Veel videokaarten hebben standaard twee aansluitingen, maar wat doet u als u een derde monitor wilt aansluiten?

Kaart met drie aansluitingen

Een enkele grafische kaart heeft behalve een of twee VGA- en/of DVI-aansluitingen ook een HDMI-aansluiting, maar dat veronderstelt dat u een monitor hebt met een HDMI-aansluiting. Dan wel: u gebruikt een HDMI-naar-DVI-kabel of -converter.

Tweede videokaart

Hebt u niet zo’n grafische kaart, maar wel een vrij uitbreidingsslot in de pc? Dan kunt u een tweede grafische kaart in de pc stoppen. Het handigste is om hetzelfde merk grafische chip te gebruiken, maar dat is geen absolute eis. Duur hoeft dit niet te zijn: eenvoudige grafische kaarten zijn al te koop voor zo’n dertig euro.

Usb-adapter

Een andere oplossing is een speciale usb-adapter. Het is eigenlijk een soort externe grafische kaart die via usb is aangesloten op de pc (of op een laptop). De prestaties van zo’n externe oplossing zijn meestal niet goed genoeg om mee te gamen, maar voor andere toepassingen is het prima. Wel is het belangrijk dat u voor aanschaf goed controleert of zo’n adapter een resolutie ondersteunt die hoog genoeg is voor de monitor die u wilt aansluiten. Een dergelijke oplossing is duurder dan een interne videokaart, prijzen beginnen vanaf ca. 60 euro.

Usb-monitor

Er zijn wat monitoren op de markt die u via usb kunt aansluiten. We bedoelen uiteraard niet beeldschermen met een ingebouwde usb-hub, maar schermen die het videosignaal via een usb-poort ontvangen. Samsung heeft bijvoorbeeld een aantal schermen. Vorig jaar heeft Samsung zelfs aangekondigd dat ze in de loop van 2011 een monitor op de markt wilde brengen dat zijn stroom via de usb-poort krijgt. Ook het bedrijf DisplayLink heeft zoiets laten zien tijdens CES 2011. Maar, laten we eerlijk zijn, het prijskaartje voor een dergelijk product zal in het begin fors zijn.

Softwarematig

Met een tool als MaxiVista gebruikt u een andere laptop of dekstop-computer om het scherm mee uit breiden. U kunt een demoversie van dit programma uitproberen voor 14 dagen of 50 keer het programma starten. De goedkoopste versie van MaxiVista kost veertig dollar. Er is zelfs een aparte iPad-versie voor 10 dollar, maar die hebben we nog niet uitgeprobeerd.

Hebben we een goede oplossing gemist? Meld het in de reacties.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten