maximaal acht uur. Binnenin zorgen twee woofers en twee tweeters voor de geluidsweergave. Deze speaker klinkt een stuk vlakker vergeleken met de eerder besproken hoogvliegers Dali Katch en Cambridge Audio Yoyo (M). Niet vreemd, want de genoemde producten zijn een stuk prijziger dan dit exemplaar van Edifier. Toch vinden we het verschil in geluidskwaliteit in dit geval wel erg groot, ondanks dat deze speaker aptX ondersteunt. Zo missen we dynamiek en diepgang, waardoor de nummers niet bepaald sprankelend klinken. Bepaalde hoge tonen zijn bovendien ook nog eens te schel, terwijl het middelgebied futloos is. De laagweergave is voor bluetoothspeaker-begrippen wel redelijk in orde.

Edifier MP700

Prijs
€ 229,95
Website
www.edifier.com
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Spatwaterdicht
 • Aluminium handvat
 • AptX-ondersteuning
 • Minpunten
 • Klinkt wat vlakjes
 • Korte accuduur

0 Reactie(s) op: De beste bluetooth-speakers die je nu kunt kopen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.