© PXimport

De beste fietsgadgets en apps

Geplaatst: 16 februari 2019 - 08:24

Aangepast: 14 december 2022 - 11:24

Redactie ID.nl

We zijn het direct met je eens als je zegt dat genieten van het buitenleven niet direct samengaat met gadgets. Maar er zijn ook heel erg veel leuke gadgets die het leven van een fietser leuker en makkelijker kunnen maken. We zetten de leukste fietsgadgets op een rij.

Tip 01: Op slot

Je wilt natuurlijk dat je fiets beschermd is tegen diefstal. Ben jij je fietssleutel vaak kwijt of wil je niet telkens met koude handen zoeken naar dat kleine sleutelgat? Dit is precies wat de Noke Padlock wil oplossen, want met dit fietsslot heb je namelijk nooit meer een fietssleutel nodig. Het concept is heel simpel, je koppelt het fietsslot aan je smartphone en wanneer je ergens bent waar je fiets veilig moet staan, klik je het slot vast. Wanneer je vervolgens weer in de buurt komt van je fiets, zal het slot de aanwezigheid van je smartphone detecteren en automatisch ontgrendelen. Mocht de knoopcelbatterij van het slot leeg zijn, dan kun je als reservemaatregel het slot ook openen met een cijfercombinatie. Wanneer er meerdere malen een verkeerde code wordt ingevoerd of wanneer er langer dan drie seconden met het slot gerommeld wordt, zal er een alarmsignaal klinken dat tot vijftig meter verder te horen is. Wij denken dat het wel snor zit met de veiligheid van je fiets met zo’n slot. De Noke Padlock kost zo’n 113 euro en is onder andere verkrijgbaar via Bol.com.

Media has no description

© PXimport

Tip 02: Alles loggen

Fietsgadgets zijn tof, maar het zijn wel weer apparaatjes die opgeladen moeten worden en waar je dus aan moet denken … toch? Niet met de BikeLogger. Dit apparaatje is een gps- en anti-diefstaltracker die je installeert in de stuurbuis van je fiets en die wordt aangedreven door je dynamo. Dit betekent dus dat je je totaal geen zorgen hoeft te maken om de batterij, deze wordt automatisch opgeladen bij het fietsen. Het apparaatje houdt allerlei nuttige informatie bij, zoals de snelheid waarmee je fietst, de afstand die je aflegt, hoelang je onderweg bent enzovoort. Dankzij de koppeling met je smartphone, kun je deze informatie eenvoudig uitlezen. Maar een groot voordeel is dat de informatie ook wordt bijgehouden als je geen smartphone op zak hebt. Dit betekent dat je je smartphone dus lekker thuis kunt laten, en na een heerlijke fietstocht de informatie thuis kunt uitlezen. Naast een tracker is de BikeLogger ook een nuttig fietsalarm. Wanneer iemand probeert je fiets te stelen, zal er direct een alarm naar je smartphone gestuurd worden zodat je acte kunt ondernemen. Goedkoop is de BikeLogger niet: je betaalt zo’n 129 euro voor, onder andere bij Amazon.de.

Media has no description

© PXimport

De batterij van de BikeLogger wordt automatisch opgeladen tijdens het fietsen

-

Tip 03: Wielprojectie

Als je ’s avonds of ’s ochtends vroeg op pad gaat, is het belangrijk dat je zichtbaar bent, dus dat je goede fietsverlichting hebt. Monkey Lights zijn led-lampjes die je bevestigt aan je fietswiel, en die je extreem zichtbaar maken. Je kunt daarbij kiezen voor gewone lampjes (waarvoor je zo’n 25 euro betaalt), maar ook voor de duurdere versie (60 euro) waarbij je complete patronen kunt weergeven terwijl je fietst (en dat is écht heel bijzonder om te zien). Wil je echt losgaan, dan kun je ook gaan voor de Monkey Light Pro, waarmee je complete video’s kunt afspelen in je fietswiel. Daar zul je dan echter wel zo’n duizend euro voor moeten neertellen. Je bestelt de Monkey Light online. Let op: je moet voor de Nederlandse wet alsnog een voor- en achterlicht gebruiken.

Media has no description

© PXimport

Tip 04: Geavanceerde bril

Iron Man heeft natuurlijk geen tijd om op z’n smartphone te kijken om te zien waar hij naartoe moet vliegen. Daarom is die informatie gewoon verwerkt in het display van z’n helm. Op de fiets heb je met dezelfde problemen te kampen, en daarom is de Everysight Raptor uitgevonden, een slimme fietsbril met augmented reality die je tijdens het fietsen van allerlei nuttige informatie voorziet, zoals de tijd, route-informatie, je hartslag enzovoort (uiteraard via een koppeling met je smartphone). Het laat zich raden dat de informatie op dusdanige wijze wordt getoond dat het je zicht niet verstoort. Foto’s vastleggen kan ook met deze bril, daarvoor moet je het apparaat even aantikken (daarna snel weer de handjes aan het stuur). Je moet er echter wel een behoorlijke zak geld voor neertellen, voor het 16GB-model betaal je 749 euro, voor het 32GB-model 809 euro, wel met gratis verzending binnen Europa.

Media has no description

© PXimport

Tip 05: Slimme helm

In Nederland zijn we nog niet zo gewend om een helm op de fiets te dragen dan in andere landen. Fiets je op een e-bike, dan is een helm zeker aan te raden en op een speed pedelec (tot wel 45 km/u) is het zelfs verplicht. Moet je dan een bromfietshelm aanschaffen? Gelukkig kan dat fraaier: er zijn speciale fietshelmen op de markt die een stuk lichter zijn maar wel een groter deel van het hoofd beschermen. De Helm Smart Livall BH51M heeft een 180graden-lichtsysteem, zodat je goed zichtbaar bent. Met de ingebouwde luidsprekers luister je via bluetooth naar muziek en telefoneren kan ook. De ingebouwde schoksensor activeert bij een val een rood waarschuwingslicht en stuurt na anderhalve minuut een SOS-bericht met gps naar een noodnummer. Hij kost 170 euro bij www.proidee.nl

Media has no description

© PXimport

De ingebouwde schoksensor in de helm activeert bij een val een rood waarschuwingslicht

-

Tip 06: Fietscomputer

De meeste gadgets die je in dit artikel voorbij ziet komen kosten een flinke duit. Als we het hebben over fietscomputers, kunnen we er ook met gemak eentje uitzoeken die een paar honderd euro kost. Deze Sigma BC 9.16 ATS Fietscomputer hebben we daarom heel bewust in deze lijst opgenomen. Hij kost namelijk maar 32 euro, is draadloos en meet afstand en calorieën. Hij is niet te koppelen aan je smartphone, maar dat is nu juist wat we willen benadrukken: niet alles hoeft gekoppeld en mega uitgebreid te zijn. Soms wil je met een gadget gewoon even kunnen zien: hoe ver ben ik en wat heb ik verbrand, om die informatie na je trip weer lekker te vergeten wanneer je op de bank ploft.

Media has no description

© PXimport

Tip 07: Bel met ringtone

Oké, we geven toe, eigenlijk is dit écht te decadent, maar stiekem vinden we het geweldig. Want wie zegt dat een fietsbel geen ander geluid zou mogen maken dan trrrring? Deze Shoka-fietsbel laat je niet kiezen uit één, maar uit maar liefst acht beltonen, waarbij je ook nog eens controle hebt over het volume. Je kunt de bel aan je smartphone koppelen, waarna het plotseling verandert in een navigatie-apparaat, dat je met behulp van duidelijke signalen de juiste richting op stuurt, waarbij de nadruk ligt op de veiligste route, niet de snelste. Ben je vergeten waar je je fiets hebt gelaten, dan komt deze fietsbel ook van pas, want je kunt je fiets dankzij de app eenvoudig terugvinden. De bel zit stevig gemonteerd om je stuur, zodat je niet hoeft te vrezen voor diefstal (indien ermee gerommeld wordt gaat er een alarm af) en de batterij gaat maar liefst 200 uur mee. Klein struikelblok: het betreft een Kickstarter-project dat wel voltooid is, maar nog niet geleverd. Een precieze levertijd is dan ook nog niet bekend.

Media has no description

© PXimport

Tip 08: Leuke routes

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen welke apps handig zijn voor navigatie. Maar navigeren om ergens te komen en een route rijden om het mooiste van de omgeving te zien, dat zijn natuurlijk twee heel verschillende dingen. Dat is precies de reden dat Route.nl ontwikkeld is: een app die bomvol zit met de allerleukste fiets- en wandelroutes (meer dan 125.000). Het enige dat je hoeft te doen is aangeven of je wilt lopen of fietsen en of je dat in Nederland of België wilt doen. Vervolgens kies je de afstand die je wilt afleggen op de fiets en druk je op Bekijk routes. Je krijgt dan direct een overzicht te zien met daarin de beste fietsroutes. Je kunt zien hoe lang een route precies is, hoelang je er waarschijnlijk over zult doen en hoeveel calorieën je zult verbranden. Je kunt de route online rijden, of hem downloaden voor offline navigatie. Je kunt de navigatie-instructies laten oplezen door een stem, maar daarvoor heb je een betaald account nodig van een tientje per jaar (wat we overigens geen schokkende prijs vinden). Je bent dan ook direct van de advertenties af.

De beste fietsgadgets en apps -15082296

© CIDimport

Tip 09: Alles bijhouden

De beste fietsgadgets en apps -15082296

© CIDimport

Runtastic is van origine een app die bedoeld is voor hardlopers, maar de makers hebben dezelfde technologie ingezet om een app te maken die specifiek is voor fietsers: Runtastic Road Bike GPS. We zeggen er wel bij: deze app is vooral leuk als je écht graag flinke statistieken wilt bijhouden van je fietstochten. Uiteraard houdt de app de afstand bij die je gefietst hebt en hoe snel je dat hebt gedaan, maar daarnaast wordt er ook informatie bijgehouden over je gemiddelde snelheid, de stijging en daling in je route, hoelang je pauze hebt genomen enzovoort. Je kunt de app koppelen aan je Google Play of Apple Music account, zodat je tijdens het fietsen naar muziek kunt luisteren. Net als bij Route.nl geldt dat je audio-feedback kunt inschakelen en advertenties uitschakelen. Daarvoor heb je de Pro-versie van de app nodig, die je eenmalig 4,99 euro kost.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten