De beste slimme speakers die je kunt kopen

Door: Rens Blom | 29 mei 2018 14:40

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: conclusie

Mobvoi Tichome Mini

De Mobvoi Tichome Mini zal voor velen een vreemde eend in de bijt zijn. De kleine speaker is afkomstig van een Chinees bedrijf en is via de webwinkel probleemloos vanuit Nederland aan te schaffen, al moet je wel rekening houden met importkosten. De Tichome Mini lijkt qua ontwerp op de Google Home Mini maar is een fractie groter en wat zwaarder. Hij draait op dezelfde slimme assistent (Google Assistant) en werkt via dezelfde Home-app. Toch verschilt de Tichome Mini op meerdere punten van de Home Mini. Ten eerste heeft hij een ingebouwde accu, waarmee het de enige geteste speaker is die ook werkt zonder dat de stekker constant in het stopcontact zit. De accu van de Tichome Mini gaat volgens de fabrikant zes uur mee, maar in de praktijk is hij bij het constant afspelen van muziek al na twee uur leeg. Normale bluetooth-speakers houden het veel langer vol. De Mobvoi-speaker is het enige geteste model dat spatwaterbestendig is (IPX6) en daarom ook zonder zorgen in de badkamer kan worden gebruikt: handig. Net als verscheidene andere speakers heeft de Tichome Mini bluetooth-ondersteuning. De geluidskwaliteit van de compacte speaker is beter dan de Google Home Mini en Amazon Echo Dot 2 en dat hadden we niet verwacht. Het volume kan flink worden opgeschroefd en verschillende muziekstijlen, waaronder dance en akoestisch, komen prima tot hun recht.

Mobvoi Tichome Mini

Prijs
€ 85,- (99 dollar)
Website
eu.mobvoi.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Compact
 • Accu
 • Waterbestendig
 • Minpunten
 • Korte accuduur
 • Niet in Europa te koop
 • Relatief stuk duurder dan kleine concurrenten

Amazon Alexa

De Alexa-assistent van Amazon was er al vroeg bij: al jaren wordt hij in Engelstalige landen gebruikt op mobiele apparatuur en in de smarthome-speakers in Amazons Echo-serie. In Nederland is Alexa echter een stuk minder bekend en populair, wat vooral komt doordat de assistent geen Nederlands spreekt en (daarom) ook niet in Nederlandse producten verwerkt is. Alexa werkt, net als Google Assistant, op Android- en iOS-producten en kan zowel antwoord geven op vragen als acties uitvoeren. De kennis van Amazons assistent is groter dan die van Siri maar beperkter dan Assistant – geen verrassing als je het ons vraagt. Desondanks hebben we weinig te klagen, want Alexa weet het antwoord op bijna alle gangbare vragen. Handig is dat de assistent in veel smarthome-producten geïntegreerd is, van lampen en robotstofzuigers tot keukenapparatuur en alarmsystemen. Er zijn zelfs auto’s van onder andere Ford en BMW met Alexa-integratie. Een ander pluspunt is dat Alexa’s aanbod van zogeheten skills enorm groot is. Ontwikkelaars van over de hele wereld hebben de afgelopen jaren gratis en betaalde skills (acties) uitgebracht die Alexa slimmer maken. Veel van die skills zijn speciaal ontworpen voor de Echo-speakers, en een deel werkt alleen in de Verenigde Staten omdat je daar via stembesturing bijvoorbeeld producten kunt aanschaffen bij (web)winkels. Toch is Alexa ook in Nederland een slimme vriend(in) die bovendien blijft leren.

Amazon Echo (2de generatie)

De tweede generatie Echo is één van de populairste smarthome-speakers van dit moment, en borduurt voort op het succes van zijn voorganger. Aan de hand van feedback van klanten heeft Amazon het ontwerp van de speaker veranderd van een wat nerdy product tot een stijlvol en vriendelijk ogende accessoire. Je kunt de Echo 2 eenvoudig bestellen via de Duitse Amazon-website en ook het instellen van de speaker gaat probleemloos via de Alexa-app. Maar dan blijken niet alle functies in Nederland beschikbaar te zijn, en Alexa spreekt ook nog geen Nederlands. Dat maakt hem wat minder slim dan verwacht/gehoopt, al speelt dit probleem ook bij andere smarthome-speakers. Fijn is dat de Echo 2 als één van de weinige modellen een 3,5mm-aansluiting heeft om hem bedraad aan te sluiten op je bestaande speaker(set). Zo geniet je van vertrouwd en goed geluid, mét de slimmigheden van Alexa. Maar dat hoeft niet per sé, want de geluidskwaliteit van de Echo 2-speaker is ruim voldoende. Niet zo goed als de (duurdere en grotere) Sonos One en Apple HomePod, maar goed genoeg om een woon- of slaapkamer te vullen. De speaker produceert helder geluid, ook op een hoger volume. De bass is bovendien prima. Onder de streep is de Echo 2 een logische keuze voor wie een slimme Alexa-speaker met goede geluidskwaliteit zoekt, maar geen honderden euro’s wil uitgeven.

Amazon Echo (2de generatie)

Prijs
€ 99,99
Website
www.amazon.de
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Prijs
 • 3,5mm-geluidsuitgang
 • Geluidskwaliteit
 • Minpunten
 • Alexa richt zich niet op Nederland
 • Informatie gaat naar Amazon
 • Niet vochtbestendig

Sonos One

De sinds kort in Nederland verkrijgbare Sonos One kan gezien worden als opvolger van de Play:1-speaker. Hij lijkt er qua ontwerp veel op en oogt sjiek en degelijk, met aan de achterkant een ethernetpoort. De afmetingen komen in de buurt van de Apple HomePod, waarmee de One tot de grotere speakers behoort. De installatie via Sonos’ Android- of iOS-app is eenvoudig en dezelfde app biedt integratie met alle bekende muziekstreamingdiensten, inclusief Spotify en Apple Music. Dat is bij de apps van de meeste smarthome-speakers niet het geval. Jammer genoeg is de Sonos One nog niet zo slim. Hij ondersteunt Amazons Alexa, maar Sonos heeft de ingebouwde spraakassistent in Nederland uitgeschakeld – vermoedelijk omdat Alexa onze taal niet spreekt. Via een (gratis) omweg is Alexa wel te activeren en dat werkt prima, maar handig is anders. Het stappenplan vind je via www.tiny.cc/alxsone. Later dit jaar gaat de Sonos One ook (de Nederlandstalige) Google Assistent ondersteunen, maar wanneer die software-update komt, is nog onduidelijk.

Gelukkig is de geluidskwaliteit van de speaker uitstekend, en samengevat vergelijkbaar met de Play:1. De muziek klinkt gebalanceerd, kraakhelder en met lekker veel bass. Ook fijn is dat je twee One’s kunt koppelen voor een stereosysteem. Sluit je de speaker via een Sonos PlayBase of Playbar aan op je tv, dan kun je hem bovendien als surround-speaker gebruiken.

Sonos One

Prijs
€ 229,-
Website
www.sonos.nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goede geluidskwaliteit
 • Te koppelen tot stereo
 • Uitstekende app
 • Minpunten
 • Alexa via omweg
 • Google Assistant pas later dit jaar
 • Vrij prijzig

Amazon Echo Dot (2de generatie)

De Echo Dot 2 heeft ten opzichte van zijn voorganger een iets ander ontwerp en betere ondersteuning voor spraakherkenning. De speaker oogt naar onze mening wat nerdy, wat vooral komt door de grote knoppen en de goedkope, glimmende plastic afwerking. Wel fijn is dat hij lekker compact is en op veel plekken kan worden geplaatst. Een pluspunt is dat de Echo Dot 2 via bluetooth en een 3,5mm-kabel aan een grotere en betere speaker(set) gekoppeld kan worden; een 3,5mm-audiopoort is zeldzaam op slimme speakers. Bij de Echo Dot 2 is die functie geen overbodige luxe, aangezien de geluidskwaliteit van het speakertje zelf niet indrukwekkend is. Geen wonder gezien het beperkte ontwerp – dit speelt ook bij de kleine Google-concurrent. De hoge tonen klinken vrij schel, er is weinig bass aanwezig en op een hoger volume valt het geluid in de categorie ‘blik’. Dat hij toch bijna alles kan wat de normale Echo-modellen kunnen, valt te prijzen. Zo haal je voor een scherpe prijs een speaker in huis die niet alleen je bestaande speaker(set) slim maakt, maar ook ondersteuning biedt voor de uitgebreide Alexa-spraakassistent. Het prijsverschil tussen de Echo Dot 2 en normale Echo is echter niet zo groot … veertig euro meer uitgeven aan de sjiekere Echo die beter geluid biedt is wat ons betreft daarom de moeite waard.

Amazon Echo Dot (2de generatie)

Prijs
€ 59,99
Website
www.amazon.de
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • 3,5mm-geluidsuitgang
 • Compact
 • Goedkoop
 • Minpunten
 • Geluidskwaliteit
 • Relatief klein prijsverschil met Echo 2
 • Alexa niet gericht op Nederland

Conclusie

De grote prijsverschillen tussen de slimme speakers maken het onmogelijk om een echte winnaar aan te wijzen. Het duurste model, de Apple HomePod, biedt veruit de beste geluidskwaliteit, maar is met Siri ook de domste speaker. De Sonos One is ook nog niet zo slim, maar biedt potentie en levert ook goed geluid. De kleinere Google Home Mini en Echo Dot 2 zijn leuk voor wie goedkoop kennis wil maken met de slimme ecosystemen van Google en Amazon, maar de geluidskwaliteit van de speakers is logischerwijs niet zo goed. De draagbare Mobvoi Tichome Mini is een prima model maar die heeft een te korte accuduur en een te hoge prijs.

De interessantste modellen zijn wat ons betreft de Amazon Echo 2 en Google Home. Die zien er sjiek uit, bieden goed geluid en hebben slimme assistenten waar je vandaag de dag al veel mee kunt. En Google Assistant spreekt straks als eerste ook Nederlands. Welke smarthome-speaker voor jou de beste koop is, hangt vooral van je budget en favoriete spraakassistent (en bijbehorend ecosysteem) af.

In de tabel (.pdf) hieronder vind je alle testresultaten terug.

Klik voor een grotere versie op de tabel.

1 Reactie(s) op: De beste slimme speakers die je kunt kopen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 mei 2018 16:33 Kasander1
  Het zal wel de leeftijd zijn maar wat is er nou zo slim aan ITTT?
  (If This Than That)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.