Dit zijn de beste draadloze over-ear koptelefoons

Door: lub-snoek | 22 november 2017 10:42

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: testen
 3. Pagina 3: conclusie

Stereoboomm HP600

Net als de Trust Mobi heeft de Stereoboomm HP600 rechthoekige oorkussens. Bij deze koptelefoon zitten ze echter wel prettig en vallen ze ook volledig over het oor. De koptelefoon wordt geleverd met een stevige opbergcase, waar je de koptelefoon opgevouwen in kunt opbergen. Het ontwerp doet vrij chique aan. De bediening is eenvoudig, maar niet zonder fouten. Zo zitten de knoppen een beetje los, waardoor je ze in de koptelefoon hoort rammelen als je ze gebruikt.

Het geluid is goed, maar door het ontwerp merk je hier helaas niet zoveel van. De vorm van de HP600 is namelijk niet bepaald ergonomisch. De oorschelpen staan kaarsrecht op je oor, waardoor de oorkussens dus wel boven het oor aansluiten, maar niet onder het oor. Het is ook niet mogelijk om de oorschelpen te kantelen. Als je de koptelefoon gebruikt met iOS loopt het draadloze geluid een paar seconden achter. Hierdoor is de koptelefoon onbruikbaar voor het kijken van video’s.

Stereoboomm HP600

Prijs
€ 109,95
Batterijduur
12 uur
Frequentiebereik
20 Hz – 20 kHz
Website
www.stereoboomm.be
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Inklapbaar
 • Met opbergcase
 • Minpunten
 • Pasvorm minder ergonomisch
 • Flinke vertraging bij gebruik met iOS

Sony MDR-770BN

Bij het zien van de Sony MDR-770BN is het bijna niet voor te stellen dat hij nog in het prijssegment tot de 100 euro valt. Van de luxueuze verpakking tot het robuuste ontwerp met het glimmende logo, deze koptelefoon ziet er netjes uit. Hoewel het kussen op de hoofdband wat hard is, zijn de oorkussens weer bijzonder zacht. Sony heeft iedere functie een eigen knop gegeven, waardoor je zowel volumeknoppen vindt als een knop om het volgende of vorige nummer mee te selecteren. In tegenstelling tot bij veel andere kandidaten zijn de knoppen duidelijk op de tast te onderscheiden en voelen ze ook stevig aan. De koptelefoon van Sony is niet inklapbaar, maar wordt wel geleverd met een opbergzakje.

Op het gebied van audio biedt Sony ons veel opties. Zo heeft deze MDR-770BN een eigen geluidsinterface waarmee je het volume onafhankelijk van de bron kunt regelen. Ook heeft hij actieve noise-cancelling, als enige koptelefoon uit de test. Deze eigenschap zien we maar zelden in dit prijssegment. Gebruik je deze 770BN met kabel, dan is de impedantie (weerstand) maar liefst 50 Ohm, dit is vooral nuttig voor professionele gebruikers in de studio of op het podium.

Het geluid van de MDR-770BN is niet bepaald natuurgetrouw: de nadruk ligt (te) duidelijk op bas. Hoewel het middengebied zichzelf nog aardig overeind weet te houden, zijn de hoge tonen duidelijk minder aanwezig. Of dit een storend is, kan per gebruiker verschillen.

Sony MDR-770BN

Prijs
€ 99,-
Batterijduur
12 uur
Frequentiebereik
8 Hz – 22 kHz
Website
www.sony.nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Actieve noise-cancelling
 • Eigen geluidsinterface
 • Met kabel 50 Ohm impedantie
 • Minpunten
 • Soms iets te veel bas

JBL E55

Aan kleurkeuzes bij deze JBL geen gebrek! Voor de rest blijft deze koptelefoon vrij neutraal. De logo’s gaan op in de gekozen kleur en er zijn weinig knoppen te bekennen. Toch is de bediening eenvoudig en voelen zowel de knoppen als de koptelefoon als geheel stevig en kwalitatief aan. De JBL E55 is inklapbaar, maar wordt niet geleverd met iets om de koptelefoon in op te bergen. Qua comfort is de JBL wat stug, de hoofdband is alleen bedekt met een laagje stof en de oorkussens zijn vrij hard. De JBL E55 gaat het langste mee van alle deelnemers: op één acculading kun je maar liefst 20 uur van je muziek genieten.

Het geluidsbeeld van de E55 is het typische JBL Signature-geluid. De nadruk ligt hierbij op het hoog- en laaggebied, waardoor deze gebieden dan ook extra gedetailleerd zijn. Vooral energieke nummers doen het goed bij dit geluidsbeeld, doordat lage ritmische geluiden sterk aanwezig zijn zonder dat geluiden als hi-hats verloren gaan. Genres met een belangrijk middengebied komen iets minder goed tot hun recht.

JBL E55

Prijs
€ 99,-
Batterijduur
12 uur
Frequentiebereik
20 Hz – 20 kHz
Website
www.jbl.nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Inklapbaar
 • Bijzonder lange batterijduur
 • Minpunten
 • Vrij harde kussens

Pioneer SE-MS7BT-S

De Pioneer SE-MS7BT-S is de grootste koptelefoon uit de test en is indrukwekkend om te zien. Hij heeft erg grote, zachte oorschelpen die bijzonder isolerend zijn. Waar andere hoofdbanden een kliksysteem hebben, kun je de hoofdband van deze koptelefoon afstellen met een schuifsysteem. Ook deze hoofdband is trouwens voorzien van een zacht kussen. De koptelefoon is niet in te klappen en de oorschelpen kunnen niet kantelen. Gelukkig is de koptelefoon dusdanig ergonomisch ontworpen dat je van dit laatste weinig merkt. Wel zitten de knoppen wat los, waardoor je deze hoort rammelen als je de koptelefoon bedient. Hij is verkrijgbaar in zwart, zwart-zilver en bruin.

Het geluidsbeeld van de Pioneer is bijzonder helder. Veel andere koptelefoons uit de test hebben een frequentiebereik van maximaal 20 kHz, de Pioneer gaat tot 22 kHz. Dit beetje extra bereik brengt toch behoorlijk wat details met zich mee, vooral bij het beluisteren van muziek met veel hoge tonen. Van lage tonen heeft de Pioneer geen kaas gegeten, zelfs met behulp van de isolerende oorkussens is de bas opvallend afwezig en nummers met veel lage tonen klinken dan ook niet denderend.

Pioneer SE-MS7BT-S

Prijs
€ 98,-
Batterijduur
12 uur
Frequentiebereik
9 Hz – 20 kHz
Website
www.pioneer-audiovisual.eu
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Veel kussens
 • Helder geluid
 • Minpunten
 • Losse knoppen

Conclusie

De koptelefoons uit de test hebben veel gemeen, maar hebben onderling ook grote verschillen, waaronder het prijskaartje. Het is makkelijk om een winnaar uit te kiezen op basis van functies en de prijs-kwaliteitverhouding, maar welke koptelefoon het beste bij jou past hangt af van je wensen en zelfs van je muzieksmaak. Liefhebbers van een goede bas zitten goed bij de koptelefoon van Marmitek of Sony, terwijl de kandidaat van Pioneer weer beter is in hogere tonen. En als je vaak lang onderweg bent is de JBL handig met z’n lange batterijduur. Gebruik je Siri veel, dan is die van Philips ideaal. Voor elk wat wils qua functies dus.

Qua geluidskwaliteit is er niet één in deze test die slecht scoort. Een lagere score op dit vlak is doorgaans te danken aan een slechte pasvorm, die zorgt voor een slechter geluid. Welke functies belangrijk zijn, bepaal jij als gebruiker. Wel is duidelijk: ook als je niet meer wilt uitgeven dan pakweg 100 euro, is er genoeg te kiezen, al moet je altijd wel wat concessies doen.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

3 Reactie(s) op: Dit zijn de beste draadloze over-ear koptelefoons

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 november 2017 14:35 Mike6245
  Goed artikel, als je op zoek bent naar een over-ear draadloze hoofdtelefoon *onder de € 110,00*.
  Gelieve de titel aan te passen ten behoeve van juistheid. Iemand die op zoek is naar de *beste draadloze over-ear hoofdtelefoon* zit niet goed bij dit artikel…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 december 2017 16:19 Almerick
  Zie mijn reactie over de JBL E55BT, daar heb ik € 106,00 voor betaald. ik heb er erg veel luisterplezier van. Groeten Rick.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 december 2017 16:15 Almerick
  Miijn hoofdtelefoon staat er in de bovenstaande lijst niet bij, en die valt ongeveer in dezelfde prijsklasse. Het gaat om de JBL E55BT. Hij is draadloos, het geluid is werkelijk zeer goed, en hij klemt niet. Jammer de deze hoofdtelefoon er niet bij stond. Want qua prijs en kwaliteitsverhouding, is deze naar mijn mening, ook een goede keuze.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.