De Dell Vostro V130 is volgens Dell bedoeld als compacte notebook voor kleinzakelijk gebruik, maar wij vermoeden dat ook menig thuisgebruiker de compacte notebook kan waarderen. Zeker als hij, net als ons testmodel, is uitgevoerd in rood metaal.

De Dell Vostro V130 bouwt voort op de Vostro V13 en heeft bijna dezelfde behuizing. Dat vinden wij niet erg, want de behuizing ziet er erg fraai uit. De onder- en bovenkant zijn gemaakt van aluminium terwijl de polssteun een magnesiumlegering is. De delen van aluminium zijn naar keuze zilverkleurig of zoals bij ons testmodel rood. De notebook komt stevig over, maar het toetsenbord buigt toch licht door als we erop tikken. Het tikt gelukkig erg prettig en de touchpad is groot genoeg. Het hart van ons testmodel is een Intel Core i3-380UM: een extra energiezuinige dualcoreprocessor met Hyper-Threading die loopt op 1,33 GHz. De processor wordt bijgestaan door 4 GB DDR3-geheugen, wat tevens de maximale geheugenhoeveelheid is voor de Vostro V130, die maar één geheugenslot heeft. De grafische mogelijkheden worden verzorgd door de ingebouwde Intel HD Graphics in de processor.

© PXimport

De Vostro V130 is lekker compact.

Qua uitbreidingspoorten is de Vostro V130 – in tegenstelling tot de V13 – met een HDMI en een eSATA/usb2.0-combopoort bij de tijd. Verder zien we nog twee usb2.0-poorten en ook de vertrouwde VGA-poort ontbreekt niet. Iets dat we missen is een ExpressCard-slot, die wel op de voorganger V13 aanwezig was. Gezien het formaat en gebruiksdoel van de V130 lijkt ons dat geen onoverkomelijk probleem. Net als bij de Vostro 3500 zijn we ook bij deze Vostro niet erg onder de indruk van het scherm. De kleuren ogen vaal en het contrast is beperkt. Gelukkig is het scherm wel ontspiegeld. Voor toepassingen als tekstverwerken of browsen voldoet het. Het grootste minpunt van de V130 is de accu. Deze is niet verwisselbaar en heeft een capaciteit van slechts 2700 mAh (of 30 Wh) en biedt een te korte werktijd. Wij kwamen met gebruik van een webbrowser via wifi en het scherm op halve helderheid, op ongeveer tweeënhalf uur met uitschieters naar drie uur. Een vernieuwing die u niet direct ziet is de toepassing van Intels Hyperbaric Cooling-technologie, waarbij lucht door de ventilator wordt aangezogen in plaats van uitgeblazen. Het werkt prima, de laptop wordt enkel handwarm. De harde schijf is ondanks het formaat van de notebook een traditioneel 2,5inch-model. U kunt hem dus eventueel zelf vervangen door een SSD. Dell biedt een ‘service manual’ aan, zodat u kunt zien hoe u de harde schijf en het geheugen vervangt. Let er bij het eventueel bestellen van deze notebook op dat dit een notebook uit Dells zakelijke lijn is, wat betekent dat de getoonde prijzen op de website exclusief btw zijn. Daarnaast kan het bij Dell lonen om de verschillende uitgangsconfiguraties naar wens aan te passen en dan te kijken wat het goedkoopste eindresultaat oplevert.

Conclusie

De Dell Vostro V130 is een notebook die qua formaat en stevigheid positief opvalt. Zeker de rode versie ziet er opvallend uit. Een nadeel dat voortvloeit uit het compacte formaat is dat de accu ingebouwd is en met zijn tweeënhalf tot drie uur een dramatisch slechte werktijd biedt. De erg magere batterijduur laten we zwaar meewegen in ons oordeel, want het is voor ons echt een domper. Het formaat en gewicht van de behuizing zijn namelijk geweldig en nodigen uit om de V130 juist onderweg, waar geen stopcontact is, te gebruiken.

Dell Vostro V130

Prijs € 510,51 (vanafprijs zonder verzendkosten),

€ 760,41 (geteste configuratie zonder verzendkosten)

Garantie 1 jaar

Processor Intel Core i3-380UM (1,33 GHz)

Geheugen 4 GB DDR 3

Grafisch Intel HD Graphics

Opslag 320 GB harde schijf (7200 rpm)

Scherm 13,3 inch (1366 x 768)

Aansluitingen Hdmi, vga, 2 x usb 2.0, eSATA/usb2.0-combopoort, 10/1000/1000 ethernet, 5-in-1 geheugenkaartlezer, koptelefoonuitgang, microfooningang

Draadloos 802.11/b/g/n, Bluetooth 3.0 + HS

Webcam Ja, 2 megapixel

Besturingsysteem Windows 7 Home Premium (64-bits)

PCMark Vantage-score 3403

Afmetingen 33 x 23 x 1,65-1,97 cm

Gewicht 1,59 kg

Accu 2700 mAh

Oordeel 6/10

Pluspunten

Mooi behuizing

Stevig

HDMI en eSATA

Minpunten

Weergave scherm dof

Accuduur beperkt

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten