DiskPulse-schijfmonitor

Door: Kees Krick | 17 maart 2012 12:52

Apps & Software

Er gebeurt heel wat op de schijf in uw computer. Altijd al willen weten welke bestanden er worden aangepast, aangemaakt en verwijderd? Met DiskPulse komt u er snel genoeg achter. U kunt zelf aangeven welke mappen en schijven u in de gaten wilt houden, zodat u precies ziet wanneer en wat er allemaal gebeurt.

1. Mappen en schijven selecteren

Altijd al benieuwd geweest wat er op die ratelende harde schijf in uw pc gebeurt? Welke bestanden er door programma's en achtergrondprocessen worden aangepast, verwijderd of aangemaakt? Met DiskPulse geeft uw systeem al deze geheimen prijs. U haalt het programma op via DiskPulse.com waar u behalve een gratis versie ook een aantal betaalde varianten aantreft. In deze snelstart gebruiken wij de gratis uitvoering, op moment van schrijven versie 3.3.28. Na installeren start u het programma en klikt u in de werkbalk op het pictogram Monitor om aan te geven van welke schijf u de activiteiten zichtbaar wilt maken. Er opent een nieuw venster genaamd Default Profile. Op tabblad Directories klikt u op Add waarna u een schijf of een map kunt intikken of aanwijzen. Als u een map selecteert, worden meteen alle submappen meegenomen. U mag meerdere mappen of schijven opgeven, ze komen dan onder het kopje Monitor Directories te staan. Weghalen kan door een exemplaar te selecteren en dan te klikken op Del.

U kunt de bestandsactiviteiten in mappen en op schijven in de gaten houden.

2. Meldingen verzamelen

Zodra u op Start klikt, gaat het programma meteen voor u aan de slag, maar u kunt ook eerst even naar het tabblad Monitor gaan om aan te geven welke acties u wilt laten registeren. Standaard wordt alles vastgelegd, maar misschien bent u alleen geïnteresseerd in het verwijderen of aanmaken van bestanden en mappen. Aanvullend kunt u op tabblad Events nog aangeven om wat voor soort wijzigingen het gaat. Klik daarna op Start. Het duurt niet lang of het venster stroomt vol met meldingen. Nu ligt het er wel aan welke schijf of map u gekozen hebt. Met name de systeemschijf staat garant voor ellenlange rijen met gebeurtenissen, vooral als u het systeem ondertussen blijft gebruiken. Als het u vooral gaat om te zien wat er met uw eigen bestanden gebeurt, dan is het slim om alleen de schijf of (hoofd)map te selecteren waarin die bestanden zich bevinden. Want anders raken ze al snel ondergesneeuwd door alle meldingen over systeembestanden die voorbij komen flitsen.

U kunt bij de start aangeven welk soort wijzigingen u wilt zien.

3. Gekleurde bolletjes

Het programma werkt met kleurcodes. Een groen bolletje staat voor een nieuw bestand, geel betekent dat het gewijzigd is, oranje treedt op bij hernoemen en zodra een bestand is verwijderd ziet u een rood bolletje. Het monitoren kunt u via de werkbalk pauzeren of stoppen als u genoeg hebt gezien. Onder in het venster ziet u statistieken per bestandstype of gesorteerd op een andere eigenschap naar keuze. Via Charts in de werkbalk ziet u een verhelderend taartdiagram. Wilt u niet altijd dezelfde schijf of map bekijken, dan is het handig om met profielen te werken via Tools / Manage profiles. Elk profiel kan een setje mappen en schijven bevatten, zodat u makkelijk kunt schakelen via het vak rechts onder de werkbalk. Hebt u het monitoren gestopt? Dan kunt u de meldingen in een rapport verwerken via het pictogram Save. Er worden diverse bestandsformaten ondersteund. U zult helaas merken dat best veel opties alleen in een betaalde versie werken. Vindt u het programma nuttig genoeg, dan kunt u een aanschaf overwegen.

Dankzij de kleurcodes ziet u meteen wat er met uw bestanden gebeurt.

0 Reactie(s) op: DiskPulse-schijfmonitor

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.