Waarom een smartwatch of activity tracker kopen?

Door: Joris Peterse | 09 februari 2022 08:38

Review

Langzaam maar zeker worden smartwatches gemeengoed, je ziet ze steeds vaker om polsen verschijnen. Het is nog een markt die flink in ontwikkeling is, waardoor je je kunt afvragen of de tijd rijp is voor een smartwatch. Of een andere wearable, zoals een activity tracker. Waarom een smartwatch of fitnessbandje een interessante aankoop voor je kan zijn, behandelen we hieronder.

Is een smartwatch interessant?

De opkomst van de smartwatch verloopt gestaag en heeft niet tot een run naar de winkelschappen geleid, zoals dat bij de opkomst van de smartphone wel het geval was. Het is ook niet helemaal een eerlijke vergelijking, wel een bewuste: want de eerste smartwatches leken vooral taken van de smartphone in de broekzak naar de wearable om de pols te verplaatsen. 

Prettig? Zeker. Indrukwekkend? Absoluut. Onmisbaar? Verre van. Daar lijkt toch wel een uitdaging in te zitten. Welke unieke functies kan een smartwatch brengen die een smartphone niet brengt?

In dit artikel maken we onderscheid tussen de smartwatch en activity tracker / fitnessband. De laatstgenoemde is een dun armbandje met een scherm, dat vooral gericht is op activiteitsmeting. Zo’n bandje wordt ook weleens een fitnesstracker, smartband, sportarmband, activity tracker of een combinatie van die woorden genoemd. 

Als overkoepelende term voor zowel de smartwatch als de activity tracker gebruiken we wearables, oftewel draagbare apparatuur.

Een smartband is meer een armband: een stuk subtieler dan een smartwatch.

Op je gezondheid

Voor die onmisbare functionaliteit kijken we eerst naar de fitnesstrackers, de sportarmbandjes die sinds 2015 hun intrede voor de massa deden met de komst van de eerste Fitbit Charge. De sportarmbandjes zitten natuurlijk continu tegen het lichaam aan, wat een deur opent voor sensoren zoals een hartslagmeter, stappenteller, bewegingsmeter en meer. Deze sensoren kun je wel kwijt in een smartphone, maar ze lenen zich beter voor apparatuur die je op het lichaam kunt dragen.

Fitbit was niet de eerste die dergelijke meetapparatuur in een bandje stopte, maar wist wel als eerste een meter in te bouwen die doorlopend de hartslag bijhield. Concurrenten als Samsung, TomTom en Jawbone kwamen destijds niet verder dan een momentopname. Het duurde dan ook niet lang voordat de meting van lichaamsfuncties ook zijn intrede deed bij de smartwatch.

Op het gebied van gezondheid, slaapanalyse, (sport)bewegingsmeting, calorieverbranding en coaching hebben makers van wearables daarom ook veel stappen gemaakt. Ben je actief bezig met sport en gezondheid of heb je interesse om hier meer mee te doen, dan ligt een smartwatch of sportarmbandje zeker voor de hand. Maar onthoud wel: de bandjes maken je niet gezonder of actiever. Ze maken je activiteiten alleen meetbaar en bezorgen je tips om daadwerkelijk gezonder te leven.

Eigenlijk vind je dit soort metingen in iedere wearable wel terug. De vraag is hoe nauwkeurig je je metingen wilt hebben en wat je vervolgens met deze data wilt doen. Zoek je de meest accurate meting? Dan zijn Garmin en Polar onovertroffen. Apple, Samsung en Fitbit kiezen eerder voor toegankelijkheid, door iets minder nauwkeurige data overzichtelijk te presenteren.

De achterzijde van een horlogekast zit doorlopend tegen de huid, wat veel mogelijkheden biedt voor lichaamsmetingen.

Niet bedoeld voor zelfdiagnose

Zo’n anderhalf jaar geleden publiceerden we het artikel ‘Helpt een smartwatch je gezonder te leven?’. Die vraag werd volmondig met ‘ja’ beantwoord. Maar wel met een kanttekening.

Hoewel de wearables je coachen actiever en gezonder te leven, zijn er nu zelfs wearables verkrijgbaar die hartfilmpjes maken. Hiermee kunnen mogelijke hartritmestoornissen opgespoord worden door cardiologen. De geïnterviewde experts beaamden dat ze regelmatig gebruikgemaakt hebben van hartfilmpjes van smartwatches.

Het gaat wel om vaststellingen die alleen specialisten kunnen maken. Vermoed je daarom dat je hartproblemen hebt, ga dan altijd naar een specialist en probeer geen zelfdiagnose te stellen op basis van je eigen smartwatch. Dat geldt natuurlijk ook voor andere gezondheidsmetingen, waarmee wearables de komende jaren uitgerust worden. 

Een hartfilmpje kun je zo maken met je wearable, maar je hebt een cardioloog nodig om het uit te kunnen lezen.

Smartwatch als gadget

Alle activiteits- en lichaamsfuncties die een wearable meet, zijn razend interessant. Maar wat als je daarvoor niet in de markt bent? In zo’n geval kun je een smartwatch vooral zien als een verlengstuk van je smartphone, dat overigens steeds zelfstandiger zijn werk doet. Zo kun je bijvoorbeeld meldingen van je smartphone zien of zelfs berichtjes beantwoorden vanaf je pols.

Sommige smartwatches, zoals die van Samsung en Apple, beschikken over een eigen applicatiewinkel waarmee je – net als bij je smartphone – de functionaliteit van je apparaat uitbreidt. Denk aan apps om mee te navigeren, zodat je vanaf je pols ziet of hoort welke richting je uit moet. Ook zijn er parkeer-apps waarmee je de parkeermeterdienst start of stopt, ticket-apps die een scanbare streepjescode tonen voor toegang en veel meer.

Voordeel is dat de apps ook kunnen werken zonder dat je je smartphone bij je hebt, vooral als je kiest voor een smartwatch met e-sim-ondersteuning. Dit is een soort ingebouwde simkaart, zodat je smartwatch een eigen mobiele dataverbinding heeft.

Er zijn vooral veel smartwatches op de markt zonder applicatiewinkel. Of zonder noemenswaardige applicatiewinkel. Smartwatches van Huawei, Oppo, Amazfit (onderdeel van Xiaomi) en Fitbit kunnen niet functioneel worden uitgebreid met diverse apps. Sommige van deze merken hebben een plek waar je apps vandaan kunt halen, maar dit zijn eigenlijk alleen functies van de fabrikant zelf die je in- of uitschakelt.

Samsung bundelt krachten met Google

Als we kijken naar functionaliteit, dan ligt de Apple Watch mijlenver voor op de concurrentie. Maar het is niet zo dat andere fabrikanten het niet proberen. Google heeft een besturingssysteem, Wear OS (voorheen Android Wear), waar andere fabrikanten zoals Fossil en TicWatch mee aan de slag kunnen. Maar Wear OS was nog niet goed genoeg en app-ontwikkelaars lieten het platform links liggen.

Samsung is een andere speler die qua ontwerp weer mijlenver voorligt op Apple. Alleen worstelt Samsung ook om een groot publiek te bereiken en is het eigen Tizen-besturingssysteem maar zozo. In een ultieme poging om aan te haken en zo ook een Apple Watch-alternatief te bieden dat op Android werkt, hebben Samsung en Google de krachten gebundeld. De nieuwste Galaxy Watch 4 draait nu op Wear OS en er gaan geruchten dat ook Google zelf een smartwatch maakt.

Dit is een interessante ontwikkeling, maar wel een die ten koste gaat van bestaande Galaxy Watch-gebruikers. Die zien hun platform immers van de ene op andere dag afgedankt worden. Deze oudere smartwatches krijgen namelijk geen update naar Wear OS.

Een nieuw huwelijk in techland: de smartwatch van Samsung met het OS van Google.

Contactsport en wearables

Dankzij de lichaamsmeting kan een smartwatch je vooral goed helpen met coaching om meer en beter te bewegen. Dat is wel duidelijk. Maar houd er wel rekening mee dat niet iedere sport zich leent voor een smartwatch.

Ben je zwemmer, dan kun je met de meeste smartwatches tegenwoordig uit de voeten, met of zonder flippers. Doe je aan een contactsport, dan kun je een wearable beter links laten liggen. Bovendien zal een scheidsrechter je ook verzoeken je gadget af te doen. Niet geheel onterecht natuurlijk, want een klap van een smartwatch – per ongeluk of niet – kan een flinke blauwe plek of een verloren tand opleveren.

Wil je echt graag je contactsport meten, dan kun je in sommige gevallen, zoals voetbal, een fitnessbandje onder een zweetbandje dragen. Andere sporters, waterpoloërs bijvoorbeeld, moeten het zonder meting stellen.

Conclusie

De ervaring van een smartwatch kan een beetje teleurstellend zijn als je geen interesse hebt in de lichaams- en prestatiemetingen die eigenlijk wel op elk apparaat aanwezig zijn. Hoewel een smartwatch een interessant hebbeding is, kun je je in dat geval serieus afvragen of die wel zo’n nuttige aankoop is. Het blijft dan min of meer een verlengstuk van je smartphone. Heb je wel interesse in deze metingen, ga dan na of je fanatiek bent met sporten en gezond(er) leven. Zo ja, dan kun je het beste kijken naar de activity trackers en sporthorloges.

De smartwatches van Apple en Samsung zijn het uitgebreidst qua functionaliteit: wil je een slimme gadget die tal van handigheidjes biedt en prima metingen, dan zijn dat je beste keuzes. Een Apple Watch heeft functioneel veruit het meest te bieden, maar werkt alleen met iPhones. De Galaxy Watch is functioneel en qua metingen iets minder ver, maar heeft op zijn beurt weer een fraai design met rond horlogescherm.

Ben je ervan overtuig dat je een smartwatch wilt kopen, lees dan ook eens onze keuzegids met beste smartwatches van het moment er op na. Daarnaast hebben we enkele van de beste activity trackers voor je op een rijtje gezet. Er zit vast iets voor je tussen!

0 Reactie(s) op: Waarom een smartwatch of activity tracker kopen?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.