Dit zijn de 10 beste mechanische toetsenborden

Door: Stephan Overbeeke | 03 augustus 2017 14:02

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: de reviews
 3. Pagina 3: Conclusie

SteelSeries Apex M500

SteelSeries kent een breed assortiment, van opvallende mechanische toetsenborden tot betaalbare mech-achtige toetsenborden. De Apex M500 is zit ergens in het midden en is duidelijk een no-nonsense functioneel toetsenbord. Het is bijna een schoolvoorbeeld middenklasse mechanisch bord. De afwerking is geheel kunststof: geen fancy staal of aluminium voor het oog, maar dit bord zit wel merkbaar stevig in elkaar. Het rechttoe rechtaan ontwerp plus het grote en neutrale lettertype, maakt het haast een ietwat klassiek toetsenbord. Wel is de gamefocus van SteelSeries duidelijk door de daarvoor relevante features, zoals anti-ghosting, n-key rollover en keuze voor Cherry MX Red-switches. De MX Red-switches in het door ons geteste model komen in gaming duidelijk het best tot hun recht. De lagere weerstand doet ze sneller aanvoelen, maar wel met bijbehorend risico dat een typist met zware aanslag ze soms iets te eenvoudig en onbedoeld indrukt.

Het neutrale lettertype zorgt dat de verlichting goed doorschijnt, het is met enige marge het model met de hoogste helderheid in deze test. Opvallend is ook de keuze voor enkel blauwe verlichting, dat moet wel net bij je opstelling passen. Gezien het aanbod van modellen met rode leds veel groter is dan blauwe leds, is het wel een prettige toevoeging aan de markt. Al met al een zeer degelijk toetsenbord met een bescheiden featureset en redelijke prijs-prestatieverhouding. Het grootste ‘probleem’ is dat er weinig echt aan opvalt, terwijl er heel veel te kiezen is voor de 100 à 120 euro die je voor dit bord kwijt bent. Is de featureset echter precies wat je zoekt, dan is ook deze Apex M500 een prima koop.

SteelSeries Apex M500

Prijs
€ 109,-
Website
www.steelseries.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Cherry MX-switches
 • Degelijke bouwkwaliteit
 • Minpunten
 • Beperkte featureset
 • Enkel blauwe verlichting

Ducky Shine 6

Wanneer je deze Ducky voor het eerst voor je hebt liggen, vraag je je wellicht af waarom dit model 169 euro kost. Het opvallende blauwe frame, je eerste aanraking met de extra aanwezige spatiebalk waarop een abstracte aap te zien is (vanwege het Chinese jaar van de aap, een neutrale spatie die je op de foto ziet is ook inbegrepen). Ook de wat speelse merknaam Ducky van deze Taiwanese toetsenbordenspecialist doet eerder vermoeden dat het juist betaalbare modellen zijn. Niets is echter minder waar, want Ducky-toetsenborden zoals deze Shine 6 Special Edition behoren tot de betere op de markt en zijn dan ook zeer geliefd bij de mech-kenners.

Dit komt vooral vanwege de (interne) bouwkwaliteit, die is uitstekend en vooral ook de kwaliteit van de zogeheten double-shot keycaps zetten af tegen wat je in de meeste gaming-gerichte borden tegen komt. Werkend of gamend op je Ducky overtuigt het gevoel dat je op een stukje kwaliteit zit te typen en dat is precies waar Ducky zich van oudsher op richt. De featureset is netjes maar niet overdreven: we zien wel fysieke mediaknoppen en rgb-verlichting waarvan de instellingen op je bord worden opgeslagen. Opvallend is een mouse-bungee voor je muiskabel, maar een polssteun had dit model niet misstaan (die is overigens wel los verkrijgbaar). Opvallend voor deze Special Edition zijn de half-hoge keycaps waardoor meer licht onder je toetsen vandaan komt. Het blauwe frame zal vermoedelijk niet iedereen liggen, maar later dit jaar zullen modellen met een zwart frame en zelfs modellen met nog luxere keycaps gemaakt van PBT-plastic volgen. Een prachtbord voor de liefhebber.

Ducky Shine 6

Prijs
€ 169,-
Website
www.duckychannel.com.tw
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Cherry MX-switches
 • Top bouwkwaliteit
 • Minpunten
 • Geen polssteun
 • Blauw frame, zwart model komt later

Sharkoon Skiller Mech SGK1

De Sharkoon Skiller Mech SGK1 is opvallend, en dat heeft meerdere redenen. Zo is hij de goedkoopste in de test, maar is hij zeker niet karig wat features betreft. We treffen (witte) verlichting aan, zien zelfs een polssteun en gamemogelijkheden zoals anti-ghosting en n-key rollover ontbreken ook niet (let wel op, de polssteun is niet te verwijderen). Het product doet de bekende reputatie van Sharkoon eer aan: veel product voor een bescheiden bedrag. De Skiller Mech kent wel een uitgesproken, ietwat agressief design waar je lastig omheen kunt. Kantoorgebruik ligt door dat ontwerp niet voor de hand terwijl de featureset zich daar ook voor had geleend.

Hoewel goedkoop in dit geval zeker geen duurkoop is, kunnen we niet om de onvermijdelijke kostenbesparingen heen. Zo maakt Sharkoon gebruik van de Kailh-switches die Cherry weliswaar redelijk benaderen maar die de purist toch net niet zullen overtuigen. Ook ontbreken mediatoetsen en is de afwerking van eenvoudiger plastic minder dan de luxere modellen in deze vergelijking. De fysieke bouwkwaliteit van dit bijna 1,3 kg wegend bord is alleszins keurig, helemaal gezien de prijs, maar het mag duidelijk zijn dat de duurdere modellen een hoger gevoel van luxe weten over te brengen dan deze prijsbreker.

Sharkoon Skiller Mech SGK1

Prijs
€ 69,-
Website
www.sharkoon.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Verlichting en polssteun
 • Minpunten
 • Switches net wat minder
 • Meer basic niveau van afwerking

ASUS Claymore

De ASUS Claymore is met enige marge de duurste in deze test, en het is ook wel de meest opvallende. Je kunt namelijk het numerieke gedeelte on-the-fly verwijderen of terugplaatsen. Zo kun je snel ruimte maken voor je muis en intensief gamen, of juist weer prima uit de voeten met taken waarvoor dat numerieke deel toch cruciaal is. Je kunt het numpad zelfs aan de linkerkant plaatsen! Voor zij die kantoortaken en gamen combineren, is de meerwaarde groot, maar dit heeft dus wel een flinke meerprijs.

Kwalitatief gezien is dit een keurig uitgevoerd en afgewerkt bord: één van de luxere modellen onder de vingers. De opvallende details in de aluminium afwerking van het geheel zijn een kwestie van smaak, maar dat het een bijzonder toetsenbord is ziet wel iedereen eraan af. De aanwezigheid van een fysiek volumewiel is prettig. Zoals we van ASUS mogen verwachten, is het model voorzien van uitgebreide rgb-verlichting en de optie deze te laten synchroniseren met andere ASUS-rgb-hardware zoals muizen of moederborden. Heb je een recent ASUS-moederbord, dan kun je zelfs direct vanuit het toetsenbord de overklok instellen of je ventilatorsnelheid aanpassen. Stuk voor stuk zaken die zeker interessant kunnen zijn.

Ons voornaamste bezwaar is het ontbreken van een (al dan niet optionele) polssteun. Een echt topmodel zien we namelijk het liefst voorzien van alle optionele extra’s. Ook is de bouwkwaliteit weliswaar goed, maar de meerprijs staat niet geheel in verhouding. Als je niet op een paar tientjes hoeft te kijken en het concept van een verwijderbare numpad je aanspreekt is het echter een interessant toetsenbord.

ASUS Claymore

Prijs
€ 239,-
Website
www.asus.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Uniek afneembaar numpad
 • Opvallende aluminium afwerking
 • Aura RGB Sync
 • Minpunten
 • Flink prijskaartje
 • Geen polssteun

Conclusie

Het is lastig om een slecht mechanisch toetsenbord tegen te komen. Geen van de door ons geteste modellen mag als een miskoop worden beschouwd, ze steken allemaal uit boven goedkopere dome-toetsenborden. We zien vooral sterk uiteenlopende producten. Je wensen op een rijtje zetten is dus de cruciale eerste stap. Wil je bijvoorbeeld een fullsize-model of een heb je het numerieke gedeelte niet echt nodig? Neem je enkel genoegen met Cherry MX-switches of zijn alternatieven ook goed? En welke features vind je belangrijk? Denk dan aan een polssteun, verlichting (al dan niet rgb) en fysieke mediatoetsen. Jouw specifieke wensen moet je zwaarder wegen dan de mening van een ander. Ook echt unieke features mogen niet worden vergeten, denk aan het afneembare numpad gedeelte van de toffe, aluminium afgewerkte maar oh zo prijzige ASUS Claymore, of de zachte kussen-polssteun van Razer BlackWidow.

Het model dat de diepste indruk bij ons achterlaat is de luxe, overcomplete Corsair K95 Platinum: die weet alle hokjes aan te vinken en geven we het keurmerk Best getest. Daar heb je overigens wel flink wat ruimte op je bureau voor nodig en een ruim budget van 200 euro … twee duidelijke argumenten die je ook weer eenvoudig richting een alternatief zouden kunnen sturen.

Genoeg andere merken tonen aan dat een goed mechanisch toetsenbord niet per sé honderden euro’s hoeft te kosten, als je maar ergens wat water bij de wijn doet. Met de Cherry MX 3.0 heb je voor nog geen 80 euro een echt degelijk fratsen-vrij mech-bord onder je vingers. Sharkoon bezuinigt op de switches en afwerking om wel een polssteun en verlichting te kunnen bieden, voor z’n bord van nog geen 70 euro. Cooler Master biedt voor een bescheiden meerprijs een breed scala aan degelijke modellen met uiteenlopende vormen en led-opties, en gebruikt Cherry MX-switches. De Cooler Master MasterKeys Pro M White LED biedt een sterke prijs-kwaliteitverhouding, genoeg redenen om het toetsenbord ons Redactietip-keurmerk te geven. De HyperX Alloy FPS laat zien dat ultra-solide staal ook onder de 130 euro mogelijk is, maar speelt net als SteelSeries in een prijssegment waar wel héél veel te kiezen is, wat opvallen lastig maakt. Voor een mech kiezen is kortom eenvoudig, maar welke te kiezen is zeker nog een pittige opgave.

In de tabel (pdf) vind je de testresultaten van de 10 geteste toetsenborden.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

1 Reactie(s) op: Dit zijn de 10 beste mechanische toetsenborden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 mei 2019 18:04 mechanicalwarrior
  Ik schreef een 2019 intro mechanische toetsenborden: https://leesmee.com/c/mechanische-toetsenborden/een-introductie-tot-mechanische-toetsenborden

  Kan je die eventueel linken vanuit dit artikel?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.