De beste soundbars (december 2019)

© PXimport

De beste soundbars (december 2019)

Geplaatst: 28 november 2018 - 04:38

Aangepast: 24 november 2022 - 13:19

Roel Stortelder

Interesse in een splinternieuwe soundbar? Keuze is er genoeg, want zo’n beetje ieder bekend audio- en televisiemerk fabriceert interessante producten. Om die reden helpen we je graag een eindje op weg en schotelen we je de top 10 beste soundbars voor.

Top 10 beste soundbars

Tips voor je soundbar

Veelgestelde vragen

Scheidingslijn

© PXimport

Top 10 soundbars (november 2019)

1. Samsung HW-Q90R

De beste soundbar10Score100

De Samsung HW-Q90R is een set met alles wat je nodig hebt voor helder surround geluid. De soundbar is een flinke 122cm breed, maar is uitgerust met hoge kwaliteit Harman & Kardon speakers. Zowel de soundbar als de twee meegeleverde draadloze achterspeakers verspreiden het geluid niet alleen naar voren, maar ook naar boven. Hiermee weet Samsung een uitstekende Dolby Atmos of DTS:X ervaring te creëren.

2. Sonos Beam

De beste soundbar8Score80

Als je een gestroomlijnd design én een prima geluidskwaliteit wenst, ben je bij deze stijlvolle Sonos Beam aan het goede adres. Vijf losse versterkers sturen vier woofers en een tweeter aan, waarbij vooral de focus ligt op duidelijke dialogen en een gedetailleerde audioweergave. Wie houdt van een stevige bas kan de optioneel verkrijgbare subwoofer overwegen. De Beam heeft een lengte van zo’n zeventig centimeter, dus je combineert het apparaat prima met kleinere televisies. Achterop zijn er alleen een hdmi-poort en netwerkaansluiting aanwezig. Lees hier onze review.

3. JBL Bar 5.1

Echt draadloos9Score90

Veruit de meeste soundbars doen concessies aan het surround-geluid, maar JBL gooit het met de Bar 5.1 over een andere boeg. Middels een magnetische ‘dockconstructie’ aan weerszijden van de soundbar laad je de accu’s van de aangesloten achtergrondspeakers op. Ga je een film kijken, dan zet je beide luidsprekers ergens achter de dank of stoel neer. Voeg daar de draadloze subwoofer aan toe en je geniet met de Bar 5.1 van een uiterst krachtig geluid. Dankzij de vele aansluitingen koppel je probleemloos meerdere apparaten. Lees hier onze review.

4. Yamaha YSP 5600

Perfect surround8Score80

Yamaha is een grote in speakers, maar veel baanbrekende soundbars hebben ze niet. Toch is deze YSP 5600 wel een bijzonder model. Met maar liefst 46 speakers weet Yamaha een uitmuntend surround effect te creëren. Uiteraard met ondersteuning voor alle nodige standaarden.

5. Denon DHT-S716H

De beste multiroom soundbar9Score90

De DHT-S716H maakt onderdeel van Denons uiterst succesvolle Heos-lijn met multiroom audio-producten. De gebruiksvriendelijke Heos-app geeft gebruikers toegang tot online diensten als Deezer, Tidal en Spotify, terwijl je ook lokaal opgeslagen nummers vanaf een nas of pc kunt streamen. Zoals je van een gerenommeerd merk als Denon mag verwachten, is de audiobalans netjes verzorgd. Ondanks het relatief dunne design, is de basweergave toch uitstekend, zelfs zonder subwoofer.

6. Sony HT-ZF9

Zuiver geluid8Score80

De Sony HT-ZF9 is een simpel ogende soundbar met uitstekende geluidskwaliteit en functionaliteit. De meegeleverde subwoofer geeft een diepe en heldere bas dat filmmuziek goed tot zijn recht laat komen. De los verkrijgbare achterspeakers zijn bij dit systeem wel een must. Hoewel de geluidskwaliteit het zelfde blijft, is het voor de surround-ervaring zeker de moeite waard om ook de achterspeakers aan te schaffen. Lees hier onze review.

7. Bose Soundbar 700

8K Ultra HD9Score90

Wie gaat voor een sublieme audiokwaliteit komt wellicht uit bij de Soundbar 700 van de Amerikaanse speakerspecialist Bose. Dat heeft overigens wel een prijs, maar je krijgt daar een kwalitatief hoogstandje met een lengte van bijna een meter voor terug. Bose-fans met meerdere luidsprekersystemen melden dit apparaat eenvoudig aan op een multiroom audio-netwerk. Vervolgens bedien je de muziek met een mobiele app. Houd rekening met een beperkt aantal aansluitingen, want alleen hdmi is beschikbaar. Verder ontbreekt er een subwoofer, hoewel je die wel los kunt aanschaffen.

8. LG SL10YG

Een slanke soundbar9Score90

De LG SL10YG is met een breedte van 144cm opvallend breed, maar door de hoogte van slechts 6cm ook bijzonder slank. Wel komt de soundbar met een forse subwoofer met een hoogte van 39cm. De soundbar biedt ondersteuning voor alle moderne surroundsound-standaarden waaronder Dolby Atmos en DTS:X. De set, met een totaalvermogen van 570W, komt het best tot zijn recht met twee los verkrijgbare achterspeakers (LG SPJ4-S).

9. Samsung HW-R650

De beste instapper6Score60

Voor een uitstekende instap-soundbar moet je bij Samsung zijn. De HW-R650 biedt een uitstekende geluidskwaliteit, maar heeft een beperkt aantal aansluitingen. Er wordt wel een stevige subwoofer meegeleverd en draadloze connectiviteit is er via bluetooth.

10. Sennheiser Ambeo

Het beste van het beste10Score100

Als alleen het beste van het beste goed genoeg is, dan heeft Sennheiser de perfecte soundbar voor jou. De Ambeo beschikt over een indrukwekkende collectie speakers met een uitstekend geluid. Sennheiser weet ook een overtuigend surround effect te creëren zonder gebruik te maken van achterspeakers. De hoge aanschafprijs is zeker gerechtvaardigd, maar vloerstaande speakers zijn met dit budget mogelijk een betere keus.

Scheidingslijn

© PXimport

Tips voor je soundbar

Een soundbar vereist weinig ruimte, terwijl je met dit audiosysteem het tv-geluid aanzienlijk verbetert. Daarnaast kun je meestal ook nog audio vanaf andere bronnen afspelen, bijvoorbeeld een smartphone, tablet, blu-ray-speler of spelcomputer. Hoe vind je een soundbar die naadloos bij jouw wensen past?

Een soundbar is kortgezegd een langgerekte luidspreker. Voor dit specifieke formaat is een belangrijke reden. Het apparaat vormt namelijk altijd een combinatie met een televisie. Vanwege het smalle ontwerp kun je een soundbar voor of onder de televisie kwijt. Aangezien smart-tv’s vaak aan de wand hangen, leveren fabrikanten vaak muurbevestiging mee. Op die manier positioneer je de langgerekte speaker netjes onder de televisie. Een soundbar is een eenvoudige oplossing om het blikkerige geluid van de televisie te verbeteren. Stemmen klinken minder schel en zijn daardoor duidelijker verstaanbaar, terwijl speciale effecten van films en series beter tot hun recht komen. Het geluid klinkt over de gehele linie veel voller. Een soundbar is dan ook een prijsvriendelijke optie voor filmliefhebbers die geen ruimte hebben voor een home-cinemaset.

Subwoofer

De beste soundbars (december 2019)-18818317

© PXimport

De achilleshiel van een soundbar is vrijwel altijd de basweergave. Begrijpelijk, want vanwege de slanke behuizing hebben de aanwezige woofers te weinig spierballen om het laag van voldoende diepgang te voorzien. De betere soundbars bevatten om die reden een losse subwoofer. Die zet je ergens op de vloer neer, waarna het geluid heel wat meer bas bevat. Explosies en wilde achtervolgingen beleef je hierdoor een stuk intenser, terwijl ook muziek meer diepgang in het laag krijgt. Meestal is de subwoofer draadloos met de subwoofer verbonden, al bestaan er ook audiosystemen die een snoertje gebruiken. Geen ruimte voor een subwoofer? Er bestaan ook slanke modellen die je moeiteloos onder de bank of salontafel schuift!

Aansluitopties

De beste soundbars (december 2019)-18818318

© PXimport

Het aansluiten van een soundbar op de televisie is gelukkig geen hogere wiskunde. Je gebruikt hiervoor in de meeste gevallen een hdmi-kabel, waarna de soundbar het geluid van de televisie overneemt. Luxere soundbars hebben meerdere hdmi-inputs om bijvoorbeeld een spelcomputer, blu-ray-speler en/of mediastreamer te koppelen. Is er slechts één hdmi-poort beschikbaar en wil je het geluid van diverse audiovisuele bronnen afspelen?

De techniek arc (audio return channel) biedt een passende oplossing, mits deze functie zowel op de soundbar als televisie beschikbaar is. Zodra je een spelcomputer, blu-ray-speler of mediastreamer op de televisie aansluit, stuurt de beeldbuis het audiosignaal door naar de soundbar. Afhankelijk van het product zijn er soms ook optische, coaxiale en analoge aansluitingen beschikbaar. Hiermee kun je bijvoorbeeld een cd-speler, dvd-speler of televisie zonder hdmi-arc-poort aansluiten.

Bluetooth en WiFi

Voor muziekliefhebbers heeft een soundbar met bluetoothondersteuning veel meerwaarde. Vanaf een smartphone of tablet stream je in dat geval rechtstreeks liedjes naar de soundbar. Denk bijvoorbeeld aan een Spotify-afspeellijst of audiobestanden die op het mobiele apparaat staan opgeslagen. Er bestaan ook soundbars met een draadloze netwerkadapter en/of bekabelde netwerkaansluiting. Het audiosysteem meld je dan aan op het (wifi-)netwerk. Veel fabrikanten stellen voor Android- en iOS-gebruikers een mobiele app beschikbaar, zodat je het audiosysteem via het thuisnetwerk kunt bedienen. Je past met de mobiele app bijvoorbeeld audio-instellingen aan en je hebt toegang tot diverse online muziekdiensten. Daarnaast kun je wellicht ook muziekservers binnen het thuisnetwerk benaderen, bijvoorbeeld een nas of pc met audiobestanden.

Multiroom audio

De beste soundbars (december 2019)-18818319

© PXimport

Soundbars met een netwerkfunctie ondersteunen veelal de techniek multiroom audio. Zoals de naam al doet vermoeden, luister je hiermee in meerdere kamers naar muziek. Vanuit de mobiele app bepaal je welke nummers je in welke ruimte wilt afspelen. Loop vanuit de woonkamer bijvoorbeeld naar de keuken, terwijl in beide ruimtes hetzelfde liedje klinkt. Het gebruik van multiroom audio is veelal merkgebonden. Gebruik je bijvoorbeeld een soundbar van Samsung, dan heb je andere geschikte speakers van de Zuid-Koreaanse fabrikant nodig om van ‘meerkamergeluid’ te genieten. Via Google Cast Audio en Apple AirPlay 2 bestaan er overigens wel twee universele oplossingen voor multiroom audio.

Surround-effecten

De beste soundbars (december 2019)-18818321

© PXimport

Fabrikanten van soundbars vermelden in marketinguitingen vaak allerlei hippe surround-formaten, bijvoorbeeld dts virtual:x of dolby atmos. Eigenlijk is dat maar vreemd, want zo op het oog bestaat een soundbar uit slechts een enkele luidspreker. Wie een soundbar grondiger bestudeert, ontdekt echter meerdere kleine speakertjes. Fabrikanten proberen deze zogeheten audiodrivers dermate te richten (naar de zijkant of naar boven), dat ze middels weerkaatsing min of meer een surround-ervaring creëren. Bij de betere soundbars werkt dat redelijk goed, al biedt een home-cinemaset met losse surround-speakers een realistischere surround-ervaring. Sommige soundbars breid je overigens optioneel uit met (draadloze) achtergrondspeakers!

Scheidingslijn

© PXimport

Veelgestelde vragen

Waar plaats je een soundbar?

Voor het plaatsen van een soundbar bestaan er twee mogelijkheden. Staat de televisie op een meubel, dan zet je de langgerekte speaker simpelweg voor de beeldbuis. Belangrijk is dat de behuizing niet te hoog is, want anders blokkeer je mogelijk het signaal van de afstandsbediening. Als de televisie aan de muur hangt, ligt het voor de hand om de soundbar ook aan de wand te bevestigen. Aan de achterkant zijn er vaak schroefgaten aanwezig of de fabrikant levert muurbevestiging mee. In een enkel geval dien je een optioneel verkrijgbare beugel te kopen.

Hoe sluit je een soundbar aan op de televisie?

In veruit de meeste gevallen sluit je een soundbar met een hdmi-kabel aan op de televisie. Een voorwaarde is dat de televisie en soundbar met arc overweg kunnen (zie volgende vraag). Is er geen ondersteuning voor deze techniek of ontbreekt er een hdmi-poort? In dat geval leg je tussen beide apparaten een optische kabel. Let dan overigens wel op dat de beoogde soundbar een optische ingang bevat, want dat is niet altijd het geval.

Wat is arc?

Voluit geschreven staat arc voor audio return channel. Deze techniek kan via een geschikte hdmi-poort beelden vanaf een versterker, receiver of soundbar naar de televisie sturen, waarbij het geluid vanaf de televisie direct wordt teruggestuurd. Op die manier ontvangt de soundbar onder meer geluid van televisiezenders, tv-apps (Netflix en NPO Start) en audiovisuele bronnen die op de televisie zijn aangesloten. Denk in dat laatste geval bijvoorbeeld aan een blu-ray-speler of tv-decoder. Nagenoeg alle recente soundbars en televisies ondersteunen arc.

Welke resterende aansluitingen bevat een soundbar?

Naast een hdmi-arc-poort tref je op de betere soundbars vaak extra hdmi-inputs aan. Hierop sluit je bijvoorbeeld een blu-ray-speler, tv-decoder of spelcomputer aan. Beeld stuurt de soundbar via de hdmi-arc-uitgang door naar de televisie, terwijl het apparaat zelf het audiospoor verwerkt. Sluit je een audiovisuele bron met ondersteuning voor 4K-resolutie aan, check dan even of de soundbar daarmee overweg kan. Veel soundbars hebben ook nog een analoge aansluiting om afspeelapparatuur te koppelen. Tot slot tref je mogelijk nog een usb-poort aan om muziek vanaf een externe opslagdrager af te spelen.

Hoe speel je muziek af op een soundbar?

Beschikt de soundbar over wifi of een bekabelde netwerkaansluiting, dan stream je muziek vanaf online diensten als Spotify of Deezer. Voor de bediening gebruik je dan doorgaans een app op een smartphone of tablet. Daarnaast ondersteunen de meeste producten bluetooth. Hiermee stuur je vanaf een mobiel apparaat rechtstreeks muziek naar de soundbar. Als alternatief kun je wellicht een usb-opslagdrager met audiobestanden of een cd-speler op de soundbar aansluiten.

Wat is multiroom audio?

Multiroom audio betekent letterlijk ‘meerkamergeluid’. Geschikte speakers, receivers, muziekstreamers en dus ook soundbars staan via het (draadloze) netwerk met elkaar in verbinding. Luister bijvoorbeeld in de woonkamer, hal en (bij)keuken naar hetzelfde nummer. Voor het gebruik van multiroom audio heb je doorgaans producten van hetzelfde audiomerk nodig. Uitzonderingen zijn producten die Google Cast Audio en Apple AirPlay 2 ondersteunen.

Wat is Google Cast Audio en Apple AirPlay 2?

Google Cast Audio en Apple AirPlay 2 zijn twee protocollen waarmee je muziek kunt streamen. Veel recente soundbars ondersteunen één of beide protocollen. Handig is dat je geschikte afspeelapparatuur van verschillende merken met elkaar kunt combineren binnen een multiroom audio-netwerk. Google Cast Audio-ondersteuning zit in diverse apps ingebakken, waaronder Spotify, Deezer, SoundCloud en Tidal. Apparaten met Apple AirPlay 2-ondersteuning stuur je aan vanaf een iPhone, iPad, Mac of pc.

Wat is Dolby Atmos, Dolby Digital 5.1, DTS:X en DTS digital surround?

Films die een dergelijk surround format bevatten, kan de soundbar zonder morren afspelen. Via virtuele surround-technieken weerkaatsen er audiogolven tegen de wand of het plafond, waardoor het geluid iets ruimtelijker klinkt. Om praktische redenen is het fijn wanneer de beoogde soundbar Dolby Digital en DTS accepteert, aangezien veel films deze formaten ondersteunen.

Wat is aptx?

Aptx is een bluetoothstandaard waarmee je muziek in hoge kwaliteit naar een audiosysteem kunt sturen. Voorwaarde is dat de gebruikte smartphone of tablet en soundbar met deze standaard overweg kan. Verder heb je goede flac-bestanden of een abonnement bij een hoogstaande online muziekdienst als Tidal nodig. Wanneer je aptx gebruikt voor het afspelen van muziek, is de kwaliteit vergelijkbaar met die van cd’s.

Wat is het verschil tussen een soundbar en soundplate?

Bij je zoektocht naar een soundbar kom je misschien ook namen als soundplate, soundbase of soundbase tegen. Dit betreffen audiosystemen waarbij je de televisie bovenop het apparaat positioneert. Hierdoor staat de beeldbuis dus enkele centimeters hoger. Een voordeel van dergelijke producten is dat ze vanwege de diepe klankkast al een subwoofer hebben ingebouwd. Houd verder rekening met het maximale draaggewicht.

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000