Devolo dLAN 500 AVmini Network Kit

Door: Jeroen Boer | 18 oktober 2011 11:55

Overige elektronica

Powerline verandert uw elektriciteitsbedrading in netwerkkabels en is vooral handig als echte kabels trekken niet mogelijk is. Devolo stuurde ons hun nieuwe dLAN 500-adapters die een snelheid van 500 Mbit/s beloven.

De set die wij van devolo ontvingen is de dLAN 500 AVmini Network Kit die uit drie dezelfde adapters bestaat (circa 180 euro), er zijn ook kits te koop met twee adapters (dLAN 500 AVmini Starter Kit, circa 135 euro). De straatprijzen van de devolo-adapters liggen hoger dan die van 500Mbit-adapters van andere merken, maar die zijn ook al wat langer te koop. De adapters zijn lekker compact en zien er hetzelfde uit als de eerdere 200Mbit-adapters van devolo. Wie ons vorige artikel over powerline heeft gelezen, weet dat er momenteel twee chipsets zijn die snelle powerline-setjes mogelijk maken: de Atheros AR7400-chipset die 500 Mbit/s belooft en de Gigle GGL541 die maar liefst 1000 Mbit/s belooft. Uit onze eerdere test waarin we snelle setjes van NETGEAR, D-Link en MSI hebben getest, bleek dat de Atheros AR7400-chipset ondanks de lagere snelheidsclaim toch de snelste setjes oplevert en devolo gebruikt deze chipset gelukkig in zijn dLAN 500-adapters. De 500Mbit-adapters die gebruikmaken van de AR7400-chipset zijn overigens compatibel met de HomePlug AV-standaard die ook wel bekendstaat als 200Mbit-powerline. Uiteraard blijven de snelheden dan steken op de oudere snelheden. De meegeleverde software heeft de naam devolo Cockpit meegekregen en oogt op het eerste gezicht erg uitgebreid. Helaas is dat maar schijn, want uiteindelijk kunnen we alleen de adapternaam en de beveiligingscode voor de encryptie aanpassen. Andere merken bieden soms ook nog instellingen om instellingen voor Quality of Service aan te passen.

De Devolo-adapters zijn erg compact.

Snelheidsclaim

Net als bij de eerder geteste 500Mbit/s-adapters moet u ook bij deze set de snelheidsclaim met een korreltje zou nemen. Wij hebben dit setje op dezelfde manier en in dezelfde testopstelling getest als de 500Mbit-setjes van NETGEAR en D-Link. We hebben gebruikgemaakt van de netwerkbenchmark-plug-in van het programma AIDA32. De snelheden zijn getest onder optimale omstandig heden op dezelfde stroomgroep en minder optimale omstandigheden over verschillende stroomgroepen. We kwamen op vergelijkbare snelheden als de 500Mbit/s-setjes van NETGEAR en D-Link. In de optimale conditie is de doorvoersnelheid iets langzamer dan wat we bij setjes van NETGEAR zagen, maar sneller dan die van D-Link. In de matige conditie is het setje van devolo net iets sneller dan de setjes van NETGEAR en D-Link. Ook in de slechte conditie is devolo beter dan wat de 500Mbit-adapters van NETGEAR en D-Link haalden. De excacte testresultaten vindt u in de tabel.

Conclusie

Devolo is wat aan de late kant met zijn 500Mbit-adapters, maar zet wel gelijk goede adapters op de markt. De devolo powerline-adapters zijn in de meest optimale omstandigheden niet de allersnelste, daar staat tegenover dat ze in de minder optimale omstandigheden beter presteren dan de adapters van NETGEAR en D-Link. Helaas is het zoals bij alle powerline-adapters alleen mogelijk om de daadwerkelijke snelheid die u thuis haalt te achterhalen door het zelf uit te proberen. Gezien de scores die de adapters neerzetten in onze mindere condities, verwachten we wel dat u met de devolo-adapters een goede kans hebt op een acceptabele snelheid.

Devolo dLAN 500 AVmini Network Kit

Straatprijs € 180,- (3 adap­ters), € 135,- (2 adapters), € 75,- (1 adapter)

Oordeel 9/10

Pluspunten

Snelheden in mindere

condities goed

Compact formaat

Minpunten

Relatief duur

0 Reactie(s) op: Devolo dLAN 500 AVmini Network Kit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.