Denon DHT-S517 - Dolby Atmos uit een compact ding

Door: Jamie Biesemans | 23 februari 2022 10:49

Review

De compacte en modieus afgewerkte Denon DHT-S517 is de nieuwste soundbar die Dolby Atmos aan een lagere prijs probeert te leveren. Lukt dat? Dat hebben we getest voor deze Denon DHT-S517 review.

Denon DHT-S517

Adviesprijs € 399,-
Aansluitingen HDMI eARC, HDMI-in, optisch, aux-ingang
Draadloos Bluetooth
Afmetingen 105 x 6 x 9,5 centimeter
Gewicht 2,5 kg
Website www.denon.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Sterk bij films en games
 • Knap afgewerkt
 • Compact
 • Dialogenweergave
 • Minpunten
 • Geen WiFi-streaming
 • Overtuigt minder voor muziek
 • Niet voor heel grote kamers

De DHT-S517 is een fonkelnieuwe 3.1.2-soundbar van Denon die uitgerust is met een draadloze subwoofer. Ook dit is een toestel dat een graantje wil meepikken van de Dolby Atmos-hype, aangewakkerd door de populariteit van films en tv-series met Atmos-soundtracks op streamingdiensten zoals Netflix en Disney+. 

Bijzonder is dat de DHT-S517 niet erg groot is en niet zoveel kost. Toch niet als je het vergelijkt met de forse Dolby Atmos-compatibele topmodellen die vaak 1.000 euro of meer kosten. De Denon is overduidelijk een soundbar bedoeld voor mensen die in een kleinere woonkamer of hobbykamer toch van een beter tv-geluid willen genieten. 

Dankzij de bescheiden breedte van 105 cm en de degelijke, minimalistische uitstraling combineert de Denon goed met kleinere televisies (min 55 inch)

Meer met minder

Dolby Atmos vereist in theorie heel veel speakers om correct te klinken. Minstens zeven, terwijl negen of zelfs elf stuks als optimaal worden beschouwd om omhullend 3D-geluid te creëren. Zo eindig je wel met een heel brede soundbar, zoals de Philips Fidelio B97 of Samsung HW-Q950A. En daar zit niet iedereen op te wachten. 

Fabrikanten hebben daarom een alternatief bedacht, waarbij een beperkt aantal speakertjes via een slimme algoritme worden aangestuurd om toch de verschillende geluidskanalen (min of meer) juist weer te geven. Dat is ook hoe de DHT-S517 het doet.

Achter het hippe luidsprekerdoek aan de voorzijde zitten drie luidsprekergroepen verstopt die de rol van links-center-rechts opnemen. Helemaal links en rechts bevindt zich een tweeter en een breed uitstralende woofer, in het midden een tweeter. Boven op de soundbar zijn er twee drivers. Ze verzorgen de hoogtekanalen die Dolby Atmos onderscheidt van gewone surround.

Het idee is dat deze twee speakers geluid uitsturen dat tegen het plafond weerkaatst naar de sofa. Geluidseffecten lijken daardoor boven de tv uit te komen, wat zowel bij actiemomenten als sfeervolle scènes heel effectief kan zijn. 

Belangrijk is wel dat je die bovenste speakers niet bedekt. Je mag de DHT-S517 niet onder je tv schuiven of in een uitsparing van je tv-meubel plaatsen. De Denon is makkelijk aan een muur te hangen. Ongewoon op dit prijspunt: de sub is even knap afgewerkt als de soundbar.

Heel snel geïnstalleerd

Het installeren van de DHT-S517 is heel eenvoudig. De surround-soundbar sluit je op je tv aan via de HDMI-ARC-poort. Een optische kabel is een andere optie, maar HDMI is de betere keuze op vlak van geluidskwaliteit en bediening. Minder gebruikelijk in deze prijsklasse is de aanwezigheid van een extra HDMI-ingang voor een mediaspeler of console.

Waar duurdere Denons, zoals de Home 550 Soundbar, uitgerust zijn met streaming via HEOS en AirPlay 2, komt de DHT-S517 met het absolute minimum qua streaming. Je kunt enkel via Bluetooth muziek streamen. Positief is dan weer dat je niet moet knoeien met WiFi-wachtwoorden of apps.

Dat minimalisme is er ook op vlak van design. Je vindt op deze Denon-soundbar geen display, wel een reeks weinigzeggende ledjes aan de voorkant. Ook de afstandsbediening is klein, maar staat wel propvol nuttige toetsen. Praktisch is dat je snel de subwoofer stiller of luider kunt zetten. Nog handiger is de Dialogue Enhancer, waarmee je heel effectief stemmen luider kunt zetten. Als je soms dialogen slecht verstaat, dan is dit echt een plus.

Goed tot op een zeker punt

Voor een middenklasser doet de Denon het goed. Sterk is hoe het vooraan bij de tv geluid breed neerzet, ruimer dan het scherm. Dat maakt dat geluidseffecten merkbaar in de ruimte bewegen, leuk bij actiefilms. Ook het gezongen beginthema van ‘Book of Bobba Fett’ klinkt best wel episch. Wat je niet krijgt is een echte omhulling, gewoonweg omdat deze soundbar niet uitgerust is met aparte speakers achteraan. 

De DHT-S517 zet in onze woonkamer actiefilms zoals ‘Eternals’ of ‘Ready Player One’ machtig neer. Veel beter dan de tv-speakers, zeker bij normale luistervolumes. Geluidseffecten bewegen overtuigend en de soundbar ondersteunt de actie op het scherm passend. Dat lukt ook heel goed bij games. De weergave is voldoende groots om ook sfeer over te brengen in een arthouse-film als ‘Roma’.

Draaien we het volume open bij drukke soundtracks dan wordt de klank gecomprimeerd en verdwijnt de helderheid deels. We krijgen de indruk dat de Denon beter geschikt is voor niet al te grote kamers. Als het gaat om muziek, kan de DHT-S517 het best om met pop en genres met vocals en niet al te veel dynamiek. Klassiek is niet z’n ding, Bastille wél.

Conclusie

Eenvoud qua installatie, bediening en opties is wat de hip afgewerkte Denon DHT-S517 aantrekkelijk maakt. Je kiest niet voor deze compacte soundbar vanwege zijn streamingopties – die zijn er amper – maar omdat je een snelle en effectieve geluidsupgrade wil bij films en casual gaming.

0 Reactie(s) op: Denon DHT-S517 - Dolby Atmos uit een compact ding

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.