Dit zijn de 10 beste mechanische toetsenborden

Door: Stephan Overbeeke | 03 augustus 2017 14:02

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: de reviews
 3. Pagina 3: Conclusie

Corsair K95 Platinum

De Corsair K95 Platinum is een perfect voorbeeld van een echt luxe toetsenbord. Hij weegt maar liefst 1,3 kg en kent een bouwkwaliteit en afwerking waar je u tegen zegt. Tevens is dit model is voorzien van een aluminium afwerking voor een overtuigend premium gevoel. Zelfs een leek zal direct herkennen dat dit een Porsche onder de toetsenborden is. Daar staat wel een flinke prijs tegenover, want met circa 200 euro is het ook één van de duurste modellen die we bekijken.

Corsair maakt enkel gebruik van originele Cherry MX-switches en had zelfs een exclusieve deal met Cherry dat zij het de eerste fabrikant was die de snelle ‘Cherry MX Speed Silver’-switch mochten verkopen, een variant die nog sneller reageert en waarvan ook een K95 Platinum-versie verkrijgbaar is. De exclusiviteit is inmiddels overigens verlopen. Andere signalen dat dit model zich richt op gamers, zijn de specifieke gamegerelateerde opties in de software, de extra rij toetsen enkel voor macrofuncties, en ook de uitgebreide rgb-verlichting met tal van effecten is meer een vraag uit de gaminghoek dan de zakelijke markt.

Zij die wel gamen maar ook andere taken op hun computer uitvoeren zullen ook wel aan hun trekken komen, met de aanwezige zaken als de polssteun en de fysieke toetsen om het volume aan te passen of door je muziek heen te skippen. Voor hen ligt een K95 Platinum met de neutralere Cherry MX Brown-switch echter wel voor de hand. Zelfs met de grote gamingfocus is het al met al een uitstekende allrounder en een waardig topmodel … mits je het geld ervoor over hebt.

Corsair K95 Platinum

Prijs
€ 199,-
Website
www.corsair.com
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Uitzonderlijke bouwkwaliteit
 • Complete featureset
 • Indrukwekkende verlichting
 • Minpunten
 • Niet goedkoop
 • Fors afgemeten

Razer BlackWidow Chroma V2

Razer is inmiddels al enkele jaren afgestapt van Cherry MX-switches en maakt enkel gebruik van zijn eigen Razer-switches. Hoewel de kleuraanduidingen die Razer gebruikt anders zijn, zijn ze vrijwel altijd direct te vertalen naar een Cherry MX-alternatief. In de praktijk valt op dat deze switches het gevoel van de originele modellen sterk weten te benaderen, maar de ervaren typist zal ze wel degelijk van elkaar kunnen onderscheiden. Een positief gevolg van de eigen benadering is dat de door ons geteste Razer Orange-variant beduidend stiller werkt dan de Cherry MX Brown-switch waar deze sterk op lijkt. Is stilte gewenst, dan is deze Razer interessant, maar puur voor het gevoel onder de vingers houdt een Cherry-basis toch de voorkeur.

Ondanks dat Razer bekend staat als een opvallend gamingmerk, is de BlackWidow Chroma V2 juist één van de meer neutraal vormgegeven high-end-toetsenborden. Hij is lekker neutraal zwart, wat ook in een zakelijke omgeving niet zou misstaan. Pas wanneer je de rgb-verlichting in werking zet, verandert het ingetogen model in een echt gamingproduct. Net als Corsair heeft ook Razer een extra rij toetsen voor macrodoeleinden wat de gamerfocus toch weer duidelijk maakt, al ontbreekt hier wel de wat luxere aluminium afwerking en de fysieke volumeknop, terwijl de prijs niet gek veel lager ligt. Een bijzondere feature van de Razer is de aanwezige leder-look zachte polssteun wat als een wolkje voor de polsen voelt … die feature zien we graag vaker terug!

Razer BlackWidow Chroma V2

Prijs
€ 179,-
Website
www.razerzone.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Stiller dan de meeste Cherry-modellen
 • Prettige zachte polssteun
 • Neutrale vormgeving breed inzetbaar
 • Minpunten
 • Razer-switches net geen Cherry-kwaliteit
 • Prijzig voor de geboden features en bouw

Cooler Master MasterKeys Pro M White LED

Cooler Master richt zich met de MasterKeys-serie vooral op een scherpe prijs-prestatieverhouding. Je krijgt namelijk een toetsenbord met een keurige bouwkwaliteit, een nette matzwarte afwerking en niet onbelangrijk: echte Cherry MX mechanische switches voor een relatief zachte prijs. Het rechttoe rechtaan ontwerp van Cooler Master leent zich ook goed voor zakelijk gebruik en verspilt geen kostbare ruimte op je bureau.

De lagere prijs komt uit de eenvoudigere featureset: luxe toevoegingen zoals extra macrotoetsen, fysieke volumetoetsen of een polssteun ontbreken hier. Leuk aan de MasterKeys is dat er veel verschillende modellen van verkrijgbaar zijn, zo kun je kiezen voor een compact model zonder numeriek gedeelte, de Pro S die interessant is voor gamers en mensen die hun toetsenbord regelmatig verplaatsen, of een volledig toetsenbord met klassieke indeling: de Pro L. Wij testen een afwijkende indeling, de Pro M, die wel een numeriek gedeelte heeft, maar geen pijltjestoetsen en andere navigatietoetsen. Een opvallende indeling. Daarbij kun je ook nog voor verschillende Cherry MX-switches kiezen en waar wij de versie met witte verlichting bekeken, kun je (tegen meerprijs) ook rgb-verlichting kiezen. Hoewel de verder bescheiden featureset alsnog moet voldoen, is het toch een positieve ontwikkeling voor de consument dat er flink wat te kiezen valt.

Cooler Master MasterKeys Pro M White LED

Prijs
€ 89,-
Website
www.coolermaster.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Cherry MX-switches
 • Sterke prijs-kwaliteitverhouding
 • Veel verschillende varianten beschikbaar
 • Minpunten
 • Geen polssteun of andere extra’s

HyperX Alloy FPS

In de gamingmarkt is Kingston met zijn HyperX-submerk een redelijk nieuwe speler, maar net als met Kingstons eerste headset (de indrukwekkende HyperX Cloud), maakt ook het eerste toetsenbord een zeer positieve indruk. De HyperX Alloy FPS is uitzonderlijk solide gebouwd metalen toetsenbord wat samen met de keuze voor originele Cherry MX-switches het typ- en gamegevoel ten goede komt. Het compleet stalen ontwerp is ook een prettige plus boven de veelal plastic afgewerkte modellen in deze middenklasse. Ook kan het strakke ontwerp, zonder poespas en met minimaal ruimteverlies op je bureau, ons zeker bekoren. Tegelijkertijd weet de HyperX toch nog voldoende een eigen stijl neer te zetten met zijn opvallende zwart/rood gevlochten kabel, de optionele rode en van extra grip voorziene WASD-toetsen voor gamers en een nette reishoes.

Wat prijs betreft zit dit model rond de 129 euro waar je hem redelijkerwijs zou verwachten. Kwalitatief een duidelijke stap boven de goedkopere modellen en die meerprijs voel je onder de vingers, maar gezien de bescheiden featureset zonder polssteun, fysieke mediatoetsen of rgb-verlichting, blijft hij wel ruim onder de topmodellen. De rode verlichting misstaat de HyperX Alloy FPS zeker niet, maar het moet wel net bij je setup passen.

HyperX Alloy FPS

Prijs
€ 129,-
Website
www.hyperxgaming.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Stevige stalen kwaliteit en afwerking
 • Cherry MX-switches
 • Kleine footprint
 • Minpunten
 • Enkel rode verlichting
 • Beperkte featureset

Mech-wannabe’s

Een populaire productcategorie plus een hoge kostprijs leidt ertoe dat fabrikanten soms aparte sprongen maken. Meerdere grote fabrikanten hebben de laatste jaren ‘mech-achtige’ toetsenborden ontwikkeld die de ervaring van een echte mechanische toetsen moeten benaderen voor een lagere prijs. De resultaten lopen sterk uiteen. Sommige varianten zijn zelfs best prettig, maar modellen die een echte mechanische ervaring of het goede gevoel van kwaliteit weten te benaderen zijn we nog niet tegengekomen. Dit in tegenstelling tot de mechanische konen zoals de Kailh-switches, die de ‘echte’ ervaring wel benaderen. Is je budget niet toereikend voor een echt mechanisch toetsenbord, dan kunnen deze nep-mechs opties zijn, maar laat je niet te sterk verleiden door de mooie marketingbeloftes van deze alternatieven.

Indeling toetsenborden

Niet elk toetsenbord heeft dezelfde traditionele indeling. Hoewel kantoorwerkers zullen schrikken van een toetsenbord zonder het numerieke gedeelte aan de rechterkant, wordt dit deel door gamers toch veelal als onnodig ruimteverlies ervaren. Zij gebruiken die ruimte liever voor een extreem grote muismat en de vrijheid om grote zwaaien te maken met hun muis. Zogeheten Tenkeyless (TKL) toetsenborden laten dat deel dan ook achterwege en TKL-toetsenborden zijn inmiddels wijdverspreid.

Ook niet-gamers die hun numpad kunnen missen, maken steeds vaker de overstap naar compactere modellen, er zit namelijk ook een ergonomisch voordeel aan vast wat betreft de positie van je schouders en armen en ook praktische argumenten spelen een rol. Kleinere modellen zijn eenvoudiger om mee te nemen en extra vrije ruimte op het bureau kunnen ook niet-gamers veelal goed gebruiken. Mede daarom is er ook een grote markt voor nog kleinere modellen die 75, 60 of zelfs maar 40 procent van de ruimte van een traditioneel toetsenbord innemen.

Logitech G Pro

De Logitech G Pro is een voorbeeld van een TKL-toetsenbord (zie kader). De meerwaarde voor pure gamers staat wat ons betreft niet ter discussie, al zul je voor slechts incidenteel Excel-werk al kriebels krijgen. Inhoudelijk is het bord voorzien van de nodige gamerfeatures zoals anti-ghosting en veel-key rollover. Kwalitatief is het een keurig gebouwd en afgewerkt toetsenbord. De optie om hem op drie hoogtes te kunnen stellen is prettig. De populaire rgb-verlichting is hier aanwezig. Logitech maakt gebruik van zijn eigen Romer-G switches. Het fundamentele ontwerp is duidelijk anders, maar in typ-ervaring benaderen ze de neutrale Cherry MX Brown-modellen. Het maakt ze een allemansvriend. Ze voelen weliswaar iets zachter onder de vingers, maar ze zijn ook duidelijk stiller wanneer je fanatiek bezig bent.

De bijbehorende software van Logitech steekt boven de concurrentie uit en dat is erg prettig. Eindeloos profielen kunnen instellen voor al je games is een mooie plus en standaard zitten er reeds 300 gameprofielen in. Wel apart is de keuze om een bewust compact gehouden toetsenbord een paar centimeter dieper te maken dan nodig. En we kunnen ook lastig begrijpen waarom de grote broer van de G Pro, de Logitech G910 Orion Spectrum, 20 euro goedkoper is. Deze biedt een volledige toetsindeling en heeft daarbij ook nog een polssteun. De verwachting is dat de net uitgekomen G Pro dan ook nog wat in prijs zal zakken, wat het helemaal een ijzersterke keuze zal maken.

Logitech G Pro

Prijs
€ 149,-
Website
gaming.logitech.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • TKL prettig voor gamers
 • Keurige kwaliteit
 • Top softwarepakket
 • Minpunten
 • Prijzig gezien de featureset

Cherry MX-Board 3.0

Cherry is niet alleen de fabrikant van de populairste mechanische switches, het maakt zelf ook complete toetsenborden. Het Cherry MX-Board 3.0-toetsenbord richt zich overduidelijk op typisten en niet op gamers. Dat is te zien aan zijn eenvoudige, ietwat oubollige uitstraling en het ontbreken van verlichting en softwarefeatures, ondanks dat er ook gewoon prima op gegamed kan worden. Interessant zijn de lage toetsen, mechanische toetsenborden hebben traditioneel hoge toetsen. Dit maakt het voor nieuwkomers in de markt van mechanische toetsenborden eenvoudiger om aan het toetsenbord te wennen.

De Cherry MX-Board 3.0 is één van de goedkoopste in deze test, maar doet kwalitatief niet onder voor de modellen die enkele tientjes hoger zijn geprijsd. Als je om de extra features die de luxere modellen bieden niet geeft (en typisten zullen dat veelal niet doen) dan is dit een heel interessante keuze. Geen fratsen, wel een degelijk toetsenbord voor je geld.

Cherry MX-Board 3.0

Prijs
€ 79,-
Website
www.cherryamericas.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Cherry MX-switches
 • Sterke prijs-kwaliteitverhouding
 • Fysieke mediatoetsen
 • Minpunten
 • Geen verlichting
 • Geen polssteun of andere extra’s

1 Reactie(s) op: Dit zijn de 10 beste mechanische toetsenborden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 mei 2019 18:04 mechanicalwarrior
  Ik schreef een 2019 intro mechanische toetsenborden: https://leesmee.com/c/mechanische-toetsenborden/een-introductie-tot-mechanische-toetsenborden

  Kan je die eventueel linken vanuit dit artikel?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.