Denon AH-MM300 - Een wolf in schaapskleren

Door: Daan Doedens Daan Doedens | 28 januari 2015 11:54

Apple

We kennen Denon vooral van (bluetooth-)speakers en hifi-sets, maar nu en dan brengt het bedrijf een koptelefoon op de markt. Ditmaal zijn het er zelfs drie. Ik testte de AH-MM300, de middelste van het stel.

None

Denon AH-MM300

Prijs:

€299,-

Kleur:

Zwart

Type:

On-ear

Impedantie:

32Ω

Gevoeligheid:

96 dB/mW

Maximale ingang:

1.000 mW

Frequenties:

10Hz-40KHz

Gewicht:

195 gram

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Prachtig geluid
  • Elegant uiterlijk
  • Weinig omgevingsgeluid
  • Kabel werkt goed samen met iPhone
  • Minpunten
  • Oogt wat vreemd op het hoofd
  • Prijs[/plusmin]

Wat meteen opvalt als je de koptelefoon uit de doos haalt, is het strakke design. Hij is mooi afgewerkt met een keramische coating. De on-ear-oorschelpen zijn relatief klein en hebben een matzwarte kleur. Zowel links als rechts is aan de buitenkant voldoende plek ingeruimd voor het logo van Denon. Lees ook: De beste koptelefoons van 2014.

Lekker stevig

De hoofdband is ook zwart en heeft aan de onderkant een comfortabel zacht kussen, terwijl de bovenkant van leer is gemaakt. Een vreemde keuze van Denon is wel de hoek waarmee de oorschelpen aan de hoofdband bevestigd zijn. Daardoor is er, vooral als de koptelefoon wat groter wordt gemaakt, veel loze ruimte tussen je hoofd en de hoofdband.

De AH-MM300 is aan beide kanten zo'n vijf centimeter te verstellen. Dat is prima voor de meeste gebruikers, maar mensen met een wat groter hoofd hebben misschien moeite om de oorschelpen volledig op de oren te zetten. Zelfs op de grootste stand voelt de AH-MM300 nog wel lekker stevig aan. Dat komt doordat er glasvezel in de behuizing is verwerkt, waardoor de koptelefoon zowel licht (slechts 195 gram) als sterk is.

Snufjes voor Apple

De koptelefoon komt met twee koperen kabels. Een ervan is puur en alleen een kabel, de ander heeft een verstelknop voor het geluid en een ingebouwde microfoon, zodat je een telefoongesprek makkelijk kunt aannemen. Handig is ook dat er een 3,5mm-plug wordt bijgeleverd, zodat je de koptelefoon op een audiosysteem aan kan sluiten. Daarnaast krijg je nog een handig opbergtasje, dat echter meer tegen stof zal beschermen dan tegen echte stoten. Voor lange, hobbelige reizen kun je de AH-MM300 altijd nog in de doos stoppen.

Bij de AH-MM300 krijg je twee kabels, een 3,5mm-plug en een handig opbergtasje.

Vooral voor bezitters van een Apple-device heeft Denon wat leuke extra snufjes toegevoegd. De volumeknop aan het snoer werkt goed met iOS, zodat je het volume altijd kunt regelen, welke app je ook gebruikt. Hou de pauzeknop ingedrukt, en Siri komt om de hoek kijken om je te helpen met een vraag tussendoor. Zo kun je bijvoorbeeld informatie opzoeken over de artiest naar wie je op dat moment luistert, zonder dat je je telefoon tevoorschijn hoeft te halen. Sommige van deze opties werken ook op Android, maar ze zijn vooral ingebouwd voor iOS.

Natuurgetrouw

De AH-MM300 is uitgerust met de speciale 40mm-drivers van Denon. Door de door Denon gepatenteerde Free Edge-technologie is er weinig tot geen vervorming, en dat merk je. Of het nu klassieke muziek, rock of gewoon spraak is, de AH-MM300 weet alles natuurgetrouw over te brengen.

Van actieve ruisbestrijding is geen sprake, maar dat is ook niet nodig. Door de pasvorm en de Free Edge-technologie kun je met een gerust hart naar een drukke plek gaan. In een winkelstraat op zaterdagmiddag klonk het omgevingsgeluid alsof ik in een bubbel liep, terwijl het bijna niet meer te horen was wanneer er een nummer werd afgespeeld. Met de koptelefoon op de redactie zitten was zelfs wat onhandig, omdat ik geen flauw idee had wat er om me heen gebeurde - maar dat is op andere momenten natuurlijk precies de bedoeling (en het is soms best even fijn).

Hoe harder, hoe beter

Voor een koptelefoon van 300 euro mag veel van de geluidskwaliteit verwacht worden, vooral als er geen snufjes als bluetooth en actieve ruisonderdrukking in te vinden zijn. De AH-MM300 slaagt hierin met vlag en wimpel. Het geluid is scherp en zowel hoge als lage tonen worden goed weergegeven.

Door de technische snufjes komt er een prachtig geluid uit de koptelefoon.

Daardoor is de AH-MM300 een echte wolf in schaapskleren. Door de on-ear-oorschelpen klinkt alles op lage volumes nog wat tam en een klein beetje drukkend, maar dat is de stilte voor de storm. Draai de volumeknop goed open, en de AH-MM300 verliest al zijn onzekerheid. De hoge tonen klinken nog helderder, maar het is vooral de bas die van zich doet spreken. Met je ogen dicht, het juiste nummer en een beetje fantasie lijkt het alsof je in een volle zaal vlak naast de boxen staat.

Conclusie

De Denon AH-MM300 mag met recht een high-end koptelefoon genoemd worden. De geluidsweergave is formidabel, vooral bij hogere volumes, waar goedkopere koptelefoons het doorgaans juist laten afweten. Hij ziet er ook nog eens elegant uit, al is de loze ruimte bij de aanhechting van de oorschelpen met de hoofdband onnodig, waardoor hij er op je hoofd wat vreemd uitziet. De bouwkwaliteit is prima en hij voelt stevig aan. Wel is de prijs wat aan de hoge kant, helemaal als je je bedenkt dat er geen draadloze bluetoothverbinding mogelijk is. Als je geen problemen hebt met een (vooral voor de iPhone handige) kabel en je bent in de positie om 300 euro voor een koptelefoon neer te leggen, is de AH-MM300 zeker een van de eerste waar je naar zou moeten kijken.

0 Reactie(s) op: Denon AH-MM300 - Een wolf in schaapskleren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.