De handigste robot-hulpjes in het huishouden

Door: evi-maquoi | 22 juli 2017 08:03

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: Ramen lappen

Niks zo vervelend als vuile ramen. Gelukkig bestaat ook daar een huishoudrobot voor: een automatische ramenwasser lapt je ramen binnen én buiten. Tegelijkertijd! Let wel, deze investering is enkel interessant als je een huis met erg grote ramen hebt. Bovendien moet je erg veel geduld hebben, want een volledige schoonmaakbeurt duurt een tijd. Marktleider van dienst is Ecovacs met de Winbot-serie. Het prijskaartje? Reken al snel op zo’n driehonderd euro.

Tip 07 De Ecovacs Winbot-ramenwassers zijn ideaal voor wie een hekel heeft aan ramen lappen.

Tip 08: Mobiele stomerij

Mag het nog wat gekker? Schrijf dan de FoldiMate maar op je verlanglijstje. Dit uit de kluiten gewassen apparaat – vergelijk het met een wasmachine – stoomt je hemden, T-shirts of andere kledingstukken in minder dan één minuut kreukvrij en vouwt ze vervolgens ook op. Het enige wat jij moet doen, is het kledingstuk aan één van de vijftien speciale haken bevestigen. Let wel, het toestel komt op zijn vroegst in 2018 op de markt en zou zo’n 700 tot 850 dollar moeten gaan kosten. De LG Syler valt eveneens in de categorie ‘vreemde huishoudrobots’. Deze kledingcabine stoomt en ontkreukt je kostuum, hemd of blouse om het vervolgens ook op te frissen en te desinfecteren. Vandaag lachen we er nog een beetje om, binnen tien jaar kunnen we misschien niet meer zonder.

Tip 08 De Foldimate stoomt je hemden en vouwt ze vervolgens ook op!

Tip 09: Groot of klein?

Voor je verschillende merken gaat vergelijken, is het belangrijk om te weten hoe groot je gazon precies is. Een tuin van zo’n tweehonderd vierkante meter vereist namelijk een andere maaier dan een van achthonderd of tweeduizend. Het draait simpelweg om de kracht van de motor. Ook de complexiteit van je tuin speelt mee. De ene maaier kan beter overweg met hellingsgraden dan de andere. Heb je zowel een voor- als achtertuin? Of onderbreekt een uitgestrekt terras je tuin? Dan is het belangrijk om een toestel te kiezen dat verschillende zones aankan.

Tip 09 Deze Husqvarna-robot heeft geen probleem met hellingen.
Een beetje robotmaaier heeft tegenwoordig een kinderslot, antidiefstalbeveiliging en app

Tip 10: Meer dan maaien

De prijzen van de grasmaaierrobots variëren sterk, van pakweg zeshonderd euro tot een paar duizend euro. De populairste merken? Robomow, Husqvarna, Viking en Ambrogio. Het verschil zit ‘m niet enkel in de capaciteit, maar ook in het gebruiksgemak, de maaibreedte en kwaliteit. Hoe meer toeters en bellen, hoe hoger het prijskaartje. Wil je niet meer met een kantenmaaier aan de slag? Kies dan voor een toestel dat uitblinkt op het gebied van randmaaien. Een antidiefstalfunctie kunnen we je ten zeerste aanraden. Hierdoor geeft je maaier een alarm wanneer iemand hem optilt. Sterker nog, een maaier met antidiefstalbeveiliging werkt ook met een pincode waardoor een gestolen exemplaar simpelweg niet bruikbaar is. Geavanceerde toestellen zijn zelfs voorzien van een gps-tracker. Een andere meerwaarde is een maaier met app. Op die manier is het veel eenvoudiger om de robot te programmeren. Dat gaat uiteraard ook via het display op de maaier zelf, maar dat is toch iets omslachtiger. Heb je kinderen of een huisdier? Dan is een maaier met kinderslot een must. Tenslotte vinden we het ook een goed idee om te kiezen voor een toestel met bredere wielen. Dat vergemakkelijkt het oprijden van hellingen. Bovendien verklein je op die manier de kans op vastrijden. De meeste merken bieden optioneel wielen met betere grip aan.

Tip 10 De ene robot kan beter met randen overweg dan de andere.

Tip 11: Installatie

De installatie van een robotmaaier vergt wel wat tijd. Begin er dus niet aan als je gehaast bent. Moeilijk is de klus niet: de meeste fabrikanten leveren duidelijke handleidingen in boekvorm en vaak ook in de vorm van filmfragmenten op dvd. In eerste instantie moet je bepalen waar je je dock gaat plaatsen. Dat kan op een verharding, maar dat is geen must. Je hebt wel een stopcontact in de buurt nodig. Vervolgens moet je de perimeterdraad plaatsen. Dat is een begrenzingskabel waarmee je het maaigebied van je gazon aangeeft. Bij oudere modellen was het nodig om de draad in te graven, bij de hedendaagse robotmaaiers volstaat het om de draad met de bijgeleverde krammen op de grond te bevestigen. Na verloop van tijd trekken ze vanzelf in de grond. Heb je hier of daar een boom, bloemenborder of struik? Plaats er dan eilandjes van draad omheen. Na de installatie van de perimeterdraad kun je een testrit doen en hier en daar eventueel wat bijstellen. Zodra de draad juist zit, kun je echt beginnen relaxen. De robotmaaier zal kriskras over je gazon rijden en zich omdraaien als hij een draad nadert.

Tip 11 Je moet de perimeterdraad op ongeveer twintig centimeter van de randen vastmaken met krammen. Een speciale meegeleverde lat vereenvoudigt de klus.

Tip 12: Onderhoud

Het onderhoud van een grasmaaierrobot valt erg mee, zeker in vergelijking met een maaier met een benzinemotor. Nat gras kan soms wat aankoeken. Het is raadzaam om je robot daarom af en toe te controleren en eventuele grasresten uit de behuizing onderaan te verwijderen. In principe volstaat het om jaarlijks het mes (of de messen) te vervangen. Dat is bij de meeste maaiers kinderspel en neemt amper drie minuten tijd in beslag. Na verloop van tijd kan het ook zijn dat je de batterij moet vervangen. Ook dit kun je zelf, maar het is eveneens mogelijk om het door een vakman uit het tuincenter te laten uitvoeren. Zodra het maaiseizoen voltooid is – meestal rond oktober – maak je de maaier goed schoon en zet je hem binnen in je tuinberging of garage zodat-ie niet te kampen krijgt met vrieskou. Dat is immers niet goed voor je accu.

Tip 12 Deze robot heeft twee messen voor een extra breed maaioppervlak. In minder dan drie minuten vervang je ze.

Kooptips

Soort: Robomow RX20u
Prijs: € 649,–

Compacte tuin? De Robomow RX20u is ideaal voor tuinen van tweehonderd tot driehonderd vierkante meter. Het toestel heeft een maaibreedte van zo’n achttien centimeter en is uitgerust met een kinderslot, ecomodus, diefstalbeveiliging en maaischema. Via de Robomow-app (enkel voor Android) bedien je het toestel zelfs van afstand. Volgens de makers installeer je de perimeterdraad van deze Robomow RX20u in minder dan één uur. Het lichtgewicht (7,5 kg) kan bovendien maximaal vijf zones aan.

Soort: iRobot Braava 390t
Prijs: € 370,–

De Braava 390t kan zowel nat als droog vegen. Om een overzicht van de ruimte te krijgen, plaats je de meegeleverde navigatiekubus centraal in de ruimte op een tafel of kast. Het toestel onthoudt op die manier waar het al geweest is. De Braava 390t is fluisterstil en kan goed overweg met hoeken en wanden. Nog een troef is dat-ie erg laag is en dus ook onder je kasten of sofa kan schoonmaken. Enig minpunt: hij heeft erg veel tijd nodig om een volledige leefruimte onder handen te nemen.

Soort: Neato Botvac D3+ connected
Prijs: € 509,–

Op zoek naar een intelligente robotstofzuiger? Zodra je de Neato Botvac D3+ connected op je wifi-netwerk hebt aangesloten, kun je ‘m via de app op je smartphone starten of programmeren. Achteraf krijg je zelfs een visueel overzicht van alle plekken waar de robot gestofzuigd heeft. Andere interessante kenmerken: deze robotstofzuiger kan goed met hoeken overweg, heeft een hepa-filter en kan zonder problemen een laagpolig tapijt aan. Met een geluidsniveau van zo’n 59 dB is-ie bovendien iets stiller dan gemiddeld.

0 Reactie(s) op: De handigste robot-hulpjes in het huishouden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.