Dell Streak

Door: Joris Peterse | 03 november 2010 15:20

Apps & Software

De Dell Streak laat met zijn 5inch-scherm twee gezichten zien: die van een enorme smartphone en die van een klein uitgevallen tablet. De vraag is echter of zo’n tussenformaatje praktisch in gebruik is.

Op het gebied van hardware heeft het apparaat op zijn 5inch-scherm (12,7 cm) na alles dat een goede smartphone ook aan boord heeft. Er is een processor van 1 GHz, 512 MB werkgeheugen en een totale opslagruimte van 2 GB, die uitbreidbaar is met een microSD-kaartje. Daarnaast is er ruimte voor een simkaart. Voor een telefoon is dat om de vingers bij af te likken, voor een tablet is vooral het scherm wat aan de karige kant. Vanwege het grote formaat van het toestel is er ook ruimte voor een betere batterij dan de meeste smartphones.

De Dell Streak lijkt op een fors uitgevallen smartphone.

Android 1.6

Op de Streak draait Googles besturingssysteem Android 1.6, dat met deze hardware soepel en probleemloos samenwerkt. Android 1.6 is helaas niet de recentste versie van Android. Een Nederlandse update (versie 2.2) voor de Streak wordt binnenkort verwacht. Android ontpopt zich op het toestel als een besturingssysteem dat prima geschikt is voor (semi-)tabletformaat. Standaard hebt u vier bureaubladen tot uw beschikking, die u zelf kunt behangen met snelkoppelingen of widgets die bijvoorbeeld weerinformatie of nieuws tonen. In tegenstelling tot de meeste Android-telefoons is het ook mogelijk zelf bureaubladen toe te voegen.

(On)handigheidjes

Het toestel is op broekzakformaat (net aan) en daarom prima om thuis of onderweg te internetten, muziek te luisteren (dat wil zeggen: via de hoofdtelefoon, de geluidskwaliteit uit de speakertjes valt erg tegen) of te chatten. Tekstverwerken is echter niet erg aan te raden omdat het virtuele toetsenbord op het grotere scherm meer witruimte heeft tussen de toetsen, waardoor de toetsen uiteindelijk even groot zijn als op een smartphone met een kleiner scherm. Er zitten er wel meer onhandigheden in het toestel. Zo is de 3,5mm-ingang voor de hoofdtelefoon aan de zijkant geplaatst, waardoor je het stekkertje makkelijk beschadigd als je het apparaat wegstopt in bijvoorbeeld een broekzak. Ook is het niet-handsfree bellen erg onhandig vanwege de grootte. Het doet wat denken aan vijftien jaar geleden, toen we collectief nog met een belkoelkast aan het oor stonden te bellen.

Conclusie

Het tussenmaatje van de Dell Streak blijkt vooralsnog geen succesformule. Het is voor zowel een smartphone als een tablet een ‘net niet’ geval. De prijs is ook fors: voor minder geld hebt u al een iPad (of een ander tablet) of een high-end smartphone. Ons lijkt het een beter advies de keuze te maken tussen één van deze twee. Komt u er niet uit met deze keuze? Dan is de Streak wellicht een redelijk compromis, mits Dell opschiet met de update van Android.

Dell Streak

Straatprijs € 599,- (los toestel)

Formaat 152 x 79,1 x 9,9 mm

Gewicht 220 gram

Processor 1 GHz (QSD8250)

Geheugen 512 MB

Opslag 2 GB (uitbreidbaar met microSD-kaart)

Scherm 5 inch (12,7 cm) Gorilla Glass (800 x 480 pixels)

Camera 5 megapixel, camera aan voorkant VGA (640 x 480)

OS Android 1.6

Accu 1530 mAh

Overig Bluetooth 2.1, 802.11b/g, gps

Oordeel 5/10

Pluspunten

Android-besturingssysteem

Minpunten

Formaat (te groot voor smartphone, te klein voor tablet)

Onhandig virtueel toetsenbord

Draait (nog) op oudere Android 1.6

0 Reactie(s) op: Dell Streak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.