De 10 beste mediaspelers die je in 2016 kunt kopen

Door: Maikel Dijkhuizen | 25 januari 2016 13:17

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Wie alle videobestanden op een televisie wil afspelen, kan nog altijd niet om een losse mediaspeler heen. De bestandsondersteuning van smart-tv's is onvoldoende om video en audio in de beste kwaliteit af te spelen. Gelukkig bestaan er genoeg betaalbare mediaspelers en mini-pc's. We testen er 10.

Veel traditionele merken hebben de productie van mediaspelers op een laag pitje staan. Denk maar aan bekende namen als Mede8er, Eminent en Dune HD. Een opvallende ontwikkeling, want voor veel merken zijn er nog genoeg verbeterpuntjes te bedenken. Zo staat het verwerken van Ultra-HD-beelden middels de H.265-codec (hevc) nog in de kinderschoenen. Bovendien is het porten van Android naar een mediaspeler in de praktijk nog een hele uitdaging. Gelukkig zijn er in de afgelopen periode allerlei exotische merken opgestaan die dit gat moeiteloos opvullen.

Verkrijgbaarheid

In de bekende elektronicaketens liggen veelal verouderde mediaspelers in de winkelschappen die al enkele jaren geleden zijn uitgebracht. Natuurlijk is de vierde generatie van Apple TV momenteel overal verkrijgbaar, maar dit exemplaar ondersteunt zeer weinig mediaformaten. Niet interessant dus wanneer je een grote collectie film- en muziekbestanden op een pc of NAS hebt opgeslagen. Om de nieuwste mediaspelers uit deze test te bemachtigen, kom je veelal terecht bij gespecialiseerde webwinkels. Gelukkig zijn die er in Nederland genoeg, dus het is niet nodig om nieuwe producten uit het buitenland te importeren. Enkele mediaspelers uit de test zijn overigens wel bij diverse fysieke winkels verkrijgbaar, zoals de Popcorn Hour VTEN en Cood-E TV.

Besturingssysteem

Voor het besturingssysteem van een mediaspeler op je televisie heb je keuze uit grofweg drie mogelijkheden. Sommige fabrikanten bouwen een eigen besturingssysteem waarbij de basis door de leverancier van de chipset is ontwikkeld. In de meeste gevallen is dat Realtek of Sigma Designs. Tegenwoordig verschijnen er steeds meer mediaspelers op de markt die draaien op Android. Een positieve ontwikkeling is dat de spelers met dit mobiele besturingssysteem steeds beter presteren en meer mogelijkheden bieden. Vergeleken met een aantal jaren geleden verloopt de bediening soepeler, is de gebruikersinterface netter en zijn er minder bugs. Tot slot betreden in de vorm van HDMI-sticks ook steeds meer mini-pc's de markt die voorzien zijn van een Intel-processor. Het voordeel hiervan is dat deze apparaatjes het gebruik van Windows 10 ondersteunen en je dus in feite een volwaardige pc hebt. We zijn benieuwd hoe deze nieuwe producten in de praktijk presteren.

MINIX NEO X6

MINIX is een fabrikant uit Hongkong die allerlei mediaspelers met verschillende besturingssystemen fabriceert. De NEO X6 is een instapmodel van het merk waarop Android 4.4.2 KitKat is gehuisvest. De compacte behuizing is gemaakt van kunststof en voelt ietwat goedkoop aan. Aan de zijkant heb je gelegenheid om externe opslagdragers aan te sluiten via twee usb-poorten en een microSD-kaartlezer. Aan de achterzijde zien we alleen een hoofdtelefoonaansluiting, HDMI-poort en ethernetpoort. De meeste mediabestanden speelt deze NEO X6 feilloos af, al is er ook een aantal kanttekeningen. Hoewel de NEO X6 de moderne H.265-codec ondersteunt, bedraagt de maximale resolutie 1080p. H.265-bestanden met een hogere resolutie geeft deze mediaspeler dus niet weer. Verder voert het apparaat geen DTS-HD Master Audio-signaal door naar de versterker.

MINIX heeft Android goed op deze mediaspeler geïntegreerd aan de hand van een menu met blokken. Het installeren van nieuwe apps gaat zonder problemen en de aangepaste versie van Kodi werkt naar behoren voor het afspelen van mediabestanden. Naast de ethernetpoort heeft de fabrikant ook een wifi-adapter toegevoegd. Voor het streamen van Full-HD-bestanden vanaf een NAS is het echter beter om een bekabelde verbinding te gebruiken. De netwerksnelheid van de ethernetpoort is snel genoeg om volwaardige blu-ray-rips vloeiend weer te geven.

MINIX NEO X6

Score

4/5

Prijs

€ 94,95

Pluspunten

Prima Android-integratie

Goede netwerksnelheid

Prima prijs-kwaliteitverhouding

Minpunten

Kunststof behuizing

Geen DTS-HD Master Audio

H.265-ondersteuning zonder Ultra HD

De MINIX NEO X6 biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding.

NEXXT PC Stick

Met de NEXXT PC Stick haal je in feite een volwaardige mini-pc in huis die je kunt aansluiten op de HDMI-ingang van een computermonitor of scherm. De behuizing achter de HDMI-connector is behoorlijk breed, waardoor niet iedere televisie of versterker voldoende ruimte heeft. Gelukkig levert de fabrikant hiervoor een adapter mee. In tegenstelling tot de vergelijkbare Intel Compute Stick ontbreekt er op dit exemplaar een ventilator, waardoor er geen geluidsproductie is. De HDMI-stick heeft een kale versie van Windows 10 aan boord die je naar eigen wens kunt inrichten.

Er is een wifi-antenne aanwezig voor verbinding met het netwerk. Voor de bediening van de gebruikersomgeving sluit je een toetsenbord en muis aan. Je kunt hiervoor bluetooth of een usb-poort gebruiken. Na het aanzetten van de NEXXT PC Stick kom je in de welbekende Windows-omgeving terecht. Door een programma als Kodi of VLC media player te installeren, doet dit apparaat eenvoudig dienst als mediaspeler. Het afspelen van lokale mediabestanden gaat prima, mede door de audio- en videocodecs die de gebruikte mediasoftware ondersteunt. De Intel Atom-processor is snel genoeg om de beelden te verwerken. Helaas is het streamen van mediabestanden minder geslaagd door het ontbreken van een ethernetpoort. Zeker voor het streamen van Full-HD-beelden is een draadloze verbinding nogal storingsgevoelig.

NEXXT PC Stick

Score

3/5

Prijs

€ 159,-

Pluspunten

Volwaardige mini-pc

Zelf mediaprogramma kiezen

Passieve koeling

Minpunten

Ongeschikt als streamer

Windows vereist antivirussoftware

Met de NEXXT PC Stick haal je in feite een volwaardige mini-pc in huis

Zappiti Player 4K Duo

Zoek je een apparaat om mediabestanden op te slaan én af te spelen, dan ben je bij de Zappiti Player 4K Duo aan het juiste adres. Je kunt namelijk twee 3,5inch-schijven monteren via handige klepjes aan de voorzijde. De opslagcapaciteit bedraagt dan maximaal 16 TB. Vind je dat nog niet genoeg, dan staan er maar liefst vijf usb-poorten paraat om externe schijven te koppelen. Zappiti heeft gekozen voor een behuizing met een standaardbreedte van 43 centimeter voor hifi-componenten. Jammer is dat de Franse fabrikant ondanks de forse afmetingen geen kans heeft gezien om de voeding binnen de behuizing te integreren.

Zodra we de speler inschakelen, verschijnen er drie opties op het scherm. Je kunt een Zappiti-mediabibliotheek samenstellen met filminformatie en afbeeldingen. Een voorwaarde hiervoor is dat de exacte filmtitel in iedere bestandsnaam voorkomt. De tweede mogelijkheid is het openen van een bestandsbrowser waarin je mediabestanden kunt afspelen.

Dat doet de Player 4K Duo perfect, waarbij het apparaat audio-indelingen als DTS-HD Master Audio en Dolby TrueHD doorstuurt naar een versterker. Verder is ook de weergave van H.265-bestanden in Ultra HD geen enkel probleem. De bestandsbrowser herkent netwerkbronnen helaas niet op eigen houtje, waardoor je IP-adressen van mediaservers handmatig moet invoeren. De derde optie is Google Play. Je kunt allerlei apps installeren, waaronder Kodi. Dit mediaprogramma is echter niet aangepast voor het gebruik op een mediaspeler, waardoor er geen geluid naar de versterker wordt doorgestuurd. Naast een normale afstandsbediening levert de fabrikant ook een zogeheten 'airmouse' mee met aan de achterzijde een QWERTY-toetsenbordje.

Zappiti Player 4K Duo

Score

3,5/5

Prijs

€ 349,-

Pluspunten

Twee harde schijven

Ondersteunt alle videoformaten

Minpunten

Externe voeding

Netwerkbronnen toevoegen omslachtig

Prijs

Je kunt twee 3,5inch-schijven monteren via de klepjes aan de voorzijde.

Ockel Nebula

De Ockel Nebula is op het moment van schrijven nog niet officieel verkrijgbaar, omdat de fabrikant nog druk bezig is om de gebruikersinterface te verbeteren. De behuizing van deze mediaspeler is van aluminium en voelt erg stevig aan. De Nebula is met ruim één kilogram dan ook niet bepaald een lichtgewicht te noemen. Aan de zijkant is er via een klepje plek voor een 3,5inch-schijf. Verder zijn er vier usb-poorten om externe opslagdragers of bedieningsapparaten aan te sluiten. Dit exemplaar heeft een fraai voorpaneel waarin een schermpje en aanraakgevoelige bedieningstoetsen zijn verwerkt. Kortom, een mooie verschijning!

Opvallend is de aanwezigheid van een HDMI-ingang waarmee het via de ingebouwde recorder lukt om videobestanden op te nemen. De vraag is of iemand daar in een wereld van talloze gemist-diensten nog op zit te wachten. Het inhoudelijk testen van de Nebula is helaas nog niet mogelijk, omdat de speler om de haverklap een foutmelding geeft. We kunnen de speler hierop niet afrekenen, want het product is nog niet officieel uitgebracht. Wel zagen we alvast een glimp van een zelf aan te passen menu met een voorgeïnstalleerde versie van Kodi. De adviesprijs van de Ockel Nebula is nog niet vastgesteld.

Ockel Nebula

Score

n.v.t.

Prijs

Nog onbekend

Pluspunten

Sterke behuizing

Fraai display

Minpunten

Inhoudelijk testen niet mogelijk

De Nebula is met ruim één kilogram niet bepaald een lichtgewicht.

Popcorn Hour VTEN

Popcorn Hour is al jarenlang een hoogvlieger als het gaat om de ontwikkeling van mediaspelers. Het bedrijf gebruikt van oudsher chipsets van Sigma Designs en dat levert altijd een uitstekende beeldkwaliteit op met heldere kleuren. Logisch, Sigma Designs werkt ten slotte ook veel samen met televisiefabrikanten. De vormgeving van deze VTEN ligt in lijn met eerdere producten van Popcorn Hour. De behuizing is niet erg sprankelend, maar dankzij het gebruik van aluminium wel oersterk. Voor het doorgeven van beeld is er alleen een HDMI-uitgang beschikbaar. Geluid kun je naast HDMI ook via een optische of coaxiale uitgang aan een versterker doorgeven. Voor het koppelen van usb-bronnen is er slechts één usb-poort beschikbaar.

Verder heeft Popcorn Hour het apparaat uitgerust met een SD-kaartlezer en eSATA-poort. Laatstgenoemde aansluiting is handig wanneer je een interne harde schijf rechtstreeks op de VTEN wilt aansluiten.

Het keurige menu is vrij statisch en vooral gericht op de weergave van eigen mediabestanden. Deze taak neemt de speler dan ook uiterst serieus. Welk mediabestand we ook op dit apparaat loslaten, de beelden verschijnen in uitstekende kwaliteit op het scherm. Met H.265-ondersteuning in een maximale resolutie van 3840 x 2160 pixels is deze mediaspeler toekomstbestendig.

Ook met volwaardige 3D-rips en dsd-audiobestanden (sacd) weet de VTEN wel raad. Fijn is dat de netwerksnelheid hoog genoeg is om streams van volwaardige blu-rays zonder haperingen binnen te halen vanaf een NAS. Ook op het gebied van audio-ondersteuning is er geen reden tot klagen, want de VTEN voert filmcodecs als DTS-HD Master Audio en Dolby Digital netjes door naar het digitale domein van een aangesloten versterker. Popcorn Hour heeft een hoekje ingericht met downloadbare apps, maar veel stelt dat niet voor. Deze apps zijn door derden ontwikkeld en doorgaans van slechte kwaliteit. De prijs van deze mediaspeler is wat aan de hoge kant. Het Amerikaanse Sigma Designs vraagt nu eenmaal een hoge vergoeding voor het gebruik van zijn mediachips en deze prijs wordt doorberekend aan de consument. Wie wat extra geld over heeft voor een zeer brede codec-ondersteuning en optimale videoweergave met warme kleuren, krijgt daar vermoedelijk geen spijt van.

Popcorn Hour VTEN

Score

4/5

Prijs

€ 133,-

Pluspunten

Sterke behuizing

Speelt alles af

Uitstekende beeldkwaliteit

Minpunten

Slechte apps

Maar één usb-poort

Prijs

Het keurige menu is vrij statisch en vooral gericht op de weergave van eigen mediabestanden.

7 Reactie(s) op: De 10 beste mediaspelers die je in 2016 kunt kopen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 januari 2016 10:16 Anoniem
  Vreselijke resultaten na al die jaren dat ze aan deze apparaten timmeren, ben dik ontgoocheld.
  Voor mij enkel HDI met de Dune serie op niveau.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 januari 2016 13:47 Anoniem
  Zo die vallen tegen….. er is er ook niet 1 bij die ik zou kopen.
  Ben het met onderstaande gast helemaal eens.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2016 18:35 Kasander
  Ik blijf kiezen voor de volledige vrijheid van de raspberry pi. Goed ingericht kan daar voor mij geen duurdere tegenop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 februari 2016 18:50 Anoniem
  Wat dachten jullie van de Shield TV van NVidia, die je samen met Kodi of Plex kan gebruiken.
  Werkt super.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 februari 2016 21:12 Anoniem
  beste van 2016, ik zie alleen maar oude modellen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 februari 2016 21:13 Anoniem
  maikel je slaat de plank echt volledig mis, je mist de "nieuwe" die ook al jar uit zijn) van minix bijvoorbeeld en laat allen de x6 zien.
  Ben je zelf 80 ofzo en weet je niet zo goed hoe je met het internet om moet gaan ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 februari 2016 14:20 Anoniem
  Ik gebruik een oude HP Elite 8000 USDT voorzien van Windows 7 en Kodi als mediaspeler. Speelt alles af, ook DVD's en kost behoorlijk minder dan mediaspelers met dezelfde faciliteiten. Nedeel is wel dat dit kastje geen 4K beeld ondersteunt dus ik kijk nu wel verder naar iets anders en tot die tijd op een gemankeerde resolutie van FHD.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.