Dit zijn de 15 beste robotstofzuigers

Door: Stephan Overbeeke | 01 februari 2018 14:38

Overige elektronica

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: nog meer testresultaten
 3. Pagina 3: conclusie

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een robot die één van de meest repetitieve taken in huis uit handen neemt, stofzuigen. Maar met de juiste kennis vooraf, de juiste robot voor jouw situatie plus een vleugje nuance, brengt deze nieuwe ontwikkeling wel degelijk een nieuw niveau van comfort. Wij vergeleken de vijftien beste robotstofzuigers tussen de 109 en 999 euro.

Om teleurstellingen te voorkomen is het cruciaal dat duidelijk is wat een robotstofzuiger wel en niet kan. Wat ze in geen geval zijn – zelfs niet de modellen richting de duizend euro – zijn volledige vervangers van de vaste stofzuiger in huis. Een robotstofzuiger is een aanvullend huishoudelijk product, die de frequentie waarmee je zelf hoeft te stofzuigen (sterk) kan doen afnemen. Wat ook voor elk model ongeacht de prijs opgaat, is dat de apparaten hun werk pas echt goed doen wanneer je wel zelf opruimt. Laat je overal kabels, sokken, lego of andere kleine rommel slingeren, verwacht dan niet dat de robot dit voor je opruimt … de kans is groter dat hij erop vastloopt.

Wat kan hij?

Dat robotstofzuigers wel toegankelijk kunnen zijn qua prijs, bewijzen onder andere Dirt Devil en Zoef. Niet alle fabrikanten hebben modellen in de lage prijsklassen: bij merken als iRobot, Neato of Samsung hoef je voor minder dan een paar honderd euro niet aan te kloppen. Naarmate je een luxer model overweegt, krijg je daar veelal wel een (veel) krachtigere stofzuiger voor, meer of luxere mogelijkheden en veelal een betere kwaliteit van onder andere de sensoren voor het navigeren.

Een eenvoudige robot volgt zijn eigen patronen en wanneer je deze in een grote ruimte loslaat, loop je het risico dat hij niet elke vierkante centimeter bereikt. Een luxe robot is in staat de indeling van de kamer uit te lezen en verstandig te navigeren. De slimmere modellen herkennen de volgende keer de kamer ook, en kunnen dan veel vlotter hun werk doen.

Onthoud dat niet alle robots (veelal goedkopere) gemaakt zijn om op vloerbedekking te werken, wat zich ook vertaalt naar mindere prestaties wanneer je veel vloerkleden in huis hebt. Niet vreemd aangezien voor een kleed veel meer kracht vereist is voor een goede reiniging.

Reiniging

Elke robot is beoordeeld op een aantal elementen welke we in drie hoofdelementen kunnen verdelen: kwaliteit reiniging, kwaliteit navigatie, features. Reiniging wordt gemeten op een harde vloer en op vloerbedekking, waarbij elke stofzuiger een vaste hoeveelheid cornflakes, rijst, en bloem (respectievelijk groot, zwaar en juist heel licht ‘vuil’) op moet ruimen. De hoeveelheid opgeruimd materiaal wordt gecombineerd met een subjectieve score … een beetje achterlaten weegt minder zwaar dan een robot die de bloem over het hele kleed verspreidt. Ondanks dat niet alle robots gemaakt zijn voor vloerbedekking, worden ze er alsnog op getest om de prestaties op kleden in huizen met harde vloeren te beoordelen. Tevens worden de prestaties in hoeken en langs randen beoordeeld, kijken we naar de geluidsproductie, en – handig voor een top-resultaat – kijken we of een robot detecteert waar er meer vuil is om vervolgens extra te reinigen.

Navigatie

Op gebied van navigatie beoordelen we hoe slim de robot is om door de ruimte te navigeren en of deze dus geen plekken overslaat. Pluspunten voor stofzuigers die netjes langs de randen rijden, minpunten voor modellen die simpelweg door overal tegenaan te botsen realiseren dat er iets in de weg staat. We bekijken ook of ze over een stevige kabel heen rijden en of ze in staat zijn over een plint van 10 mm te rijden of dat ze daar vastlopen. Ook registreren we of de robot niet vast komt te zitten, bijvoorbeeld onder een bureaustoel of in een bundel kabels. En of hij van de trap kan vallen, en wat de minimale hoogte van ruimtes is waaronder de robot kan komen.

Features

Op het vlak van mogelijkheden kijken we naar eventuele handige ingebouwde of meegeleverde extra’s. Bijvoorbeeld een laadstation en automatische oplaadfunctie, of je schema’s kunt programmeren en of je hem via je telefoon op afstand kunt laten werken terwijl je onderweg bent naar huis. Ook afstandsbedieningen, extra borstels en extra filters leveren punten op. Sommige robots komen met een kleine vuurtoren (of in geval van de Neato D5 een magneetstrip) om een zone af te bakenen zodat de stofzuiger daar niet heen gaat. De meerwaarde daarvan moet je zelf wegen.

Dweilrobots

De mogelijkheid om tijdens of na het stofzuigen ook direct je huis te dweilen klinkt als één van de meest aantrekkelijke, tijdbesparende opties die een robotstofzuiger kan hebben. De meeste luxere modellen hebben deze optie echter niet, wat ons deed vermoeden dat het dweilen wel eens schone schijn zou kunnen zijn. En in de praktijkervaring moesten wij ook de nodige kanttekeningen plaatsen bij het concept. Nog meer dan voor een stofzuigerfeature moet je heel goed opletten waar de robot wel en niet mag komen. Na een aantal dagen met een deels gedweild kleed, matig gedweilde vloeren, of vochtig stof ergens op het pad van de robot, kwamen we tot de conclusie dat wellicht het een leuke extra kan zijn, maar vooral wanneer je zelf aanwezig bent om een oogje in het zeil te houden. Onze tip: investeer liever in een goede stofzuiger en houd het dweilen zelf in de hand óf overweeg een volwaardige dweilrobot.

Dirt Devil Spider 2.0 M612 en Fusion M611

Voor Dirt Devil zijn stofzuigers de core-business, het maakt enkel robotstofzuigers voor het instapsegment. De twee geteste modellen vielen in hun prijsklasse goed in de smaak.

De Fusion M611 is met 133 euro één van de allergoedkoopste modellen met laadstation en automatische terugkeerfunctie. Met zijn hoogte van 5,5 cm is het de laagste stofzuiger in de test, wat fijn is als je veel lage kastjes hebt waar je wel onder wilt komen. Hij is gemaakt voor harde vloeren en levert daar een nette prestatie, zolang hij niet te grote brokken hoeft op te zuigen: grote cornflakes schuift hij simpelweg de kamer rond. De navigatie is redelijk eenvoudig maar functioneel genoeg voor niet te grote ruimtes. Het werkt bijvoorbeeld in een klein kantoor met enkel harde vloeren.

De Dirt Devil Spider 2.0 M612 weet ons toch meer te bekoren, zeker als je op zoek bent naar een echt goedkoop model. Met een prijs van 109 euro is het de goedkoopste in de test, en als stofzuiger presteert hij beter dan de andere budgetmodellen. Vooral het feit dat hij ook op (laagpolig) tapijt en vloerkleden een redelijk prestatie neerzet is opvallend en fijn. Verwacht niet de kracht om echt grondig te reinigen, maar de nabije concurrenten doen dit beduidend minder goed. Hij is spartaans, dus verwacht geen tijdschema. Je drukt de knop in voor je vertrekt en aan het einde van de dag leeg je het bakje en leg je hem aan de lader.

Score
70
 • Pluspunten
 • Basisstation met automatische terugkeer
 • Zeer redelijke prestatie op harde vloeren
 • Goedkoop
 • Minpunten
 • Matige prestatie op kleed of tapijt

Dirt Devil Fusion M611

Prijs
€ 133,-
Website
www.dirtdevil.de
Score
80
 • Pluspunten
 • Krachtiger dan directe concurrentie
 • Redelijke prestatie kleed en tapijt
 • Goedkoop
 • Minpunten
 • Geen basisstation of schema

Dirt Devil Spider 2.0 M612

Prijs
€ 109,-
Website
www.dirtdevil.de

Zoef Sien en Miep

Zoef valt op door z’n naamgeving. De fabrikant benadrukt z’n Hollandse roots met namen. Waar buitenlandse alternatieven lastig aan kunnen tippen, is het feit dat alle mogelijke accessoires en vervangende onderdelen direct vanuit Nederland leverbaar zijn. Dat is voor een gemotoriseerd product geen overbodige luxe: filters en borstels slijten onvermijdelijk. De aanwezigheid van HEPA-filters voor mensen met allergieën is ook een toegevoegde waarde, niet elke fabrikant is daar helder over.

De Zoef Miep is met 139 euro de instapper, maar die stelt helaas teleur. Net als de Spider 2.0 is dit een spartaans model zonder basisstation, maar helaas presteert Miep in elk element van de test minder. Dat maakt de meerprijs lastig te verklaren.

De 249 euro kostende Sien doet wel goede zaken. Deze combineert een goede (op dit prijspunt) prestatie als stofzuiger op harde vloeren en zeer redelijke prestatie op kleden, met nette extra’s waaronder een meegeleverde virtuele muur, extra accessoires, afstandsbediening, basisstation met automatische terugkeer en een redelijk navigatiepatroon. Sien is niet goedkoop, maar betere robots zijn een stuk duurder of vereisen de stap naar handmatige import vanuit China. De Zoef Sien bleek zodoende een nette middenweg tussen de Spartaanse en juist zeer luxe opties.

Zoef Emma

Hoewel niet getest vinden wij de Zoef Emma een vermelding waard, intern gelijk aan de Sien, maar exclusief de virtuele muur en de dweilfunctie waar we niet heel warm van worden. Voor 179 euro een mogelijk interessant alternatief.

Score
40
 • Pluspunten
 • Geringe hoogte
 • Prima prestatie op harde vloeren
 • Minpunten
 • Werkt slecht op zachte vloeren
 • Er zijn betere modellen voor minder geld

Zoef Miep

Prijs
€ 139,-
Website
www.zoefrobot.nl
Score
80
 • Pluspunten
 • Nette prijs-prestatieverhouding
 • Extra’s
 • Dweilfunctie (mits je in de buurt blijft)
 • Minpunten
 • De betere Chinees (Xiaomi) een klasse beter
 • Navigatiepatroon basic

Zoef Sien

Prijs
€ 249,-
Website
www.zoefrobot.nl

0 Reactie(s) op: Dit zijn de 15 beste robotstofzuigers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.