© PXimport

Dell P2416D - Prettig maatje

Geplaatst: 16 december 2015 - 12:00

Aangepast: 14 december 2022 - 15:05

Jeroen Boer

Veel beeldschermen maken nog steeds gebruik van een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels terwijl aan de andere kant 4k UHD in opkomst is. Dells P2416D zit met een resolutie van 2660 x 1440 (QHD) netjes tussenin en is een stuk scherper dan Full HD. Is de P2416D verder een goed scherm?

Met een resolutie van 2660 x 1440 pixels biedt de Dell P2416D 1,77 keer zoveel pixels als een Full HD-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Hierdoor is het beeld een stuk scherper en heb je meer werkruimte tot je beschikking. Tegelijkertijd voorkomt het scherm fysiek dat alles piepklein wordt. In Windows kun je met een schaling van 100 procent nog net goed werken. Overigens zet Windows 10 de schaling zelf wel een tikje hoger op 125 procent. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat alles piepklein wordt. Een ander voordeel ten opzichte van een UHD-scherm is de prijs, de P2416D is een stuk goedkoper dan een UHD-scherm met IPS-technologie. Lees ook: Op zoek naar de beste monitor voor je pc.

 

© PXimport

De schermrand is met 18 mm best dik.

Degelijke behuizing

Voor de geboden specificaties is de P2416D niet heel duur en dat zie je vooral terug in de afwerking van de behuizing. Het zwarte kunststof is grof en wordt omringd door niet heel fraai zilverkleurig gespoten kunststof. Ook de voet is van zilverkleurig gespoten kunststof. Het geheel voelt wel degelijk aan. De schermrand rondom het scherm bedraagt aan alle kanten 1,8 centimeter en dat is voor moderne begrippen best fors. Er zijn in ieder geval veel goedkopere Full HD-schermen met een aanzienlijk dunnere rand. Wel handig is dat de OSD-knopjes op de rand geplaatst zijn en je deze dus niet hoeft te zoeken. De voet kan dertien centimeter in hoogte versteld kan worden en maakt het mogelijk om het scherm te roteren. Ook kan de voet naar links en rechts draaien en kun je het scherm naar voren en achteren kantelen. Je kunt de P2416D kortom precies zo instellen als je wilt. De voeding is ingebouwd, de voedingskabel steek je direct in het scherm.

 

© PXimport

De P242D kun je dertien centimeter in hoogte verstellen.

Verborgen aansluitingen

De aansluitingen zitten allemaal aan de achterkant en steken uit naar onder. Nadat je alle kabels hebt aangesloten, kun je een deksel over de het gedeelte met de aansluitingen heen doen waardoor je alle stekkers niet meer ziet en er alleen een paar kabels uitsteken. Qua aansluitingen bevat de P2416D met DisplayPort 1.2, HDMI 1.4 en vga alle noodzakelijke aansluitingen, al hadden we in plaats van de vga-aansluiting misschien liever een dvi-aansluiting gezien. Natuurlijk is HDMI wel compatibel met dvi. Het scherm is voorzien van een ingebouwde usb2.0-hub. Jammer dat het snellere usb 3.0 niet ondersteund wordt, maar voor een toetsenbord of een muis voldoet 2.0 uitstekend. Bovendien zitten drie poorten achter de klep en zijn deze dus bedoeld voor vaste apparaten. Eén usb-poort bevindt zich op de achterkant en kun je gebruiken om bijvoorbeeld je telefoon aan te sluiten en op te laden.

 

© PXimport

De aansluitingen zijn verborgen achter een klep.

Goed beeld

Waar het bij een scherm vooral om gaat is natuurlijk het beeld en in dat opzicht stelt Dell niet teleur. Het scherm is opgebouwd rondom een paneel van AU Optronics dat gebruik maakt van IPS-technologie. Paneelproducent AU Optronics noemt de gebruikte technologie overigens AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle), maar het gaat wel degelijk om een variant van IPS en niet om een variant van VA. De inkijkhoeken van het paneel zijn zoals verwacht bij IPS-technologie erg goed en ook de kleurweergave is prima. Er is geen backlightbleed te zien. Het paneel is voorzien van een ontspiegelde coating zodat je geen last hebt van invallend licht. Dell is overigens niet de enige fabrikant met dit paneel, ook Acer, ASUS en BenQ hebben een scherm met hetzelfde paneel.

Conclusie

Dell P2416D straalt vooral degelijkheid uit en combineert een goed uitgekiende set mogelijkheden in een functionele behuizing. Het ontwerp is wat saai en de dikke schermrand oogt ouderwets terwijl de usb-poorten gebruik maken van de usb2.0-standaard. De beeldkwaliteit is wel prima en het is een uitstekend beeldscherm voor wie tevreden is met een 23inch-scherm, maar de beeldkwaliteit van een Full HD-scherm met TN-paneel ontgroeid is. De resolutie van 2560 x 1440 pixels zorgt voor een scherp beeld terwijl het gebruikte IPS-paneel garant staat voor goede inkijkhoeken en kleuren. Tel daar bij op dat je ook nog eens een in hoogte verstelbare voet krijgt en je hebt een prima scherm voor zowel kantoor als thuis. Zeker gezien de scherpe straatprijs van zo'n 260 euro.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Goed beeld

Hoogte verstelbare voet

Prijs

Minpunten

Afwerking behuizing

Usb 2.0

Conclusie

Dell P2416D ----------- **Prijs:** €263,- **Beelddiagonaal:** 23,8 inch (60,45 cm) **Type paneel:** IPS/MHVA (AUO M238DAN01.3) **Resolutie:** 2560 x 1440 pixels (QHD) **Contrastratio:** 1000:1 **Helderheid:** 300 cd/m² **Kijkhoek:** (hor./ver.) 178˚ / 178˚ **Aansluitingen:** 4x usb 2.0, Displayport 1.2, HDMI 1.4, vga **Verstelbare voet:** Ja, 13 cm **Aanpasbaarheid:** Draaien, roteren, kantelen **Responstijd (zwart - wit) / (grijs - grijs):** 8 ms / 14 ms **Omvang incl. voet (BxDxH):** 56,6 x 20,5 x 36,9-49,9 **Gewicht:** 3,58 kg **Meegeleverd:** DisplayPort-kabel, usb-kabel **Energieverbruik:** 35 watt, stand-by 0,3 watt...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten