Digitale Huishoudboekjes

Door: kees-krick | 01 juni 2011 13:25

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9

Huishoudboekjes zijn van alle tijden. Het bijhouden van alle financiële gegevens gebeurt natuurlijk allang niet meer alleen met pen en papier. Nu we niet meer zonder internet kunnen, is er nog een duidelijke verschuiving te zien: van lokale programma’s naar online diensten. Wij testen acht huishoudboekjes. Waarmee krijgt u het meeste inzicht in uw financiën?

Dit artikel bestaat uit negen pagina’s:

Pagina 1:Inleiding; Functies huishoudboekjes;

5 x offline software

Pagina 2: BankTrans;

Pagina 3: Nibud C@shflow Manager;

Pagina 4: Naanab Finance;

Pagina 5: Penningmeester;

Pagina 6: WinBank;

3 x online dienst

Pagina 7: Cashflow Online;

Pagina 8: Het Financieel Dagboek;

Pagina 9: Yunoo; Conclusie.

Testselectie

In deze test kijken wij naar vier soorten huishoudboekjes: gratis, betaald, offline software en online diensten. Wel hebben we al een strenge selectie gemaakt, want er bestaan enorm veel huishoudboekjes, veel meer dan wij in dit artikel kunnen presenteren. Afgevallen zijn programma’s en diensten:

 • die duidelijk verouderd zijn,
 • waarin u alleen handmatig transacties kunt invoeren,
 • die maar één bank ondersteunen,
 • die niet specifiek op de Nederlandse situatie zijn afgestemd,
 • waarvoor u handmatig nog aanvullende software zoals een database moet installeren,
 • waarvoor u moet betalen maar die u niet eerst gratis en vrijblijvend kunt uitproberen.

Huishoudboekjes kunnen we onderverdelen in gratis en betaalde exemplaren, maar ook in lokaal te installeren programma’s en online diensten, waar u met een willekeurige computer via een browser eenvoudig bij kunt. Welke variant u wilt gebruiken, kan nog best een lastige keuze zijn. Overal is wel wat voor te zeggen. Gratis software kan heel compleet zijn, maar misschien vindt u het een prettiger idee als u betaalde software van een ‘echt bedrijf’ hebt. Lokaal installeren kan minder eng aanvoelen omdat u uw financiële gegevens niet ‘zomaar ergens’ bij een webdienst achterlaat, maar heeft als nadeel dat u niet altijd en overal bij uw data kunt.

Functies huishoudboekjes

Online bankieren is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Maar wist u dat u de transacties niet alleen via de website van de bank kunt bekijken, maar ze ook in een huishoudboekje kunt bijhouden? Zo’n huishoudboekje kan als programma op uw eigen computer draaien, maar ook een online dienst zijn. Het werkt eenvoudig. U gaat naar de website van de bank en haalt een bestand met mutaties (transacties) op. Daarna laadt u deze gegevens in het huishoudboekje. Dat kunt u met meerdere rekeningen doen, zelfs van verschillende banken, zodat een complete en centrale administratie ontstaat. Daarna kunt u op elk gewenst moment op uw gemak door de transacties bladeren, mooie overzichten maken en razendsnel opzoeken wanneer u die ene betaling ook al weer gedaan hebt. Bij de bank worden deze transactiegegevens vaak maar een beperkte periode bewaard. Door ze regelmatig op te halen voorkomt u dat ze na verloop van tijd verloren gaan. Hoe vaak u het huishoudboekje bijwerkt is geheel aan u. Het kan elke dag, elke week, maar mag ook eens per maand of elke paar maanden gebeuren. Hoe vaker u het doet, hoe actueler de status van het huishoudboekje is.

Om nog sneller te zien waar u uw geld aan uitgeeft, werken huishoudboekjes met categorieën. Door transacties in categorieën in te delen, kunt u razendsnel op hoofdlijnen zien waar u uw geld aan besteed hebt. Bijvoorbeeld aan uw verbouwing, boodschappen, kleding, studiekosten of de auto. Toekennen kan handmatig, maar sneller gaat het door het te ‘leren’ aan een huishoudboekje, door regels op te stellen. Vaak is er al een basisset aanwezig, zodat u snel aan de slag kunt. Tot slot zijn categorieën handig om inzicht te krijgen in uw toekomstige financiën. Vaak kunt u namelijk budgetten instellen en prognoses maken. Bij sommige huishoudboekjes kunt u uw situatie ook nog eens volledig anoniem vergelijken met soortgelijke huishoudens.

Een back-up mogelijkheid is belangrijk om te voorkomen dat u uw gegevens en de uren die u in het huishoudboekje gestopt hebt, kwijtraakt. Niet alleen bij hardwarestoringen, maar ook wanneer u bijvoorbeeld de verkeerde gegevens importeert, of per ongeluk waardevolle data weggooit. Beveiligde opslag is vooral bij online diensten erg belangrijk. Omdat de servers via het openbare internet bereikbaar zijn moeten uw gegevens minimaal versleuteld worden opgeslagen. Verder moet u via een beveiligde verbinding kunnen werken (https) en een gebruikersnaam met een veilig wachtwoord kunnen aanmaken.

Veiligheid online diensten

De veiligheid van de online diensten laat soms nog wat te wensen over. Er zijn diensten die het veilig genoeg achten om (onder andere) rekeningnummers uit de transactiegegevens te filteren. Volgens hen zijn de financiële gegevens dan niet meer tot u te herleiden. Flauwekul, in veel transactiegegevens is ook informatie te vinden die tot u of uw adres is te herleiden. Dit bleek ook uit onze test: onze volledige adresgegevens en een kenteken stonden pontificaal in beeld.

Worden de gegevens zelf dus niet versleuteld opgeslagen, begin dan niet aan een online dienst, dit is naar onze mening echt niet veilig genoeg.

3 Reactie(s) op: Digitale Huishoudboekjes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 januari 2014 22:42 Anoniem
  Een zeer slecht en onoverzichtelijk programma, zeker in vergelijking met OROV, dat helaas niet met IBAN-nummers werkt. BankTrans wemelt van de bugs waardoor het automatisch toekennen van een categorie meestal niet werk. Daarmee is het programma volstrekt waardeloos voor iemand die serieus zijn persoonlijke boekhouding bij wil houden. Score: 4.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juli 2014 20:47 Anoniem
  Inmiddels is sinds de nieuwe versie 2.17 het automatisch categoriseren sterk verbeterd. Zelfs zo dat dat je kan stellen dat het gestelde minpunt is omgebogen in een pluspunt.
  Hiermee plaatst dit programma zich in de top als het gaat om het uitgebreid definiëren van de categoriseercriteria.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juli 2014 21:05 Anoniem
  Voor alle duidelijkheid. Onderstaande reactie betreft het programma BankTrans. Daarin zijn inmiddels alle transactievelden, m.u.v. het rekeningnummer, aan te passen. Verder zijn er in de versies na de hierboven geteste versie nog talloze andere verbeteringen aangebracht.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.