De beste slimme speakers die je kunt kopen

Door: Rens Blom | 29 mei 2018 14:40

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: conclusie

Als je op zoek bent naar slimme speakers, heb je de keuze uit veel modellen van allerlei fabrikanten. En die speakers gebruiken ook nog eens verschillende spraakassistenten. Deze groepstest bespreekt zeven speakers met de assistenten van Apple (Siri), Google (Assistant) en Amazon (Alexa).

Steeds meer bedrijven brengen slimmere speakers uit: luidsprekers die werken via wifi en/of bluetooth en die voorzien zijn van een ingebouwde, digitale assistent. Van Sony, Google en LG tot Samsung, Apple en Amazon: anno 2018 tel je als grote fabrikant niet meer mee zonder ‘smart home speaker’. In deze test vergelijken we zeven verschillende speakers voorzien van de drie populairste spraakassistenten om te kijken (en luisteren) naar het ontwerp, de slimheid van de assistent en de geluidskwaliteit van de speakers.

Testwijze

Voor deze groepstest hebben we zeven slimme wifi-speakers in hetzelfde huis geplaatst. Het gaat om twee Home-modellen van Google, twee Echo-modellen van Amazon, de Apple HomePod, de Sonos One en de Tichome Mini. De speakers kosten tussen de 59 en 370 euro en zijn – op de Amazon-modellen en de Sonos One na – niet officieel in Nederland verkrijgbaar. Wij hebben ze daarom uit het buitenland gehaald. De speakers van Amazon en Google hebben we al één tot twee jaar in huis, de Tichome Mini, Sonos One en Apple HomePod hebben we voor deze test aangevraagd of aangeschaft. Op het moment van schrijven zijn alle speakers alleen in het Engels te bedienen. Google brengt binnen enkele maanden Nederlandse taalondersteuning uit voor Assistant, maar hiermee hebben we dus nog niet kunnen testen. Of Amazon daaraan werkt is onduidelijk, hetzelfde geldt voor Apple met Siri. Laatstgenoemde spreekt overigens wel Nederlands op iOS-producten, maar dus (nog) niet op HomePod.

Apple Siri

De Siri-spraakassistent van Apple wordt al jaren gebruikt op iOS-apparatuur zoals de iPhone en iPad en is ook op de Apple Watch te vinden. In tegenstelling tot Google Assistant en Amazon Alexa verstaat en spreekt Siri Nederlands, wat wel zo handig is. Je kunt de mobiele apparaten daardoor van alles vragen, variërend van weersvoorspellingen en sportuitslagen tot uitgebreide aandelenkoersen. Siri kan ook muziek bedienen, contactpersonen bellen en smarthome-producten aansturen via Apples HomeKit-standaard. De HomePod maakt als Apple-product logischerwijs gebruik van Siri, maar snapt op moment van schrijven de Nederlandse taal niet. De HomePod-versie van Siri werkt nog alleen maar in het Engels, vermoedelijk omdat de speaker alleen in Engelstalige landen verkocht wordt. We kunnen uit ervaring zeggen dat een geïmporteerde HomePod prima werkt in Nederland, maar dan moet je er dus wel in het Engels tegen praten (en Engelstalige antwoorden incasseren). Het is onduidelijk of Apple plannen heeft om de HomePod later ook in Nederland te gaan verkopen en zo ja, of Nederlandse taalondersteuning wordt toegevoegd. Dat laatste zou ons logisch lijken, aangezien Siri al jaren Nederlands begrijpt en er dus alleen wat HomePod-specifieke aanpassingen gedaan zouden moeten worden. Op de HomePod werkt Siri naar behoren, al valt op dat de assistent veel minder slim is dan zijn concurrenten van Google en Amazon. Die weten meer vragen te beantwoorden en ondersteunen een veelvoud aan apparaten en diensten. Siri (en dus de HomePod) loopt nog flink achter.

Apple HomePod

De HomePod is de eerste slimme speaker van Apple. Hij komt voorlopig nog niet in Nederland uit. Het minimalistische apparaat is door ons daarom uit het buitenland geïmporteerd, en is met omgerekend 370 euro veruit het duurste model van deze test. Dat merk je (gelukkig) duidelijk aan de geluidskwaliteit: die is onovertroffen. De HomePod – ook het grootste en zwaarste speakermodel – klinkt als een nachtegaal. Levendig, helder, gebalanceerd en met een fijne zware bas: muziek luisteren is genieten met deze luidspreker. Des te meer we daarom betreuren dat de HomePod zo dom is. De geïntegreerde Siri-assistent weet en kan veel minder dan Alexa en Assistant en er is nog niets bekend over Nederlandse-spraakondersteuning. Bovendien heeft Apple bepaalde functies bewust weggelaten. In een poging om de muziekstreamingdienst Apple Music te promoten, kan de HomePod niet rechtstreeks muziek afspelen van het concurrerende Spotify. Via je iPhone of iPad Spotify-nummers naar de HomePod doorsturen kan wel, maar dat haalt het hele concept van de slimme speaker onderuit. Ook het feit dat de HomePod niet werkt met Android-apparatuur – Apple wil dat niet – vinden we jammer. De speaker via iOS instellen gaat wel als een tierelier, al moet je toestel (tijdelijk) de Engelse taal gebruiken. Wij probeerden het meermaals in het Nederlands, maar kregen telkens een foutmelding. Die frustratie besparen we je graag, al is het gebruiken van de HomePod dus niet vrij van frustraties.

Apple HomePod

Prijs
€ 360,- (319 pond)
Website
www.apple.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Beste geluid
 • Fraai ontwerp
 • Beste iOS-integratie
 • Minpunten
 • Duur
 • Siri is (deels bewust) dom
 • Werkt alleen met iOS

Google Assistant

Assistant, de digitale assistent van Google, is ontstaan uit het vroegere Google Now. Die sprak Nederlands, Assistant nog niet. Op moment van schrijven is er een bèta gestart die Nederlandse taalondersteuning test en als alles goed gaat, spreekt Assistant over een paar maanden officieel Nederlands. Dan kun je dus in het Nederlands communiceren met de assistent die op Android, iOS en steeds meer smarthome-producten beschikbaar is. Assistant zit onder andere in speakers, huishoudelijke apparatuur en auto’s en werkt ook met domotica-producten als beveiligingscamera’s en lampen. Bijvoorbeeld met de thermostaat en rookmelders van Nest, een dochterbedrijf van Google, en de eigen Home-speakers (Mini, Home en Max), natuurlijk. Totdat Assistant Nederlands begrijpt, moet je nog even Engels, Frans of Duits spreken. Wij praten al bijna twee jaar Engels tegen de Google Home-speakers en we zijn erg tevreden over het niveau van de digitale butler. De kracht en kennis van Googles zoekmachine is overduidelijk geïntegreerd in Assistant: hij weet ontzettend veel nuttige en minder nuttige vragen snel en correct te beantwoorden. Assistant kan logischerwijs ook gekoppeld worden aan Google-diensten als Agenda, YouTube en Foto’s. Zo wordt de spraakassistent nog persoonlijker – al zal niet iedereen dat willen. Qua digitale intelligentie en ondersteuning voor producten en diensten vinden we Google Assistant nauwelijks meer onderdoen voor Amazon Alexa, terwijl laatstgenoemde vorig jaar nog een stuk slimmer was. En straks spreekt Assistant dus ook nog Nederlands.

Google Home

De minimalistisch ogende Home, de eerste slimme speaker van Google, is vrij compact en misstaat niet in ruimtes als de woon- en slaapkamer. Als je hem geïmporteerd hebt, stel je hem eenvoudig in via Googles bijbehorende Home-app. Die heb je misschien al op je Android-telefoon of iPhone, want hij is ook nodig voor producten als de Chromecast. De Home maakt gebruik van Google Assistant, de digitale helper die binnenkort ook Nederlands spreekt. Via spraakbesturing of muziekstreaming-apps kun je onder andere Spotify en Play Music op de Home laten afspelen. Dat is geen straf: de speaker biedt een goede geluidskwaliteit en valt vooral op door de zuivere klanken. Alsof de artiest of band in jouw kamer aan het spelen is. Ook de bas is dik in orde voor zo’n klein apparaat. De Home kan – net als de Echo 2 – hard genoeg om een woonkamer met geluid te vullen, maar op een hoger volume treedt er wel vervorming op. De Echo 2 heeft daar minder last van, maar legt het op een lager volume nipt af tegen de Google-speaker. Dat de Home ook als normale bluetooth-speaker gebruikt kan worden, maakt ‘m nog veelzijdiger. De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met de meeste ‘domme’ bluetooth-speakers die voor hetzelfde geld over de toonbank gaan, wat de Home een interessante optie maakt voor wie een betaalbare en goed klinkende Assistant-speaker zoekt.

Google Home

Prijs
€ 149,- (Duitsland)
Website
Store.google.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Goede geluidskwaliteit
 • Slimme (straks Nederlandstalige) assistent
 • Beste integratie met Google-diensten
 • Minpunten
 • Geluid vervormt op hoger volume
 • Persoonlijke informatie naar Google
 • Niet vochtbestendig

Google Home Mini

De Google Home Mini, niet in Nederland maar wel in bijvoorbeeld Duitsland te koop, is samen met de Amazon Echo Dot 2de generatie het goedkoopste model in deze test. Hij is erg compact, te verkrijgen in meerdere kleuren en laat zich eenvoudig instellen via de Google Home-app. Hij kan met de Assistant-hulp in principe alles wat de grotere Home ook kan, maar kost minder en heeft een kleiner jasje. Dat heeft als voordeel dat ‘ie minder opvalt en op meer plekken past, maar het voornaamste nadeel is dat er minder ruimte is voor een goede speaker. De geluidskwaliteit is dan ook niet bijzonder en niet voldoende om een woonkamer te vullen. Voor een kleinere ruimte als een slaapkamer kan de speaker wel worden ingezet, maar de kwaliteit van het geluid is niet om over naar huis te schrijven, zeker niet als je het volume opschroeft. Het klinkt allemaal nogal blikkerig en schel. Maar, eerlijk is eerlijk: in vergelijking met een normale bluetooth-speaker van dezelfde prijs is de geluidskwaliteit van de Home Mini niet of nauwelijks slechter. En dan heb je wel een slimme en toekomstbestendige speaker waar je straks ook in het Nederlands tegen kunt praten. Voor zes tientjes is de Home Mini daarom een prima keuze voor wie kennis wil maken met Googles smarthome-ecosysteem, al vinden we het jammer dat de speaker niet draadloos te gebruiken is.

Google Home Mini

Prijs
€ 59,- (Duitsland)
Website
Store.google.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Klein
 • Goedkoop
 • Slimme (straks Nederlandstalige) assistent
 • Minpunten
 • Geluidskwaliteit
 • Niet draadloos te gebruiken
 • Niet vochtbestendig

1 Reactie(s) op: De beste slimme speakers die je kunt kopen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 mei 2018 16:33 Kasander1
  Het zal wel de leeftijd zijn maar wat is er nou zo slim aan ITTT?
  (If This Than That)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.