De ideale printer voor thuis?

Door: Jeroen Boer | 03 februari 2011 18:33

Overige elektronica

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Een all-in-one-printer is voor veel mensen een handig apparaat en is meer dan de optelsom van een scanner plus een printer. Door de combinatie van beide functies in één apparaat kan het apparaat bijvoorbeeld zelfstandig kopiëren. Voordeel is ook dat een geïntegreerd apparaat minder ruimte inneemt dan twee losse apparaten. De all-in-one wordt dan ook steeds populairder. Hetzelfde geldt voor kleurenlasers. Daarom testen we zes all-in-one kleurenlaserprinters.

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s:

Pagina 1: Introductie; testprocedure; papier; (deze pagina)

Pagina 2: Brother DCP-9010CN; Canon iSensys MF8050Cn;

Pagina 3: HP Laserjet Pro CM1415fn; Lexmark X543dn;

Pagina 4: Samsung CLX-3185FW; Xerox 6121MFPV/N;

Pagina 5: Conclusie

Nog niet zo heel lang geleden was een all-in-one-printer gebaseerd op inkjettechnologie eigenlijk de enige keuze voor thuis. We kunnen vaak immers niet zonder kleur en all-in-ones gebaseerd op een kleurenlasertechniek waren simpelweg te duur. Inmiddels zijn all-in-one kleurenlaserprinters fors in prijs gedaald en wordt een dergelijk apparaat een interessante keuze voor thuisgebruik. Met een all-in-one kleurenlaserprinter haalt u bovendien de voordelen van een laserprinter in huis: afdrukken zijn goedkoper dan bij inkjetprinters en de gebruikte toner droogt niet uit. Wij hebben printerfabrikanten gevraagd om all-in-one kleurenlaserprinters met een gemiddelde straatprijs van ongeveer 400 euro. Behalve een printer en scanner moeten de apparaten ook voorzien zijn van een netwerkpoort, zodat het apparaat inzetbaar is als netwerkprinter. Een draadloze netwerkvoorziening mag, maar hoeft niet. Een voordeel van de netwerkaansluiting is dat een beheerprogramma voor de printer via de webbrowser benaderbaar is door naar het IP-adres van de printer te surfen. Alle geteste printers bieden een webinterface.

De printers moeten verder zijn voorzien van een sheetfeeder, zodat u een stapeltje papier in één keer kunt kopiëren of scannen. Een fax mag aanwezig zijn op het apparaat, maar is geen vereiste. Wij denken dat een thuisgebruiker immers niet op een fax zit te wachten, maar vaak hebt u hier geen keuze in. Een all-in-one wordt nog als een zakelijk apparaat gezien en daar hoort nu eenmaal een fax bij. Vier van de zes geteste printers beschikken dan ook over een fax. Lexmark kon alleen een printer leveren die op het moment van schrijven een gemiddelde straatprijs had van 493,75 euro. Ten opzichte van de andere printers valt deze printer op door de duplex unit waarmee dubbelzijdig printen mogelijk is. We hebben dit apparaat toch meegenomen omdat we vinden dat Lexmark niet mag ontbreken in een printertest. Uiteindelijk zijn we op zes all-in-one kleurenlaserprinters uitgekomen met straatprijzen die variëren van 265 tot 493,75 euro. De in het artikel genoemde straatprijzen zijn gemiddelde prijzen. We hebben voor iedere printer de afdrukkosten berekend op basis van de gemiddelde straatprijs voor de toners. De afdrukkosten in de specificatieblokjes bij de printer gaan uit van een 5 procent dekking voor zwart-wit en een 17,5 procent dekking voor kleur. Bij de afdrukkosten per pagina hebben we 1 cent gerekend als kostprijs voor het papier zelf. In de specificatietabel vindt u eveneens de afdrukkosten voor kleur met 5 procent dekking en voor volledige fotoafdrukken. In de specificatietabel hebben we de prijzen afgerond op drie cijfers achter de komma, zodat u eventuele verschillen kunt zien tussen de ene afdruk van 4 cent en de andere.

Testprocedure

De printers zijn allereerst beoordeeld op bedieningsgemak en uiterlijk. Natuurlijk hebben we gekeken naar printsnelheid en gemeten hoeveel tijd het kost voordat één pagina tekst uit de printer rolt. Hetzelfde hebben we gedaan voor een tekstdocument bestaande uit tien pagina’s. Daarnaast hebben we gekeken na hoeveel seconden een fotoafdruk op A4 uit de printer rolt. Op basis van de afdruktesten hebben we de printkwaliteit van de printers bepaald op het gebied van kleur, scherpte en tekst. Naast de afdruksnelheid zijn uiteraard ook de kopieer- en scansnelheden van belang. We hebben verder gemeten hoeveel energie een printer verlangt tijdens zijn werkzaamheden.

Papier

Uit onze test blijkt dat het gebruikte papier sterk van invloed is op de kleuren van een afdruk. Witter papier zorgt bijvoorbeeld voor andere kleuren dan papier dat net een andere tint wit heeft. De ene printer heeft meer last van dit verschijnsel dan de andere, maar het is bij alle geteste printers zichtbaar. Wij adviseren dan ook om een aantal merken papier uit te proberen als u een nieuwe printer koopt voor een optimaal resultaat. Overigens dient u bij het kopen van fotopapier extra uit te kijken als u een laserprinter gebruikt. Het meeste fotopapier dat verkocht wordt is bedoeld voor een inkjetprinter en bij dit papier smelt de toplaag als u het in een laserprinter gebruikt, met alle gevolgen van dien. Let er dus goed op dat u fotopapier gebruikt dat geschikt is voor een laserprinter.

0 Reactie(s) op: De ideale printer voor thuis?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.