Alles over koptelefoons met noise cancelling

Door: evi-maquoi | 08 juni 2018 13:36

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 06: Met of zonder kabel

Het gros van de over-ear noise-cancelling headphones heeft geen kabel. Het zijn bluetooth-koptelefoons die je draadloos met je smartphone, tablet of computer verbindt. Dat is praktisch in gebruik maar als de batterij leeg is, heb je er niet veel meer aan. Kun je de koptelefoon dan niet meer gebruiken? Toch wel. De meeste bluetooth-headphones (al dan niet met noise-cancelling) worden namelijk geleverd met een kabel. Zodra de batterij leeg is, kun je bedraad verder luisteren. Let wel, de ruisonderdrukking werkt dan niet meer.

Tip 06 Zodra de batterij van deze Beats Studio Wireless (319 euro) leeg is, sluit je de audiokabel aan om bekabeld verder te luisteren.

Ook in auto’s

Noise-cancelling is geen unicum voor koptelefoons. Ook in de autosector duikt ruisonderdrukking steeds vaker op. Microfoons vangen het omgevingsgeluid van buiten op en minimaliseren het om binnen meer rust te creëren. Harman Kardon noemt het RNC of Road Noise Cancelling. De functie is uiteraard een optie en niet bij alle modellen beschikbaar. Enkel luxe wagens zoals de Audio A8 bieden vandaag de dag deze optie aan.

Tip 07: Wél omgevingsgeluid

Ruisonderdrukking is een zaligheid om volledig van je favoriete muziek te genieten. Toch zijn er ogenblikken dat je wél omgevingsgeluid wilt horen. Bijvoorbeeld in het verkeer. Als voetganger is het belangrijk om aankomende auto’s te horen. En op de luchthaven wil je het natuurlijk wél horen als je vliegtuig vanaf een andere gate vertrekt. Bij de meeste noise-cancelling koptelefoons schakel je ruisonderdrukking met één knop uit. Er zijn ook koptelefoons met een zogenoemde aware-functie. Neem nu de Sennheiser PXC 480 (299 euro), die heeft een TalkThrough-functionaliteit waarmee je de mensen om je heen kunt horen én met hun kunt praten zonder de hoofdtelefoon af te zetten. Dat is bijvoorbeeld handig als je gefocust wilt werken in een open kantoor. Zodra je gesprek beëindigd is, ga je met één druk op knop terug naar actieve ruisonderdrukking.

Tip 07 Dankzij de TalkThrough-functie kun je gesprekken voeren zonder je koptelefoon van je hoofd te halen.
Bepaal met aanpasbare ruisonderdrukking zelf hoeveel omgevingsgeluid er binnen mag komen

Tip 08: Met app

Wil je méér dan noise-cancelling in- of uitschakelen? Dan heb je een koptelefoon met aanpasbare ruisonderdrukking nodig. Dat betekent dat je helemaal zelf bepaalt hoeveel omgevingsgeluid er naar binnen mag komen. Via de bijhorende app stel je zelf het niveau in. Bij de meeste koptelefoons is het zelfs mogelijk om bepaalde presets aan te maken. Bijvoorbeeld een instelling voor het werk, één om te gaan joggen en één voor in het vliegtuig of de trein. Via dezelfde app is het vaak ook mogelijk om de equalizer te personaliseren. Houe je van een neutrale setting of mogen de bassen bijvoorbeeld wat zwaarder? Ook dat is heel eenvoudig te regelen.

Tip 09: Ook telefoneren

Net zoals gewone oortjes, zijn ook de meeste ruisonderdrukkende koptelefoons uitgerust met een microfoonfunctie zodat je inkomende telefoongesprekken kunt aannemen. De audiokwaliteit is bij de een wat beter dan bij de ander. Ben je van plan om je koptelefoon echt ontzettend veel te dragen, bijvoorbeeld een volledige werkdag in een open kantoorruimte? Dan kunnen we je de Sennheiser MB660 (545 euro) aanraden. In de rechteroorschelp van deze ruisonderdrukkende koptelefoon zitten drie digitale microfoons die omgevingsgeluid wegwerken en je eigen stemgeluid optimaliseren. Hierdoor hoort je gesprekspartner niks van pratende collega’s die vlak naast je zitten. Wij namen de proef op de som en voerden een telefoongesprek vlak naast een ronkende stofzuiger. De gesprekspartner hoorde ons loepzuiver en had geen flauw idee dat er een huishoudapparaat stond te brullen. Dankzij de WindSafe-technologie in dezelfde koptelefoon levert de headset zelfs buiten perfect verstaanbare telefoongesprekken. Het toestel is dan ook gericht op de zakelijke markt en beschikbaar in twee uitvoeringen: Skype for Business-gecertificeerd en Unified Communications.

Tip 09 Telefoongesprekken voeren is ideaal met deze Sennheiser MB660.
De wat duurdere toestellen zijn vaak beter gewatteerd en voelen daardoor comfortabeler aan

Tip 10: Budget

Uiteraard hangt je keuze vaak af van het budget waarover je beschikt. Er zijn ruisonderdrukkende koptelefoons van 150 euro, maar ook van 1.500 euro. Kies in eerste instantie het type van je hoofdtelefoon: in-ear, on-ear of over-ear. Houd er daarna rekening mee dat de keuze van de materialen voor een groot deel de prijs bepaalt. Budgetvriendelijke toestellen hebben meestal oorkussens van skai, terwijl de betere apparaten met echt leder zijn afgewerkt. Hetzelfde geldt voor de hoofdband van on-ear- en over-ear-hoofdtelefoons. De iets duurdere toestellen zijn vaak wat beter gewatteerd en voelen daardoor comfortabeler aan. Dat is zeker belangrijk als je ‘m gedurende lange tijd draagt. Ook het design speelt uiteraard mee: modellen met veel kunststof en zichtbare schroeven zijn in de regel goedkoper dan koptelefoons met metaal. En dan zijn er nog de toeters en bellen: zo zijn er heel wat koptelefoons met aanraakgevoelige oorschelpen. Hier zit weer wat extra technologie in verwerkt en dat maakt de totaalprijs weer een tikkeltje hoger. Nog iets wat de prijs bepaalt: de meegeleverde accessoires. Soms vind je een vliegtuigadapter in de doos of een harde opbergcase die je apparaat beschermt als je ‘m niet gebruikt.

Tip 10 Deze Samsung Level On-Ear is met 129 euro erg betaalbaar.

Tip 11: Passen mag!

Nog een laatste tip: koop je koptelefoon liever niet online maar probeer ‘m eerst eens uit in een fysieke winkel. Draagcomfort is erg persoonlijk. Ieders hoofd en oren zijn nu eenmaal anders. Kies in elk geval een toestel met een gewatteerde hoofdband en houd ook rekening met het gewicht van het toestel. Hoe lager het gewicht, hoe minder je hem voelt tijdens het dragen. Probeer meerdere toestellen uit en ga naar huis met het apparaat dat het meest comfortabel voelt. Een koptelefoon die niet goed zit, zwier je binnen de kortste keren van je hoofd en dat is zonde van het geld.

0 Reactie(s) op: Alles over koptelefoons met noise cancelling

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.