Dit mag in je Arduino-gereedschapskist niet ontbreken

Door: Jeroen Boer | 24 oktober 2016 13:15

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Potentiometer

Een potentiometer of potmeter is een variabele weerstand die dienst doet als een spanningsdeler. De potmeter heeft drie pinnen waarmee je hem aansluit. De buitenste pinnen zijn in de potmeter verbonden met een vaste weerstand. Het contact van de middelste pin is verbonden met de draaiknop en beweegt over de weerstand. De buitenste pinnen worden verbonden met de spanning en aarde. De middelste pin fungeert dan als uitgangspanning waarvan de spanning varieert als je aan de knop draait. De Arduino kan deze spanning via een analoge ingang uitlezen en aan de hand van de waarde een actie uitvoeren.

Potentiometers zijn er in verschillende uitvoeringen.

Transistor

Een Arduino kan prima een led laten branden vanuit een pin, maar grotere componenten zoals motoren vereisen vaak meer spanning of vermogen dan de Arduino kan leveren. Door een transistor te gebruiken, kun je een component dat veel vermogen of spanning vraagt toch schakelen. Een transistor werkt als een schakelaar die aangestuurd wordt via een pin van je Arduino (doorgaans de middelste aansluiting van de transistor). De Arduino schakelt de transistor afhankelijk van het type via spanning of stroom waarna de andere twee pootjes van de transistor met elkaar worden verbonden. Zo wordt een onderdeel als een motor aangesloten op de externe voedingsbron of de voedingslijn van de Arduino die meer stroom kan leveren dan de signaalpin. Let er op dat er altijd een weerstand tussen de Arduino en de transistor moet zitten, deze weerstand beschermt je Arduino. De bedenker van het project dat je gaat uitvoeren heeft als het goed is het juiste type transistor (BJT of MOSFET) bepaald en de juiste waarde voor de weerstand tussen de transistor en Arduino uitgerekend.

Transistors zijn er in verschillende soorten, de bedenker van het project dat je uitvoert heeft het juiste type uitgekozen.

Tangetje

Een kleine platbektang komt zeker van pas als je aan het knutselen bent met je Arduino. Je kunt het fijne tangetje gebruiken om de pootjes van weerstanden en andere onderdelen netjes te buigen zodat je ze overzichtelijk op het breadboard kunt plaatsen. Het tangetje komt dan ook weer van pas als je diezelfde pootjes weer recht wilt buigen om ze te fatsoeneren. Uiteraard heb je een dergelijk tangetje natuurlijk niet per se nodig, je kunt pootjes ook met je vingers buigen. Met een klein tangetje gaat het wel een stuk eenvoudiger.

Een klein tangetje komt van pas om bijvoorbeeld weerstanden en jumperdraden met een vaste kern te fatsoeneren.

Multimeter

Met een multimeter kun je snel achterhalen wat de waarde van een weerstand is als blijkt dat de ringen moeilijk zijn af te lezen. Ook kun je de spanning op je Arduino of schakeling meten. Je kunt met de meeste multimeters ook achterhalen of onderdelen echt met elkaar verbonden zijn (akoestische doorgangs- of continuïteittest) en de stroomkring dus gesloten is. Handig als je een heel ingewikkelde schakeling hebt en niet kunt achterhalen waarom het geheel niet werkt. Deze continuïteitstest zit niet op alle multimeters, maar is wel erg handig. Let hier dus zeker op als je er nog één wilt aanschaffen. Je hebt verder geen heel dure nodig, een goedkoop exemplaar van tien euro voldoet ook. Gebruik dergelijke goedkope multimeters dan wel alleen rondom je Arduino-projecten en steek deze zeker niet in het stopcontact.

Een multimeter komt van pas als iets niet werkt zoals je verwacht of je een weerstand wilt doormeten.

Opbergdoosje met vakken

Wanneer je klaar bent met knutselen, wil je alles uiteraard wel netjes opbergen. Een opbergdoosje of koffertje met vakjes komt dan erg goed van pas. Hoe meer vakken, hoe beter. Zo kun je leds, weerstanden, knopjes en andere onderdelen handig sorteren, zodat je snel het juiste onderdeel te pakken hebt.

Een opbergdoosje met vakjes is handig om je componenten te sorteren.

Kleine schroevendraaiertjes

Een setje precisieschroevendraaiertjes is altijd handig en komt van pas als je bezig bent met je Arduino. Zo kun je met een klein schroevendraaiertje een kleine potmeter instellen, iets dat zonder schroevendraaiertje vrijwel onmogelijk is.

Een setje precisieschroevendraaiers is altijd handig.

0 Reactie(s) op: Dit mag in je Arduino-gereedschapskist niet ontbreken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.