De leukste liedjes vindt u gratis op internet

Door: Maikel Dijkhuizen | 02 januari 2012 17:37

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Internet is een waardevolle bron voor de liefhebbers van boeiende muziek. Er zijn genoeg manieren om liedjes van het web te plukken, en daarbij hoeft u lang niet altijd naar ingewikkelde downloadmethoden te grijpen. Rondzoeken en direct luisteren of downloaden: zo gemakkelijk kan het zijn!

Zijn muziekdownloads legaal?

Tot op zekere hoogte is het downloaden van liedjes waar copyright op rust legaal. Een voorwaarde is wel dat het materiaal uitsluitend voor eigen gebruik wordt binnengehaald. Het openbaar maken van gedownloade liedjes is dus verboden (tenzij het om rechtenvrij materiaal gaat). U mag zelf geen muziek op websites of downloadnetwerken delen. Om die reden zijn peer-to-peernetwerken zoals bittorrent en eMule omstreden. Gedownloade bestanden deelt u daarbij namelijk direct weer met andere gebruikers. Bij de tips in dit artikel hoeft u zich daarover geen zorgen te maken, aangezien u geen data hoeft te uploaden. Overigens wordt er momenteel een politieke discussie over een verbod op het downloaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden. Houd daarom de berichtgeving over dit onderwerp goed in de gaten, zodat u voorkomt dat u in de toekomst illegale handelingen verricht.

1. Google

Films hebben doorgaans een grote bestandsomvang, waardoor u genoodzaakt bent om er gespecialiseerde downloadnetwerken zoals usenet en bittorrent voor te gebruiken. Voor muziekbestanden ligt dat anders. Vooral gecomprimeerde muziek komt u op veel locaties tegen, dankzij de beperkte bestandsomvang. Een mp3-bestand van een paar MB downloadt u nu eenmaal gemakkelijker van een webserver dan een dvd die 4,5 GB beslaat. Met behulp van de zoekmachine Google kunt u liedjes opsporen. Typ maar eens een artiestennaam en de titel van een liedje in. Gebruik ook de toevoeging .mp3 en klik op Zoeken. Neem de zoekresultaten door en probeer een website te vinden waarvan u het liedje kunt downloaden. Houd er rekening mee dat veel downloads tegen betaling worden aangeboden. Daarnaast zult u ook regelmatig op nepverwijzingen stuiten. Soms moet u een account aanmaken voordat de downloadlink verschijnt. Pas hier mee op, want binnen de kortste keren krijgt u vrachtladingen spam in uw e-mailbox.

De snelste manier om leuke muziekbestanden te vinden, is door een zoekmachine te gebruiken.

2. Weblogs

Als u de kans op een bruikbaar resultaat wilt vergroten, is het raadzaam om de zoekactie af te bakenen. Eigenlijk is alles wel te vinden via Google, als u maar de juiste zoekopdrachten combineert. Bloggers zetten geregeld muziekbestanden op hun website, en daar kunt u van profiteren! Een bekende online dienst om weblogs mee te maken is Blogger. Door binnen dit domein naar mp3-bestanden te zoeken, krijgt u verassende resultaten te zien. Ga naar Google en typ het volgende: artiestennaam - albumnaam site:blogspot.com (waarbij u uiteraard zelf de artiesten- en albumnaam invult). Het is slim om ook .mp3 aan de zoekopdracht toe te voegen. Bekijk vervolgens de resultaten en open een weblog die in de lijst staat. Meestal is er ergens op de pagina een externe downloadlink te vinden. Klik daarop en volg de instructies om het album binnen te halen.

Ook nieuwe albums komt u op de weblogs van Blogger tegen.

3. Open directories

Sommige webbeheerders hebben de muziekbestanden op hun website onzichtbaar gemaakt. Dat wil echter niet zeggen dat het materiaal onbereikbaar is. Dankzij Google kunt u de verborgen liedjes alsnog vinden, mits de beheerder de data niet heeft afgeschermd. Locaties waar u dergelijke bestanden aantreft, worden ook wel 'open directories' genoemd. Met een specifieke zoekopdracht speurt u snel deze webplaatsen af. Typ in het zoekveld van Google intitle:"index of" "Last modified" .mp3 met de naam van een artiest en/of album erbij. Als u op een zoekresultaat klikt, ziet u in blauwe letters verschillende bestandsnamen staan. U zult zien dat niet alle verwijzingen naar downloads werken. Blader net zolang door de zoekresultaten tot u de gewenste nummers hebt gevonden.

U zult versteld staan van de hoeveelheid liedjes die in open directories gratis voor het grijpen liggen.

Hebt u geen zin om lange zoektermen in te vullen of zoekt u naar liedjes in verschillende bestandsformaten? Bezoek dan eens de website Googel. Vul een artiestennaam in en geef achter File type aan welk bestandstype u wenst. U hebt keuze uit de audioformaten mp3, flac, wma en wav. Ook enkele beeld- en videoformaten staan in het uitrolmenu vermeld. Bevestig met een druk op Enter. De juiste zoekopdrachten voegt de dienst eigenhandig aan Google toe, in een nieuw tabblad binnen uw browser. Bekijk vervolgens of u open directories tegenkomt. Hebt u niets gevonden? Keer dan terug naar http://opendir.berkery.nl en specificeer de zoekopdracht, door de naam van een album of liedje toe te voegen. Een alternatieve zoekmachine om in open directories te snuffelen, vindt u op Open directory search.

Gebruik een speciale zoekmachine om in open directories te zoeken.

2 Reactie(s) op: De leukste liedjes vindt u gratis op internet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 september 2013 23:58 Anoniem
  hartelijk dank, is leerrijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 mei 2015 13:24 Anoniem
  deze website is echt top
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.