Diskeeper 2011

Door: Edmond Varwijk | 01 juli 2011 16:25

Apps & Software

Ondanks dat computerbestanden eigenlijk nooit optimaal gerangschikt op een harde schijf staan, is het nut van programma's zoals Diskeeper omstreden. De impact van fragmentatie op de prestaties van een computer is simpelweg te gering om aparte defragmentatiesoftware te rechtvaardigen.

De efficiëntste manier om gegevens op een harde schijf te bewaren, is door wat bij elkaar hoort bij elkaar te plaatsen en wel zo dat de informatie in één beweging gelezen kan worden. De kans dat dit ook echt zo is, is zeer gering. Bestanden raken automatisch over de schijf verspreid, bijvoorbeeld wanneer er geen ruimte is voor groei en de extra informatie op een andere plek op de harde schijf bewaard wordt. Dit leidt tot meer leesbewegingen en langer wachten. Defragmentatiesoftware zoals Diskeeper kan de databrokken oppakken en weer optimaal wegschrijven. Ook helpt het fragmentatie te voorkomen.

Sinds Vista beschikt Windows over een defragmentatiefunctie die automatisch start wanneer de fragmentatie te hoog wordt. Het werkt eigenlijk helemaal onzichtbaar en dat is goed. Wat ontbreekt is onder meer preventie van fragmentatie. Diskeeper heeft hiervoor IntelliWrite dat al bij het schrijven van de data de plaatsing op de harde schijf optimaliseert. Ook kan de Windows-defragmentatiefunctie niet prioriteren, het handelt alle fragmentatie even snel af ook wanneer dat ongunstig is voor het gebruik van de computer.

Diskeeper maakt de fragmentatie inzichtelijk via een 'plattegrond'.

Prestatiewinst?

Diskeeper lost een paar van de 'tekortkomingen' van de Windows-defragmentatiefunctie op, bijvoorbeeld door defragmenteren met een minimale I/O of uitgesteld tot een moment van lage systeembelasting. Verder is Diskeeper niet alleen in staat om bestanden weer aaneengesloten op de schijf te schrijven, maar plaatst het bijvoorbeeld veelgebruikte bestanden direct aan het begin van de harde schijf. Voor al deze functies heeft Diskeeper de meest fantastische namen bedacht, die veelvuldig rondgestrooid worden. Echter, geen van deze functies lijken van noemenswaardige invloed op de prestaties. Wij konden het in elk geval niet waarnemen of ook maar opmerken in het gebruik. En al heeft Diskeeper duidelijk meer in zijn mars dan de Windows-defragmentatie op het gebied van rapportage, dat is een triviaal pluspunt als daar geen merkbare snelheidswinst tegenover staat.

Diskeeper is vooral erg goed in het laten zien hoe slecht de situatie op de pc wel niet is en hoeveel beter het kan door via Diskeeper te optimaliseren.

SSD

Zonder bewegende delen en met alle informatie even snel beschikbaar, lijken SSD's ongevoelig voor fragmentatie. Maar volgens Diskeeper is dat niet zo en claimt he dat een SSD dankzij fragmentatie tot 80% langzamer kan worden. Op een standaardmanier defragmenteren zou volgens Diskeeper niet voldoende zijn en bovendien de levensduur van een SSD aanzienlijk bekorten. Daarom dat Diskeeper de functie HyperFast biedt, dat vooral de lege ruimte op een SSD optimaliseert en dat doet met een minimaal aantal schrijfacties. De versies van Diskeeper met HyperFast herkennen zelf wanneer een opslaglocatie een SSD is en passen dan de juiste defragmentatie toe.

Op SSD's kiest Diskeeper automatisch voor de juiste defragmentatiemethode.

Versies

Diskeeper is beschikbaar in vijf versies (zie kader). De verschillen tussen de versies zijn lastig te interpreteren door het gegoochel met de mooie namen voor Diskeepers technieken. Wel is duidelijk dat Home de minste uitgebreide versie is. Het ontbeert bijvoorbeeld de zogenoemde Efficient Mode, die alleen bestanden defragmenteert die echt gebruikt worden. Ook mist de Home-versie de 'I-FAAST'-functie voor defragmentatie op basis van gebruik van bestanden. Maar goed, geen van de verschillende versies van Diskeeper wist verschillen in prestaties van de pc voelbaar te maken. Wat dat betreft kan sowieso met de eenvoudigste versie worden volstaan. Een addertje onder het gras is nog wel dat volgens de eigen opgave van Diskeeper alleen de Pro Premier-versie ontworpen is voor defragmentatie van schijven groter dan 1 TB, maar opnieuw was ook van dat verschil in de praktijk niets merkbaar.

Conclusie

Voor een programma dat nota bene fragmentatie bestrijdt, is het absurd dat er alleen voor gebruik op desktopversies van Windows al vijf versies zijn. Eén versie die voor een laag bedrag de harde schijven en SSD's optimaliseert zou voldoende moeten zijn. Dat men daar niet voor kiest komt doordat het probleem van Diskeeper niet de fragmentatie is of het bewijzen dat het dit beter oplost dan Windows zelf. Het probleem van Diskeeper is dat defragmenteren op een moderne computer geen meetbare verbetering van systeemprestaties oplevert. Investeren in software zoals deze is daarmee moeilijk te rechtvaardigen.

Diskeeper 2011

Prijs Home: € 28,60; Home with HyperFast: € 35,76; Professional: € 42,92; Professional with HyperFast: € 50,08; Pro Premier: € 71,56

Taal Engels

Proefversie 30 dagen

Download 40,5 MB

Systeemeisen Windows XP/Vista/7

Maker Diskeeper

Oordeel 5/10

Pluspunten

Defragmenteert gefragmenteerde bestanden

Minpunten

Geen merkbare invloed op systeemprestaties

Vijf versies voor 1 probleem

Home-versie optimaliseert alleen schijven tot 1 TB

Duur

0 Reactie(s) op: Diskeeper 2011

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.