De zin en onzin van netfilters voor je computer

Door: Ronald Smit | 23 september 2019 10:01

Spoelen kom je regelmatig tegen in netfilters
Blog

Netfilters - veelal verwerkt in een stekkerdoos - kunnen een extra beveiligingslaag tegen vervelende spanningspieken opleveren. Maar heb je ze écht nodig?

An sich klinkt het natuurlijk heel mooi. Een netfilter dat je kostbare apparatuur zoals je computer beschermt tegen allerlei storingen en spanningspieken. Nu geldt echter wel dat dergelijke filters er in vele maten, soorten en kwaliteiten zijn. In het eenvoudigste geval bestaat een filter uit een elektronisch onderdeel dat doorslaat op het moment dat een spanningspiek optreedt. Dat zou bijvoorbeeld bescherming tegen blikseminslag moeten bieden. Verwacht echter niet dat dergelijke netfilters je aangesloten apparatuur beschermen bij een 'direct hit'. Grote kans dat er dan een vonkbrug ontstaat in het inwendige van zo'n filter en de bliksem alsnog z'n weg vindt naar aangesloten apparatuur. Waar netspanningsfilters (mits er duidelijk in de handleiding vermeld staat dat ze die functie aan boord hebben) wel goed in kunnen zijn is het opvangen van spanningspieken. Door, laten we even bij dat voorbeeld blijven, blikseminslag in de buurt kan er zomaar ineens een spanningspiek ontstaan die vele malen hoger is dan de reguliere netspanning. Hoewel veel voedingen intern wel over enig tolerantie tegen spanningspieken beschikken, zitten daar grenzen aan. Een netfilter met piekspanningsbescherming blokkeert die pulsen - vaak extreem kort van duur - wel. En beschermt daarmee mogelijk je aangesloten apparatuur. Niet ieder netfilter is echter even efficiënt; van de allergoedkoopste exemplaren moet je geen wonderen verwachten.

Meer geavanceerd

Meer geavanceerde filters bevatten snellere piekspanningsdetectie, bijvoorbeeld. Maar ook kunnen ze ruis en andere storingen op de netspanning tegenhouden. ‘Vervuiling’ van de netspanning wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld schakelende voedingen (ook vaak te vinden in de alom aanwezige led-lampen) en internet via het stopcontact met powerline. In praktijk merk je niks van deze ruis, maar voor wie fijngevoelig gehoor heeft zijn dergelijke storingen mogelijk terug te horen in audio-apparatuur.

Een UPS bevat een of meerdere accu's en een omvormer, zodat je bij uitval van de netspanning tijd hebt om je computer netjes uit te zetten

UPS

Nu heeft een netfilter wel een nadeel: wordt een piekspanning gedetecteerd, dan wordt simpelweg de netspanning naar de aangesloten apparaten uitgeschakeld. In het geval van een laptop met ingebouwde accu geen probleem, wel vervelend als het om een gewone computer gaat. De computer valt direct uit. De kans dat bij zo'n onverwachte niet-nette afsluiting gegevens verloren gaan is aanwezig. Voor gewone computers (pc, iMac etc) kun je dan ook de aanschaf van een UPS (Uninterruptable Power Supplies) overwegen. Veelal beschikken die apparaten naast een accu ook over een netfilter (check dat voor aankoop). Je bent dan in één klap klaar. De UPS beschermt je aangesloten apparatuur dan niet alleen tegen spanningspieken (en dalen), maar ook zorgt het voor een voeding als de netspanning helemaal wegvalt. Kies bij voorkeur een exemplaar met een vermogen van minstens 750W, dat geeft je de tijd om in geval van een storing je systeem netjes af te sluiten. Meer mag altijd, maar dat kost ook meer. Neem altijd een UPS met 'true sine' ofwel echte sinusvormige netspanningsuitgang. Die zijn iets duurder, maar zorgen wel dat je dure apparatuur een goede spanningsvorm krijgt aangeboden. De goedkoopste UPS'en leveren meestal een 'gemodificeerde sinusvorm' af en die is lang niet altijd gezond voor voedingen!

Of je een netfilter en (of) UPS écht nodig hebt in Nederland? In de buitengebieden is het zonder meer aanbevelenswaardig. Binnen de bebouwde kom is er, zeker in steden, meestal nooit zoveel mis met onze netspanning.

0 Reactie(s) op: De zin en onzin van netfilters voor je computer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.