© PXimport

Nas kopen? Dit moet je weten!

Geplaatst: 26 juni 2019 - 09:31

Aangepast: 24 november 2022 - 13:39

Redactie Computer!Totaal

Als je een nas zonder schijven aanschaft, dan moet je zelf de schijven nog aanschaffen. Maar welke kies je dan? We nemen de belangrijkste overwegingen met je door.

Vorig jaar testten we 4TB-schijven die speciaal gemaakt zijn voor nas’en. Er is in het afgelopen jaar niet heel veel vernieuwing in dit marktsegment geweest, we testen ze dus niet opnieuw, maar nemen wel even de belangrijkste aandachtspunten met je door. Zo kun je zelf de nuttigste specificaties van nas-schijven met elkaar vergelijken.

Ssd of harde schijf?

Hoewel we voor de pc steevast aanraden een ssd aan te schaffen, doen we dit niet voor nas’en. In grote capaciteiten zijn de ssd’s duur, en de meerwaarde ervan in een nas is voor consumenten niet groot genoeg om het prijsverschil te rechtvaardigen. Wij raden dus nog steeds aan voor traditionele harde schijven te gaan

Hoeveelheid opslag

De scherpe prijs ber gigabyte is de reden dat harde schijven voor in de nas nog steeds het populairst zijn. En dan zijn de grotere schijven populairder dan die met minder opslagruimte. Logisch, want een harde schijf van 1 TB is per gigabyte veel duurder dan een schijf van 3 of 4 TB. En in je nas wil je nu eenmaal graag veel opslagruimte.

Energieverbruik

De technische verschillen tussen gewone harde schijven en speciale nas-schijven zijn niet al te groot. Wel wegen bepaalde eigenschappen zwaarder. Het stroomgebruik is bijvoorbeeld belangrijk, omdat de nas 24 uur per dag, zeven dagen per week aan staat. Kijk bij het vergelijken vooral naar het energieverbruik in rust. De vuistregel die wij bij tests hanteren is dat 1 watt het hele jaar door je op jaarbasis zo’n 2 euro aan stroom kost. Een 4bay-nas met zuinige schijven kosten je dan zo’n 25 euro per jaar. Met vier minde zuinige schijven kan het je zo 20 euro per jaar meer kosten.

Geluid

De geluidsproductie is ook een punt van aandacht, zeker als de nas op een centrale plek in huis staat. Staat je nas in de meterkast of kelder, dan is dit punt natuurlijk een stuk minder belangrijk bij je schijfkeuze. Een richtlijn: een nas die 50 db produceert (gemeten op 10 cm afstand) is nadrukkelijk aanwezig. Tot ongeveer 37 db beoordelen wij schijven als stil. Die laatste zijn dan ook beter geschikt voor in de huiskamer.

 

© PXimport

Snelheid

De snelheid van de schijf is een minder belangrijk aspect. Vrijwel alle nas-schijven halen gemiddelde lees/schrijfsnelheden van boven de 130 megabyte per seconde. Dat is ongeveer 1 gigabit per seconde. In de meeste thuisnetwerken zal de netwerksnelheid de bottleneck vormen: meer dan 1 Gbit/s halen de meeste mensen thuis niet.

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid is eigenlijk het belangrijkste aspect van een schijf. Tegelijkertijd is dit niet iets wat op een betrouwbare manier te testen is: dat vereist gigantische aantallen en een jarenlange test. Tegen de tijd dat je wat zinnigs over model X en Y kan zeggen, zijn die modellen al lang en breed vervangen door een alternatief.

Crucialer is het feit dat elke schijf kapot kan gaan en ook een langere garantie is geen bescherming tegen mogelijk verlies van data. Welke schijf je uiteindelijk koopt verandert niets aan het feit dat je uitval van één of meerdere van je nas schijven moet incalculeren, oftewel zorg altijd voor een gedegen back-up. Juist ook van je nas!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten