DiskDigger

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 14 juli 2010 14:52

Apps & Software

Verwijderde bestanden op een (al dan niet geformatteerde) schijf zijn met het nodige geluk en de juiste software weer terug te halen. DiskDigger is zo’n programma, dat zonder poespas verloren bestanden opduikt.

Het kan de besten onder ons overkomen: een iets te voorbarige klik op de verwijder- of formatteerknop, waarna uw belangrijke bestanden reddeloos verloren lijken. Een back-up achter de hand hebben, is de beste oplossing. Een tweede alternatief is een programma als DiskDigger, waarmee gewiste bestanden achterhaald kunnen worden.

DiskDigger werkt op harde schijven, usb-sticks, geheugenkaarten, enzovoort. Zelfs op sommige schijfimages. Het programma is daarom niet alleen geschikt om oude bestanden na een nieuwe installatie van Windows te achterhalen, maar ook bijvoorbeeld foto’s van een geformatteerde geheugenkaart. De previewfunctie is hierbij een zeer welkome functie: u kunt tijdens het herstellen al bekijken wat er zoal gevonden is. Het is echter wel van belang dat het er na het formatteren geen nieuwe bestanden op het opslagmedium geplaatst zijn. De achterhaalde bestanden zijn vervolgens op te slaan op een locatie naar keuze.

De duidelijke interface van DiskDigger laat u makkelijk de schijf kiezen die gescand dient te worden.

Graaf diep

Het programma kent twee mogelijkheden om uw opslagmedium te scannen, namelijk de Dig Deep- en de Dig Deeper-scan. De eerste variant gaat op zoek naar verwijderde bestanden, terwijl de tweede variant nog een stapje verder gaat door zelfs delen van verloren bestanden boven water te halen. Hierbij kunt u aangeven welke (delen van) bestanden opgegraven dienen te worden, zoals bijvoorbeeld afbeeldingen, muziekbestanden of documenten. Nadeel is echter wel dat het scannen uw geduld aardig op de proef stelt. Vooral de diepgravende scan heeft veel tijd nodig, afhankelijk van de grootte van uw schijf natuurlijk. Ook aan de snelle scan kleeft een nadeel, in praktijk blijkt deze scan minder te achterhalen dan de diepgravende scan.

Voor het scannen kunt u kiezen welke type bestanden DiskDigger op moet duiken.

Tijdens het testen liepen we wel tegen een belangrijk minpunt aan: DiskDigger kan geen mapstructuur herstellen. Dat betekent dat het programma alleen interessant is als u slechts een beperkt aantal bestanden wilt herstellen. Of, wanneer het toch om grote hoeveelheden gaat, als u ermee kunt leven dat alles samen in één map wordt gekieperd.

Verder is DiskDigger een fijn programmaatje zonder (overbodige) extra functies. Hierdoor hebben de ontwikkelaars de interface ook duidelijk en overzichtelijk weten te maken. Een pluspunt is dat DiskDigger niet geïnstalleerd hoeft te worden: het openen van het exe-bestand start gelijk het programma (handig om op usb-stick mee te nemen). U kunt de ongeregistreerde (gratis) versie van het programma gewoon gebruiken. Alleen krijgt u dan tijdens het herstellen van uw bestanden (helaas, bij ieder bestand) het vriendelijke, wegklikbare verzoek een betaalde licentie van vijftien dollar te kopen.

DiskDigger 1.0.1.355

Prijs $ 15,- (ca. € 12,-)

Taal Engels

Proefversie Shareware

OS Windows XP/Vista/7

Maker Defiant Technologies

Oordeel 7/10

Pluspunten

Duidelijke interface

Previewfunctie

Zonder licentie te gebruiken

Minpunten

Scannen duurt lang

Herstelt geen mapstructuur

Niet Nederlandstalig

0 Reactie(s) op: DiskDigger

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.