Dit kun je verwachten van USB 4.0

Door: Justin Doornekamp | 17 maart 2019 17:29

Herstel-usb
Blog

Het USB Implementers Forum heeft de specificaties onthuld van USB 4.0. Dankzij de integratie van de Thunderbolt 3-technologie kun je sneller dan ooit je data overzetten.

Hoewel de definitieve specificaties pas later dit jaar bekend worden gemaakt, zal USB 4.0 overdrachtssnelheden ondersteunen van 40 gigabit per seconde. Dit wordt mogelijk gemaakt door de snelle en flexibele Thunderbolt 3-technologie van Intel, die ook nog eens ondersteuning biedt aan meerdere protocollen.

Een wereld van verschil ten opzichte van de huidige USB-standaard. Zo kun je nu bijvoorbeeld nog geen externe 5K-schermen aansluiten op een USB-poort, maar wel op een Thunderbolt 3-poort. Met USB 4.0 moet dat niet meer uitmaken. Alles van Thunderbolt komt ook naar iedere USB-poort, dus je kunt al je randapparatuur in een handomdraai koppelen met de komst van USB 4.0.

Hoe dan?

De omarming van Thunderbolt 3 door het USB Implementers Forum heeft grotendeels te maken met het feit dat Intel van de technologie een open standaard heeft gemaakt. Dit betekent dat andere partijen de techniek gratis kunnen implementeren. En dat laat het USB Implementers Forum zich geen tweede keer zeggen.

Vanuit Intel bezien is het ook een slimme zet geweest om van Thunderbolt 3 een open standaard te maken. Thunderbolt 3 mag dan wel technisch gezien superieur zijn, maar qua populariteit haalt de techniek het niet bij USB. Bovendien kost het maken van Thunderbolt-apparaten over het algemeen meer geld, waardoor fabrikanten zich sneller wenden tot USB.

Nog even wachten

Één poort en één kabeltype voor al je apparaten dus. Dat moet USB 4.0 brengen, al blijft het nog even de vraag of bijvoorbeeld de beloofde overdrachtssnelheden daadwerkelijk worden behaald.

Het kan overigens nog wel een tijd duren voordat USB 4.0 er komt, want eerst maakt USB 3.2 nog zijn opwachting. USB 3.2 is met 20 gigabit per seconde trager dan Thunderbolt 3, maar evengoed nog steeds twee keer zo snel als USB 3.1. Ondersteuning voor USB 3.2 wordt eind 2019 verwacht in Mac en PC, terwijl USB 4.0 nog zeker tot 2020 op zich zal laten wachten.

0 Reactie(s) op: Dit kun je verwachten van USB 4.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.