Alles over koptelefoons met noise cancelling

Door: evi-maquoi | 08 juni 2018 13:36

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Er zijn heel wat verschillende soorten koptelefoons. De ruisonderdrukkende exemplaren winnen de laatste jaren aan populariteit. Hoe werkt zo’n noise-cancelling koptelefoon? Wat zijn de voordelen? Dit moet je weten over koptelefoons met noise cancelling.

Tip 01: Ruisonderdrukking?

Als je een gewone koptelefoon op je hoofd zet, hoor je nog altijd wat van de omgeving. Hoe dikker de oorkussens – of hoe beter geïsoleerd – hoe minder je nog hoort. Helaas heeft dat ook een effect op het draagcomfort. Om het storende achtergrondgeluid weg te werken, zetten we met een gewone koptelefoon vaak simpelweg het volume wat hoger. Dat werkt, maar het nadeel is dat zulke harde geluiden na verloop van tijd voor permanente gehoorbeschadiging kunnen zorgen. Niet verstandig dus. Om het probleem dan toch te tackelen, heb je een koptelefoon met zogenoemde ruisonderdrukking nodig. Dat is een koptelefoon die uitgerust is met enkele piepkleine, onzichtbare microfoontjes. Ze monitoren voortdurend het achtergrondgeluid en filteren het nagenoeg onmiddellijk weg. Het resultaat? Zodra je de koptelefoon op je hoofd zet, hoor je alleen nog je muziek. Dit is voornamelijk interessant voor wie lange vliegreizen maakt, regelmatig met bijvoorbeeld de trein pendelt of in een open kantoor werkt.

Lees ook: Zo kies je de beste koptelefoon

Tip 01 Deze Sony ZX770BN (180 euro) is een voorbeeld van een draadloze koptelefoon met ruisonderdrukking.

Tip 02: Hoe werkt het?

Zoals net al aangehaald, zit er in een koptelefoon met ruisonderdrukking minimaal één microfoon in de oorschelp, vaak zijn het er meerdere. De microfoon is verbonden met een intelligentie chip. Zodra met behulp van de microfoon het ongewenste geluid uit de omgeving wordt gedetecteerd, genereert een stukje elektronica in combinatie met software bepaalde geluidsgolven met een tegengestelde polariteit. De geluidsgolven heffen elkaar op waardoor het verkeer, de babbelende passagiers in de trein of de kwetterende vogels in het park niet meer hoorbaar zijn. Dit gebeurt zó snel dat het met het menselijk oor niet hoorbaar is. Volgens bepaalde studies voorkom je vermoeidheid als je bepaalde voortdurende omgevingsgeluiden zoals het motorgeluid van een vliegtuig wegfiltert. Onze hersenen willen nu eenmaal belangrijke geluiden oppikken. In lawaaierige omgevingen blijft je brein dus ontzettend actief. Dat is de reden waarom je je in een rumoerige omgeving minder goed kunt concentreren of zelfs moe wordt.

Tip 02 Een bestaande geluidsgolf en een tegengestelde heffen elkaar op. Het resultaat? Stilte.

Tip 03: Soorten

Er zijn verschillende manieren van ruisonderdrukking. In eerste instantie is er passieve ruisonderdrukking of beter gezegd ruisisolatie. Dat is de eenvoudigste manier om je oren te beschermen tegen omgevingsgeluid. Hoe? Met behulp van oorschelpen die goed geïsoleerd zijn en perfect aansluiten. Het nadeel is dat passieve ruisonderdrukking niet goed scoort bij lage frequenties. Daarom hebben koptelefoonfabrikanten actieve (of gewone) ruisonderdrukking uitgevonden. In dit geval analyseert de software via één of meerdere microfoons in of op de oorschelp het omgevingsgeluid en produceert het een zogenoemd antigeluid. Veel meer komt er niet aan te pas. Dit werkt erg goed en levert veel betere resultaten dan passieve ruisonderdrukking. Maar het kan nóg beter. Dankzij ‘adaptive noise-cancelling’ bepaal je zelf het niveau van de ruisonderdrukking. Een goed voorbeeld van zo’n koptelefoon met aanpasbare ruisonderdrukking is de Parrot Zik 3 (299 euro). Via de bijhorende app stel je zelf de hoeveelheid noise-cancelling in.

Tip 03 De Parrot Zik 3 is een prima voorbeeld van een koptelefoon met adaptieve ruisonderdrukking.
Via één of meer microfoons in of op de oorschelp wordt omgevingsgeluid opgevangen

Tip 04: Meestal over-ear

De meeste koptelefoons met ruisonderdrukking zijn over-ear-modellen. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste sluit een over-ear veel beter af en zorgt ie dus al een beetje voor passieve ruisonderdrukking. Daarnaast komt er flink wat extra elektronica bij te kijken, zoals de microfoons en de chip. Die passen nu eenmaal makkelijker in een grotere koptelefoon. Toch zijn er ook wel wat uitzonderingen. Libratone heeft bijvoorbeeld de Q Adapt on-ear (249 euro) en de Q Adapt in-ear (179 euro) op de markt gebracht. Beide koptelefoons zijn voorzien van aanpasbare ruisonderdrukking via de CityMix-app en blinken uit in draagcomfort. De in-ear-versie is voorzien van een Lightning-aansluiting en dus geschikt voor iPhone 7-gebruikers. Nog een voorbeeld van oortjes met ruisonderdrukking is de Bose QuietComfort 20 (279 euro). Hier zit de technologie in een rechthoekig bakje aan het einde van de kabel. Dat zorgt natuurlijk voor wat extra gewicht. Kiezen tussen in-ear, on-ear of over-ear? Dat doe je voornamelijk op basis van draagcomfort.

Tip 04 De Bose QuietComfort 20 doet perfect wat ie moet doen maar je moet wel even wennen aan het bijhorende kastje.

Tip 05: Batterij

Het grootste voordeel van een koptelefoon met ruisonderdrukking is dat je het volume wat lager kunt zetten omdat je helemaal gefocust naar je favoriete muziek kunt luisteren. Het nadeel? Actieve ruisonderdrukking is spitstechnologie en dat betekent ook dat het extra power nodig heeft. Je moet de batterij van de koptelefoon dus regelmatig opladen. Gelukkig gaan de meeste modellen best lang mee. Zo kan de Beats Studio Wireless (309 euro) bijvoorbeeld zo’n twaalf uur mee zonder tussentijds opladen en de Plantronics Backbeat Pro 2 (219 euro) houdt het zelfs een heel etmaal uit met één laadbeurt. In de meeste gevallen laad je de batterij op via een simpele micro-usb-kabel.

Tip 05 Na 24 uur luisterplezier moet de Plantronics Backbeat Pro 2 aan de kabel.
Je moet de batterij van de koptelefoon regelmatig opladen

0 Reactie(s) op: Alles over koptelefoons met noise cancelling

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.