De beste headsets voor thuiswerkers

Door: Stephan Overbeeke | 25 maart 2022 11:10

Review

Dat een goede thuiswerkplek zowel je comfort als je productiviteit ten goede komt, is geen geheim. Misschien denk je daarbij eerst aan je bureau, stoel of monitor, maar ook de randapparatuur waarop je werkt, kan een wereld van verschil maken. In dit artikel bespreken we de beste headsets voor de optimale thuiswerkervaring.

Headsets zitten voor een groot deel in hetzelfde schuitje als muizen, want ook hier zijn het veelal de voor gaming bedoelde producten die het interessantst zijn. Zaken als comfort, geluidskwaliteit en vooral microfoonkwaliteit zijn al jaren focusonderwerpen voor gamers, en de waarde van een goede microfoon voor thuisgebruikers is bij velen de afgelopen anderhalf jaar pas aan het licht gekomen.

Omdat comfort, geluidskwaliteit en microfoonkwaliteit voor iedereen gewenst zijn, ligt enig overlap dan ook voor de hand. Toch is niet elke gameheadset even geschikt, want het flitsende design van veel modellen zal in videoconferenties vooral fronsende blikken uitlokken. Bovendien zijn gameheadsets met extra verbindingsopties zoals bluetooth opvallend genoeg zeldzaam.

Eerder hebben we ook de beste toetsenborden en beste muizen voor thuiswerkers uitgelicht.

Betaalbare allemansvriend: Steelseries Arctis 1 

De Steelseries Arctis 1 is een gameheadset die eigenlijk alles goed kan. Hij combineert een ingetogen uitstraling met een aangename geluidskwaliteit voor alle soorten geluid, van een beetje achtergrondmuziek tot een film of serie, of uiteraard een game op zijn tijd.

De instapper in de Arctis-serie is in vergelijking met zijn duurdere grote broers relatief licht en eenvoudig gebouwd. Maar juist door dat lage gewicht is dit een van de comfortabelste headsets voor langdurig gebruik. En om uit te sluiten dat die lichtere constructie synoniem is voor een matige bouwkwaliteit, hebben we deze headset ook intensief laten testen door onze 5-jarige thuiswerker. Onze eigen Arctis 1 heeft inmiddels meermaals kennisgemaakt met de vloer, maar maakt het nog altijd uitstekend.

De pasvorm is in te stellen van zeer klein tot zeer groot. Gecombineerd met de met mesh beklede oorschelpen maakt dat van deze headset een echte allemansvriend, zowel bij kortstondig als bij langdurig gebruik. Daarbij is de microfoon meer dan goed genoeg voor productieve gesprekken. Het voornaamste nadeel is dat hij bekabeld is, al sluit je hem met zijn 3,5mm-jack eenvoudig aan op de meeste pc’s, laptops en andere apparaten.

Steelseries Arctis 1

Prijs
€ 59,-
Website
www.steelseries.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goed geluid
 • Licht en comfortabel
 • Prima microfoon
 • Goedkoop
 • Minpunten
 • Bekabeld
 • Geen premium materialen

Draadloos productief: Logitech G435 Lightspeed 

Officieel is de Logitech G435 ook een gameheadset, maar dan wel een die geleverd wordt met zowel een draadloze usb-dongel voor pc-gebruik als bluetoothondersteuning. Dit is een ideale oplossing voor draadloos thuiswerken: bluetooth-audio kent op (Windows-)laptops vaak de nodige problemen, maar is juist ideaal voor draadloze verbinding met smartphones. Hierdoor kun je moeiteloos overschakelen van de Teams-meeting via de dongel op je pc naar een telefoongesprek via bluetooth.

Met een prijs van 79 euro is de G435 desondanks opvallend goedkoop. Daarbij is hij comfortabel en ook voorzien van zachte oorkussens. Je kunt er circa twee volle dagen mee werken alvorens je hem weer moet opladen.

Het voornaamste nadeel is dat hij wellicht een tikkie gamerachtig oogt, al geldt dat vooral voor de hippe kleurvarianten en valt de zwarte uitvoering erg mee. Daar komt bij dat de G435 het vooral moet hebben van zijn dubbele verbinding. De headset klinkt en communiceert goed, maar er zijn betere alternatieven als je die extra verbindingsoptie niet nodig hebt.

Logitech G435 Lightspeed

Prijs
€ 79,-
Website
www.logitech.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Usb-dongel én bluetooth
 • Prijs
 • Minpunten
 • Gamerachtig uiterlijk
 • Geen uitzonderlijk geluid

In stilte werken: Sony WH-1000XM4 

Thuiswerken kent voordelen, maar kan ook pittig zijn wanneer er sprake is van veel achtergrondgeluid. Een headset met actieve ruisonderdrukking (ANC) kan dan een fijne oplossing zijn. Hoewel ANC het beste werkt tegen constante geluiden, denk aan stofzuigers of langsrijdende auto’s, kan goede ruisonderdrukking alsnog een aardige vuist maken tegen incidentele ‘ruis’ zoals spelende kinderen of een medethuiswerker in de achtergrond. Een kwalitatieve ANC-headset kan ook dan het verschil maken tussen afleiding en ongestoord werken.

Met een prijskaartje van 272 euro is de Sony WH-1000XM4 een forse investering, maar daarmee haal je wel de headset in huis die op dit moment de beste ruisonderdrukking biedt. Bovendien heeft hij een aangename pasvorm en prima geluidskwaliteit. Zijn voorganger, de WH-1000XM3, is aanzienlijk goedkoper en ontloopt het nieuwe model nauwelijks, op één uitzondering na: de WH-1000XM4 kan wél met twee apparaten gelijktijdig verbinden, en voor actief thuiswerken is dat een voordeel.

Wel willen we opmerken dat de ingebouwde microfoon niet in de buurt komt van die van een goede gameheadset, zelfs niet onze budgetoptie van 59 euro. Voor een incidenteel gesprek is de microfoon meer dan prima, maar voor frequent communiceren of het geven van presentaties vinden we hem ondermaats. In dergelijke gevallen zouden we toch het gebruik van een extra losse microfoon aanraden.

Sony WH-1000XM4

Prijs
€ 272,-
Website
www.sony.nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Topkwaliteit ANC
 • Comfortabel
 • Twee apparaten verbinden
 • Minpunten
 • Prijs
 • Matige gesprekskwaliteit

Flexwerktip: in-ear-hoofdtelefoon

Ook als het op koptelefoons aankomt, kun je slechts beperkt ruimte besparen. Een headset blijft tenslotte een apparaat dat op je hoofd moet passen. Elk van de drie suggesties in deze test is aan de lichte kant en daarmee geschikt om mee te nemen.

Mocht je echt lichter willen, dan kom je al snel op in-ear-hoofdtelefoons uit, waarbij de beste keuze afhankelijk is van het type laptop en telefoon dat je hebt. Ben je een Apple-gebruiker, dan liggen Airpods (vanaf 149 euro) voor de hand. Gebruik je Android en/of Windows, dan is de Sony WF-1000XM3 (circa 119 euro) de directe tegenhanger. Die laatste is feitelijk een compacte uitvoering van de WH-1000XM4.

0 Reactie(s) op: De beste headsets voor thuiswerkers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.