Denon DA-300USB - Goedkope maar uitgebreide DAC

Door: lennart-koster | 24 juli 2014 11:30

Overige elektronica

DAC is een afkorting voor Digitaal naar Analoog Converter. Voor elk digitaal geluidssignaal heb je een DAC nodig om dit om te zetten naar iets dat wij horen. Deze apparaatjes zitten gewoon ingebouwd in de bron waar je geluid vandaan komt, maar de Denon DA-300USB is een externe DAC.

Denon DA-300USB

Prijs:

€399,-

Aansluitingen:

USB

Coaxial

2x optisch

Frequentie:

32 bits/192 kHz

Ondersteunde formaten{ PCM en DSD

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Geluidskwaliteit
 • Design
 • Aansluitmogelijkheden
 • Prijskaartje
 • Bedienen
 • Minpunten
 • Volumeknop
 • Weinig kabels

Hoe werkt een DAC?

Allereerst de vraag: waarom zou je een externe DAC aanschaffen als je hier al over beschikt? De reden hiervoor is de kwaliteit van de interne DAC's. Tijdens het omzetten van digitaal naar analoog geluid kan er een hoop kwaliteit verloren gaan als er gebruik wordt gemaakt van een slechte interne DAC. Lees ook: Doe meer met audio op je pc - 7 slimme tips.

Ben je een échte muziekliefhebber, DJ of hecht je op een andere manier veel waarde aan je geluidskwaliteit, dan kan je een externe DAC aanschaffen zoals deze Denon DA-300USB met een prijskaartje van net geen 400 euro. Dit zorgt ervoor dat het omzetten van het analoge geluid wordt gedaan op een kwalitatief goede manier waardoor de geluidskwaliteit uit je uiteindelijke geluidsbron wordt verbeterd.

Design van de Denon DA-300USB

De DAC heeft een vrij groot formaat. Met de zwarte glazen voorkant en de zilverkleurige behuizing ziet hij er gelukkig wel erg mooi strak uit. Helaas is de zilverkeurige behuizing wel helemaal van plastic, waardoor hij redelijk snel gaat krassen. Deze Denon wordt geleverd met een standaard waar je de DAC eenvoudig in kunt schuiven. Hierdoor kan je hem dus ook staand neerzetten.

De behuizing van de Denon DA-300USB is door het plastic aardig vatbaar voor krassen.

De DAC bedienen

De glazen voorkant is voorzien van slechts drie bedieningsknoppen: de aan/uit-knop, een tiptoets voor het selecteren van de bron en een volumeknop. Dit is dan ook meer dan voldoende om je DAC te bedienen. Opvallend is wel dat de volumeknop alleen werkt voor de hoofdtelefoon die je aan de voorkant kan inpluggen. Deze aansluiting is daarnaast niet geschikt voor je gewone 3,5mm-aansluiting die je gewend bent van bijvoorbeeld je telefoon, maar werkt alleen met een grote plug. Wil je de DAC niet gebruiken in combinatie met een hoofdtelefoon dan is de volumeknop dus nutteloos, terwijl deze wel vrij prominent aanwezig is.

De volumeknop is enkel te gebruiken als je een hoofdtelefoon aansluit op de Denon.

Veel aansluitingen aanwezig

Eén van de grootste pluspunten van deze DAC is dat hij vele aansluitmogelijkheden kent. Dit zorgt ervoor dat je hem dus ook aan meerdere apparaten kunt aansluiten en daarna via de tiptoets zelf kan kiezen welk apparaat je als bron wilt gebruiken.

Je beschikt met deze DAC over twee optische aansluitingen, één coaxiale en uiteraard de usb-aansluiting. Voor het gebruik van de usb-aansluiting moet je wel het een en ander installeren op je computer, maar gelukkig gaat dit erg gemakkelijk en snel. Het nadeel is wel dat je bijna geen kabels meegeleverd krijgt. Je krijgt er één audiokabel bij en uiteraard de stroomadapter, maar voor de extra kabels moet je zelf zorgen.

Er zijn veel verschillende aansluitingen beschikbaar op deze relatief betaalbare DAC.

Geluidskwaliteit van de Denon DA-300USB

Zodra je gebruik gaat maken van deze Denon DA-300USB dan merk je al snel dat de geluidskwaliteit beter is dan de gemiddelde interne DAC. Het geluid is erg helder en alle klanken klinken goed waardoor ook stemmen heel natuurlijk overkomen. Ook zorgt de DAC ervoor dat je de klanken nog beter van elkaar kan onderscheiden en dat alle tonen, zowel hoog als laag, beter worden weergegeven dan de standaard DAC.

De verschillen zijn zowel te merken als je hem aansluit op een goedkoop speakersetje of op een professionele geluidsset, uiteraard bij de één meer dan de ander. Dit geeft wel gelijk aan dat de DAC wel degelijk een positief verschil maakt in de geluidskwaliteit.

Conclusie

Deze Denon DA-300USB biedt zeker een meerwaarde voor wat betreft de geluidskwaliteit van gemiddelde geluidsinstallatie. Het blijkt wel dat een externe DAC het geluid dus een stuk mooier kan omzetten van digitaal naar analoog dan een interne DAC. De vraag is alleen hoeveel geld je hiervoor over hebt. Deze Denon kent een prijskaartje van 399 euro en deze is nog relatief goedkoop ten opzichte van zijn concurrentie. Hecht je dus écht veel waarde aan bijna optimaal geluid of ben je er beroepsmatig mee bezig? Dan kan je zeker het aanschaffen van een externe DAC overwegen. De Denon DA-300USB is dan een erg goede optie.

4 Reactie(s) op: Denon DA-300USB - Goedkope maar uitgebreide DAC

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juli 2014 09:43 Anoniem
  Citaat uit bovenstaande:Het blijkt wel dat een externe DAC het geluid dus een stuk mooier kan omzetten van digitaal naar analoog dan een interne DAC. De vraag is alleen hoeveel geld je hiervoor over hebt.

  Dus je moet 400 euro neertellen om een digitaal signaal weer om te zetten naar kwalitatief lager analoog? We moeten zonodig overstappen op digitale tv, fotograferen moet digitaal, de grammofoon werd vervangen door cd en ga zo maar door…En nu moet er dure apparatuur aan te pas komen om weer terug naar analoog te gaan? Ik kan het even niet volgen en er zullen er meer zijn zoals ik.
  Er wordt ons toch altijd wijsgemaakt dat juist digitaal beter is? Alles is tegenwoordig digitaal en nu lees ik dat je digitaal weer naar analoog moet omzetten? Jaaaaa hoor.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juli 2014 12:21 Lennart
  Beste Gast,

  Ik snap je reactie volkomen! Het is voor veel mensen in eerste instantie verwarrend: waarom moeten we nou ineens "terug in de tijd" met een analoog signaal? Toch kunnen we met geluid niet zonder dat analoog signaal. Nulletjes en eentjes (oftewel digitaal signaal) kunnen we namelijk niet horen. Deze gegevens worden dus omgezet in een DAC zodat de nulletjes en eentjes het geluid gaan produceren dat we willen horen. Ook in je TV zit een DAC, net als in je surround sound set. Deze zijn uiteraard heel klein en kwalitatief niet altijd even goed, oftewel: de nulletjes en eentjes worden niet altijd op een kwalitatief hoge manier omgezet naar geluid. De taak van een externe DAC, zoals deze DA-300USB, is om dit dus wél goed te doen. Hopelijk maakt dit het wat duidelijker!

  Groet, Lennart
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juli 2014 00:17 Anoniem
  Hoe zit het met beeld? Ook weer terug naar analoog?
  Dus digitalisering is alleen maar een manier om analoog signaal op te poetsen?
  In lekentaal gezegd dan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 december 2014 22:57 Anoniem
  Beste gast,

  De essentie is digitaal geworden, wat er in gaat en wat er uit komt dus niet. Zo zal een zangeres geen nullen en enen gaan zingen en komen die uiteindelijk ook niet uit je luidsprekers.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.