Delen in thuisnetwerk

Door: | 06 oktober 2010 12:10

Apple

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Met de voortdurende introductie van nieuwe Windows-versies lijkt het verbinden en delen van Windows-computers in het thuisnetwerk een onbegonnen zaak. De oplossing is echter veel eenvoudiger dan u denkt. Gewoon een kwestie van de juiste schakelaars omzetten!

01. Thuisnetwerk instellen

Als u een computer met een modem/router verbindt, moet u instellen of deze verbinding privé of openbaar is. Met een privé- of thuisnetwerk is de computer zichtbaar voor alle anderen op hetzelfde netwerk, en op een openbaar netwerk wordt privacygevoelige informatie verborgen gehouden. Het kan zo zijn dat Windows de verbinding zelf al heeft aangevinkt als 'openbaar' terwijl het om een thuisnetwerk gaat. Corrigeer dit zo nodig op iedere computer. Dat doet u in Windows Vista en Windows 7 door in het systeemvak naar het icoon van uw netwerkverbinding te gaan. Klik vervolgens op Netwerkcentrum openen. In Vista klikt u naast uw netwerkverbindingsnaam op Aanpassen, zodat u kunt aangeven dat het om een Particulier netwerk gaat. In Windows 7 ziet u de status onder de netwerknaam. Als hier Thuisnetwerk staat, zit u goed. Als dat niet zo is, klikt u op de term en selecteert u de de juiste variant. Overigens schuilen achter de termen Thuisnetwerk en Bedrijfsnetwerk identieke instellingen. Er zijn slechts andere namen aan gegeven, om verwarring te voorkomen.

Stel uw verbinding in als Thuisnetwerk.

02. Thuisgroepen in Windows 7

In Windows 7 komt u het begrip 'thuisgroep' vaak tegen. Een thuisgroep is niet hetzelfde als een werkgroep (waar we het in tip 3 over hebben). Een thuisgroep werkt alleen effectief als er computers op zijn aangesloten waarop Windows 7 draait. Bij een thuisgroep maakt het niet uit onder welke werkgroepnaam u werkt. Alle bestanden uit dezelfde categorie, zoals bijvoorbeeld muziek en film, worden bereikbaar voor de anderen in het netwerk, zodra u dit zo instelt. Dat doet u door naar het Netwerkcentrum te gaan en daar op Een thuisgroep en opties voor delen selecteren te klikken. Vervolgens bepaalt u zelf welke categorieën u deelt en of u media wilt laten streamen tussen de computers. Eenvoudiger kan het haast niet!

Een thuisgroep werkt alleen met Windows 7-computers!

03. Werkgroep synchroniseren

Wanneer u alle computers in huis via hetzelfde modem/router op internet hebt aangesloten, zijn ze ook indirect met elkaar verbonden. Ze moeten alleen nog zichtbaar worden voor elkaar, en er moeten wat sloten van de deuren worden gehaald, zodat de computers met elkaar kunnen samenwerken. De eerste stap die moet worden genomen is dat alle aanwezige Windows-computers in dezelfde groep worden gezet. Dit houdt in dat het netwerk een afdeling maakt met pc's die met elkaar gaan werken. Het maakt niet uit bij welke computer u als eerste deze werkgroep aanmaakt of waar u de naam als eerste wijzigt. U kunt echter maar met één werkgroep verbinding maken. Ga hiervoor naar Start en klik met de rechtermuisknop op (Deze) Computer. Kies nu Eigenschappen. In het informatiescherm dat wordt getoond, vindt u de instellingen voor de computernaam, het domein en de werkgroep. Klik op Instellingen wijzigen. De beschrijving van de computer is nu niet relevant, deze optie mag u dus leeg laten. Ga naar Wijzigen en vul hier bij Werkgroep een naam in. Deze naam mag u zelf bepalen. Standaard luidt hij zoiets als Workgroup of Werkgroep. Sluit af met OK en start de computer opnieuw op. Voer deze stap op iedere computer uit.

Computers in dezelfde werkgroep zijn toegankelijk voor elkaar.

04. Openbare bestanden

Wilt u de meest simpele maar ook meest omslachtige manier gebruiken om bestanden 'openbaar' te maken, dan kopieert u ze keer op keer naar de map Openbare bestanden, te vinden in het Netwerkvenster. In Vista komt u daar via Start, , Openbaar en in Windows 7 via Start, , Favorieten. De map Openbare bestanden wordt overbodig wanneer u de methode aanhoudt die we in tip 5 uitleggen. Openbare bestanden zijn zinvol wanneer u bestanden aan meerdere gebruikers op dezelfde computer wilt tonen, zonder dat deze gebruikers daadwerkelijk in uw ruimte komen. U bent echter genoodzaakt om keer op keer bestanden naar deze map te slepen om hem aan te vullen. Als u een map direct in het netwerk deelt, hoeft dat niet.

De map Openbare bestanden staat altijd open, maar is onpraktisch in gebruik.