De grote SSD-test: 19 schijven onder de loep

© PXimport

De grote SSD-test: 19 schijven onder de loep

Geplaatst: 12 augustus 2013 - 08:46

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Jeroen Boer

Een SSD is de beste upgrade die je kunt doen. Lange tijd was het tegelijkertijd ook een heel kostbare upgrade, maar inmiddels zijn bruikbare SSD’s goed te betalen. Wij testen 17 2,5inch-SSD’s en voor het eerst bekijken we ook vier mSATA-SSD’s. Als extraatje gingen we ook nog met twee externe SSD’s aan de slag.

Inmiddels is een SSD zo goedkoop geworden dat het een standaardonderdeel begint te worden. Wie eenmaal gewend is aan een pc met SSD, wil nooit meer terug naar een pc waarin alleen traditionele harde schijven zitten. De pc voelt door een SSD veel soepeler aan en programma’s starten een stuk sneller op.

Beste upgrade voor pc

De SSD is dan ook nog steeds de beste upgrade die je kan doen. Een SSD bevat geen bewegende delen en bestaat enkel uit een printplaat met chips. De belangrijkste chip is de SSD-controller die de geheugenchips aanstuurt. Sommige SSD’s hebben nog apart werkgeheugen (RAM) aan boord als ondersteuning voor de controller. De controller is zoals gezegd het belangrijkste onderdeel in de SSD en er zijn maar een paar fabrikanten die controllers ontwerpen.

In deze test zien we controllers van Samsung, LSI SandForce, Marvell, Indilinx, LAMD en Phison. In totaal gaan er 19 SSD's op de pijnbank.

De grote SSD test: 19 schijven getest from IDG Nederland

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten