Diefstal voorkomen en gestolen computers opsporen

Door: Kees Krick | 04 mei 2011 16:18

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Computers zijn een gewilde buit bij een inbraak. Daarnaast zijn bijvoorbeeld laptops extra kwetsbaar omdat u ze overal mee naartoe kunt nemen. Welke preventieve maatregelen zijn er te nemen om diefstal te voorkomen en op welke manier kunt u een gestolen computer zelf proberen op te sporen?

1. Aandachttrekkers

Woninginbraken zijn aan de orde van de dag. Als een vloedgolf lijkt soms het hele stadswijken en dorpen te overspoelen. Behalve geld, sieraden en pinpassen, is computerapparatuur zoals tablets, laptops en desktops een geliefde buit. De eerste preventieve stap is daarom het zo goed mogelijk beveiligen van uw huis. Zorg voor stevige en goedgekeurde sloten, wek bij afwezigheid een bewoonde indruk en laat uw kostbare spullen niet in het zicht liggen. Een laptop die open en bloot op een eettafel naast het raam ligt, is een wel heel verleidelijk doelwit, vooral als het huis er ook nog eens verlaten uitziet.

2. Vastzetten

Hoe goed u uw huis ook beveiligt en hoe voorzichtig u ook bent, ongewenst bezoek is nooit volledig uit te sluiten. Aanvullende beveiligingsmaatregelen voor onder meer uw (kostbare) computerapparatuur zijn daarom wenselijk. Er zijn diverse soorten kabelsloten te koop waarmee u bijvoorbeeld een laptop een stuk minder mobiel en dus lastiger om te stelen maakt. U bevestigt het ene uiteinde van de staalkabel om het frame van bijvoorbeeld een zwaar bureau of aan een verwarmingspijp. Daarna steekt u het slotje dat aan het andere uiteinde zit, in een speciale uitsparing van de computerbehuizing. Voordeel van een kabelslot is dat het op meerdere plekken in huis te gebruiken is, maar ook meegenomen kan worden op reis of naar kantoor. Een stevig slot met cijfercombinatie is meestal handiger dan eentje met een sleutel. Sleutels raken gemakkelijk kwijt, u komt misschien in de verleiding het in de buurt van de computer te bewaren en met speciaal gereedschap zijn ze door handige dieven vaak wel open te krijgen. Uiteraard is alles open te breken of los te knippen, maar inbrekers willen liefst snel te werk gaan en als ze worden opgehouden is de kans groter dat ze het de moeite niet waard vinden.

Een kabelslot is een goede manier om een laptop minder mobiel te maken.

Wegens succes herhaald

Nadat eenmaal een inbraak is gepleegd, weten criminelen dondersgoed dat u korte tijd later allemaal mooie nieuwe spullen in uw huis hebt staan, bijvoorbeeld zodra de verzekering heeft uitbetaald. De kans op een herhalingsbezoek is daarom nooit uitgesloten. Denk dus niet dat na een inbraak beveiliging en voorzichtigheid minder van belang zijn, omdat u al aan de beurt bent geweest. Vergeet niet om de voorwaarden van uw inboedelverzekering goed door te nemen, want het kan nodig zijn een aanvullende (apparatuur)verzekering af te sluiten. Werk bij elke aanschaf consequent alle paperassen bij, want juist uw nieuwste spullen wilt u goed verzekeren.

3. Onderweg

Ook onderweg en op andere locaties dan thuis, is het zaak goed op uw spullen te letten. Laat uw laptop of tablet in geen geval zomaar onbeheerd achter. Ook niet om even een kop koffie bij de balie te halen of naar het toilet te gaan. Dieven wachten juist op dit soort momenten en ze hebben maar een kort moment nodig om hun slag te slaan. Eventuele reisgenoten uitgezonderd, zijn omstanders er niet om op uw spullen te letten. Kabelsloten zijn daarom ook onderweg erg handig. Niet om uw laptop een uurtje alleen te laten, maar bijvoorbeeld wel om te voorkomen dat iemand op een drukke plek in het voorbijlopen snel uw laptop weggrist en ermee vandoor gaat, terwijl een handlanger u afleidt.

4. Uit het zicht

Bent u vaak met de auto onderweg en voelt u er niets voor om bij elke stop met een laptop opgescheept te zitten? In de kofferbak ligt hij uit het zicht, maar bij oplettende criminelen die zien dat u een laptoptas achterin schuift, gaan direct de alarmbellen rinkelen. Wilt u er alles aan done om veilig onderweg te zijn, loop dan niet met uw spullen te koop en berg ze liefst al in de achterbak op nog voordat u op uw eindbestemming bent aangekomen. Het beste is om de tas meteen bij vertrek achterin te leggen. Maak anders ruim voordat u op uw bestemming arriveert een korte tussenstop om dit te doen. We gaan ervan uit dat niemand het interessant genoeg vindt om u kriskras door het land te achtervolgen. Nog beter is het om een speciale koffer of kluis in de kofferbak aan het chassis te bevestigen. Daar zijn uw laptop en eventuele andere waardevolle spullen prima in op te bergen.

Liever opgeborgen in een stevig omhulsel dan los in de achterbak (www.steelbag.nl).

Een ruitje is zo ingetikt en een kofferbak is open te breken.

5. Belletje naar huis

Mocht uw computer onverhoopt toch ontvreemd worden, dan loont het de moeite om een poging te wagen zelf uw spullen terug te vinden. U moet wel op voorhand een klein, onzichtbaar programma op uw computer(s) installeren. Zodra de dief (of wie dan ook) uw computer aanzet en internet beschikbaar is, zal het programma stiekem contact met u opnemen en gegevens over de dader en de locatie doorgeven. Door hiermee naar de politie te gaan is er een goede kans dat de daders in de boeien geslagen kunnen worden. Er zijn meerdere van dit soort spionnetjes, maar meestal moet u ze kopen of werken ze via een abonnement. U hebt dan per laptop of desktop met eenmalige of jaarlijks terugkerende kosten te maken. Op zich niet erg, want u kunt het als een extra verzekering zien en gewone verzekeringen kosten ook geld. LocatePC is een voorbeeld. In eerste instantie was dit programma gratis, maar inmiddels is er een abonnement voor nodig van 29,95 dollar (zo'n 22 euro) per jaar.

Volg het DNA-spoor

Een goede (aanvullende) manier om uw gestolen computerapparatuur terug te krijgen, is door deze te markeren. Dat kan door het te voorzien van synthetisch DNA: vergelijkbaar met de bouwstenen van ons eigen lichaam, maar dan kunstmatig. Met een markeerset brengt u een vloeistof aan waarin synthetisch DNA met een unieke code verwerkt zit. Ook zitten er zogeheten microdots in, minuscule schijfjes kunststof waarop met een laser dezelfde unieke code is aangebracht. Met UV-licht is de markering op te sporen, waarna met een loep de code op de microdots is te lezen. Omdat de code uniek is en op uw naam geregistreerd staat, kan de politie gestolen computers, randapparatuur en uiteraard al uw andere waardevolle bezittingen teruggeven. Met de meegeleverde raamstickers schrikt u ook nog eens inbrekers af.

Winkels gebruiken DNA-spray tegen overvallers. Thuis kunt u uw apparatuur zelf met DNA-materiaal markeren.

Dankzij een speciale DNA-spray is uw apparatuur eenvoudiger te traceren.

0 Reactie(s) op: Diefstal voorkomen en gestolen computers opsporen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.