De beste pc voor Windows 7

Door: Jeroen Boer | 15 februari 2010 10:17

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Dat Windows 7 er gelikt uitziet, zal u niet ontgaan zijn. En u wilt natuurlijk volledig kunnen genieten van de grafische pracht, overzichtelijke interface en handige trucjes van Windows 7. Waar moet u op letten als u een nieuwe pc voor Windows 7 koopt? Wij zetten de aandachtspunten uiteen en geven u aan de hand van voorbeeldconfiguraties een koopadvies voor uw eigen optimale Windows 7-pc.

Dit artikel bestaat uit zes pagina's

- Introductie (deze pagina)

- Allround Windows 7-pc

- Luxe Windows 7-pc

- Ultieme Windows 7-pc

- Allround Windows 7-notebook

- Luxe Windows 7-notebook

We gaan in dit artikel op zoek naar configuraties waar u Windows 7 zonder concessies op kunt draaien. Omdat we het niet te bont willen maken, leggen we onszelf wel een budgetbeperking op. We streven naar een allround-configuratie die zonder scherm 600 euro kost. Verder kijken we naar een configuratie van ongeveer 900 euro (waarbij u voor die extra 300 euro significant betere prestaties krijgt). En tot slot stellen we een ultiem systeem samen waarbij we totaal niet letten op prijs/prestatieverhouding en uitkomen op ongeveer 2000 euro. We doen ongeveer hetzelfde voor notebooks, en brengen een tweedeling aan van 650 euro en 1200 euro.

Minimum systeemeisen Windows 7

Wilt u ondanks onze adviezen Windows 7 op een minder krachtigere pc installeren, dan hebt u volgens Microsoft een systeem nodig dat minimaal aan de volgende eisen voldoet:

- 1 GHz of sneller 32-bit of 64-bit processor

- 1 GB ram (32-bit) of 2 GB ram (64-bit)

- 16 GB beschikbare schijfruimte (32-bit) of 20 GB (64-bit)

- Grafisch DirectX 9-apparaat met stuurprogramma WDDM 1.0 of hoger

Prijzen

De in dit artikel genoemde verkoopprijzen zijn inclusief BTW en berekend aan de hand van diverse prijsvergelijkers. Hierbij zijn gemiddelde prijzen genomen. De peildatum is 30 november 2009.

Geheugen

De minimale geheugenomvang die Windows 7 nodig heeft, is bij de 32-bit versie 1 GB , terwijl de 64-bit versie 2 GB verlangt. In de praktijk raden we voor zowel de 32- als de 64-bit versie minimaal 2 GB aan. Aangezien we in dit artikel op zoek zijn naar een pc die Windows 7 comfortabel draait, is minimaal 4 GB geheugen geen overbodige luxe. Zo hebt u genoeg speling om meerdere applicaties probleemloos naast elkaar te gebruiken.

Multicore

Windows 7 is ontworpen met multicore processors in het achterhoofd en het besturingssysteem is dan ook geoptimaliseerd voor processors met twee of meer cores. We verwachten dat steeds meer applicaties multithreaded zijn en dus overweg kunnen met multicoreprocessors. We raden dan ook minimaal een dualcore processor aan. Al zal het lastig zijn om nog een singlecore processor te kopen. Dualcore is immers al doorgedrongen naar de onderkant van de markt. Aangezien we voor de ultieme Windows 7-pc gaan en Windows 7 geoptimaliseerd is voor meerdere cores, kiezen we voor een quadcore. Zowel Intel als AMD heeft met respectievelijk de i5 en de Phenom II-series krachtige processors voor een goede prijs.

Vindt u deze processors toch te prijzig en wilt u wel betere prestaties dan een dualcore, dan zijn de triple core Phenom II-modellen die AMD aanbiedt een interessante middenweg. Betere prestaties dan dualcore processors, maar toch flink goedkoper dan hun quadcore varianten. Daarnaast heeft AMD ook quadcore modellen in de Athlon II-reeks. Deze van de Phenom II afgeleide processors missen L3 cache, maar leveren toch goede prestaties bij het gebruik van multithreaded applicaties. De beste prestaties worden geleverd door de Core i7-processors op het socket 1366-platform, gevolgd door Core i7 en i5 op het socket 1156-platform.

32 bit of 64 bit?

Processors zijn al enkele jaren geschikt voor 64-bit, toch werd tot nu toe meestal een 32-bit versie van Windows gebruikt. Dit werd voor een deel veroorzaakt door een slechte driverondersteuning onder 64-bit versies van Windows. Bovendien waren computers over het algemeen uitgerust met minder dan 4 GB geheugen. Een 32-bit versie van Windows kan namelijk maximaal 4 GB geheugen adresseren. U zou dus denken dat 4 GB geheugen ondersteunt wordt, maar dit is niet zo. Die 4 GB is namelijk inclusief bijvoorbeeld videogeheugen. Hebt u dus een videokaart met 512 MB geheugen, dan is er nog maar 3,5 GB van de adressering over. Omdat er nog een aantal ­onderdelen in de computer zit die geheugenadressering vereist, is dit in de praktijk zelfs minder dan 3,5 GB. Zeker nu een videokaart met 1 GB geheugen meer regel dan uitzondering begint te worden, is een 32-bit versie een gepasseerd station. Ons advies bij een nieuwe pc is om 32-bit te vergeten en voor een 64-bit versie van Windows 7 te kiezen. Let er bij het kopen van een nieuwe pc dus op dat de fabrikant een 64-bit versie van Windows 7 meelevert. Het zou namelijk zonde zijn als alle onderdelen geschikt zijn voor 64-bit en Windows 7 roet in het eten gooit. Alle moderne processors zijn - op een paar uit­zonderingen aan de onderkant van de markt na - geschikt voor ­64-bit. Enige nadeel van 64-bit kan zijn dat er voor bepaalde randapparatuur, zoals een webcam of een scanner geen driver beschikbaar is. De Windows Upgrade Advisor (http://ct.link.ctw.nl/upgradeadvisor) biedt een goed uitgangspunt om te bepalen of uw huidige randapparatuur werkt met Windows 7.

De notebook

Voor een notebook gelden dezelfde aandachtspunten als bij de desktop - met één belangrijke uitzondering: de processor. Bij notebooks zijn quadcore processors zeker in het instap- en middensegment niet gebruikelijk en is een dualcore het beste dat voorhanden is. Bij notebooks speelt het energieverbruik ook een grote rol. Quadcore notebookprocessors bestaan wel, Intel heeft zowel Core 2 Quad- als Core i7-modellen voor notebooks in zijn assortiment. Bij een notebook spelen behalve de prestaties ook de draagbaarheid en de accuduur mee. We willen wel een notebook waarmee prettig te werken is, vandaar dat we voor een 15,4inch-scherm gaan. We bespreken ook een luxe notebook met quadcoreprocessor, die dienst kan doen als desktopvervanger. Dit notebook heeft daarom een 17,3inch-scherm. Bij een notebook is het zelf samenstellen lastig, vandaar dat we twee notebooks als voorbeeld nemen. We hebben hierbij sterk gelet op prijs/prestatieverhouding.

Conclusie

We hebben in dit artikel drie configuraties samengesteld die optimaal gebruikmaken van Windows 7. Alle configuraties beschikken over een dual- of quadcore processor en zijn uitgerust met minimaal 4 GB geheugen voor optimaal Windows 7-plezier. De desktops zijn geschikt voor moderne games, waarbij de luxe en de ultieme configuratie ondersteuning voor DirectX 11 bieden. Wanneer u de allround of luxe configuratie in huis haalt, komt u in het bezit van een krachtige configuratie waarbij de prijs/prestatieverhouding prima in orde is. Dit geldt uiteraard niet voor onze ultieme configuratie, waar we qua prestaties nagenoeg geen concessies hebben gedaan. De prijs/prestatieverhouding is met zo’n 1950 euro natuurlijk helemaal zoek. Bij de beide notebookconfiguraties hebben we wel sterk gelet op een goede verhouding tussen prijs en prestaties.

0 Reactie(s) op: De beste pc voor Windows 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.