Dell maakt notebooks voor elk type gebruiker. Of je nu een creatieveling bent (XPS), Gamer (Alienware) of een gemiddelde gebruiker (Inspiron). Voor de zakelijke markt heeft Dell de Vostro lijn. Wij testen de nieuwe Vostro V131.

De Vostro V131 is een zakelijk notebook die vooral erg dun is. De totale dikte van het notebook is slechts 2,1 cm en het scherm is voorzien van een ingenieus scharniersysteem waardoor het scherm als het ware lijkt te leunen op de rest van de notebook. Het design is strak en hoekig met een zilveren buitenkant en een matzwarte binnenkant.

Het notebook is voorzien van alle noodzakelijke aansluitingen. Zo vinden we een een hdmi-uitgang, geheugenkaartlezer, vga-uitgang, koptelefoonuitgang, lan-poort en 3 usb-poorten waarvan 2 de nieuwe usb3.0 standaard ondersteunen. Op het notebook zelf vinden we een fingerprintreader zodat er ook ingelogd kan worden met de vingertoppen. Uiteraard beschikt het notebook over de nieuwste wifi (n) technologie en bluetooth.
 

Hardware en prestaties

Qua hardware krijg je alles wat je van een puur zakelijk notebook mag verwachten: een Core i5 processor, 4 GB aan ramgeheugen, 500 GB opslagcapaciteit en graphics die verzorgd worden door de geïntegreerde grafische chip van Intel (HD Graphics 3000).

De prestaties van dit notebook zijn goed (zie voor uitgebreide scores het tabblad testresultaten onderaan dit artikel). Vergeleken met andere notebooks die over dezelfde processor en 4 GB ramgeheugen beschikken, weet dit notebook in de benchmarks een koppositie te pakken. Dit komt waarschijnlijk door de harde schijf die met een maximale leessnelheid van 118 MB per seconde en een maximale schrijfsnelheid van 112 MB per seconde sneller is dan de gemiddelde harddisk (rond de 90 MB per seconde (SSD niet meegerekend)) die we in een notebook tegenkomen.

 

 

Bediening

De bediening van het notebook is zeer prettig. De toetsen zijn ingedeeld in de zogenaamde eilandenstructuur en tikken fijn. Handig is dat de toetsen verlicht kunnen worden zodat ze ook goed leesbaar zijn in slecht verlichte ruimtes. Rechtsboven het keyboard bevinden zich 3 knoppen met hulpfuncties. Zo is er een knop die een instellingenvenster oproept - het Windows Mobiliteitscentrum - waarin je van alles snel en gemakkelijk aan kunt passen en is er een support knop waarmee je de nieuwste drivers kan downloaden en backups kan maken. De derde knop is zelf te programmeren.

Minder vinden we de aanpassingen van Dell omtrent het touchpad. Deze werkt op zich als ieder ander touchpad, maar zodra je een venster geselecteerd hebt, houdt de touchpad dit venster of scroll-balkje vast. Je moet vervolgens weer opnieuw tikken of klikken om de scroll-balk of venster weer los te laten. Dit vertraagt het navigeren enigszins en werkt wat ons betreft contraproductief. Gelukkig is deze functie - Draglock genaamd - uit te schakelen.

 

 

Jammer van het beeld

Er is eigenlijk maar één echt minpunt aan de Vostro V131 en dat is de kwaliteit van het beeldscherm. De helderheid is niet overal gelijkmatig en de kijkhoek is slecht. Dit is dus een verbeterpuntje voor Dell. Het geluid dat uit de notebook-speakers komt, klinkt redelijk. Verwacht geen hifi-kwaliteit, maar we hebben slechter gehoord op notebooks.

 

Accuduur: net wel of net niet

De accuduur in onze accutest gaat gemiddeld 4,5 uur mee. Nu moeten we wel zeggen dat in dit gemiddelde ook een grafische test verwerkt zit, en dit is een notebook wat niet gebruikt zal worden om zijn grafische capaciteiten. Als we de grafische test buiten beschouwing laten en alleen de passieve accutest bekijken, dan gaat het notebook 7,5 uur mee. Natuurlijk hangt de accuduur sterk af van het gebruik en dat is bij iedereen anders. Wij schatten in dat dit notebook net wel of net niet een volledige werkdag zal meegaan, afhankelijk van het gebruik.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • prima notebook voor mobiel gebruik

  • 2x usb3.0

  • beeldschermkwaliteit valt tegen

De Dell Vostro V131 is een zakelijk notebook waarmee je thuis kan komen. Het is prettig in het gebruik en de prestaties zijn dik in orde. Het beeldscherm is een verbeterpuntje, maar voor no-nonsense computergebruik is dit een uitstekend notebook.

 

PC Mark Vantage7286PCMark 72346  3DMark 200636943DMark Vantage1610  Cinebench 11.52,59Cinebench 109583  HDD Bench Read (MB/sec)118HDD Bench Write (MB/sec)112  Battery Eater 2.7 Graphics (minuten)97Passive (minuten)451Gemiddelde (minuten)274  Energieverbruik uit0 WEnergieverbruik Idle10,7 WEnergieverbruik maximaal57,6 W

 

Beoogde doelgroepzakelijkGarantietypePickup & returnGarantietermijn1 jaarProcessorfamilieIntel Core i5Processormodel2410MProcessorsnelheid (GHz)2.3Intern geheugen (GB)4GeheugensoortDDR3-1333ChipsetIntel HM 67GeluidschipIntel High Def. AudioGrafische chipsetIntel HD Graphics 3000Schijfcapaciteit (GB)500Optische drive-Netwerkaansluitingen1x Gigabit EthernetDraadloze verbindingen802.11 b/g/n
Bluetooth 3.0+HSSchermformaat (inch)13.3Schermresolutie (pixels)1366 x 768Reflectered scherm?neeOverige componentencardreader
webcam/microfoon
fingerprint-readerUSB-poorten3BesturingssysteemWindows 7 Professional (64 Bit)Afmetingen (cm)32,9 x 23,8 x 2,1Gewicht (kg)1

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten