Dit zijn de beste fitnesstrackers die je nu kunt kopen

Door: Tijs Hofmans | 24 november 2017 10:51

beste fitnesstrackers
Review

Wil je graag een fitnesstracker om je sportieve prestaties of gewoon je wandelingen te registreren, dan is er best veel keuze. Met welk sportbandje raak je het snelste de kilo’s kwijt? Oftewel: wat zijn de beste fitnesstrackers van het moment?

Een groeiend aantal Nederlanders sport met wearables, die vooral tijdens het hardlopen populair zijn. Het bijhouden van sportprestaties wordt daarmee steeds makkelijker, en in veel gevallen ook leuker. Want wees eerlijk, sporten is een stuk motiverender als je regelmatig je eigen record kunt breken.

Net als bij smartphones zijn er op het gebied van wearables een paar verschillende klassen met verschillende specificaties, en die maken het lastig te kiezen wat de beste wearable is. We hebben er een aantal voor je getest, zodat de keuze iets makkelijker is!

FitBit Charge 2

beste fitnesstrackers

FitBit is één van de bekendere fabrikanten van sporthorloges, en aan de Charge 2 is goed te zien dat de makers ervaring hebben met het maken van dergelijke wearables. Het scherm van de Charge 2 is lekker groot en bevat in één oogopslag veel informatie. Je kunt zo niet alleen de tijd zien, maar ook het aantal stappen dat je hebt gezet of je hartslag. Dat is vooral fijn tijdens een sportsessie, waarbij je direct ziet hoe ver je hebt gelopen en hoe hard. Door op het aanraakscherm te tikken wissel je tussen verschillende weergaves, zodat je precies op je scherm te zien krijgt wat je zelf wilt.

Met de knop aan de zijkant ga je door verschillende menu’s heen: je hartslag, het starten van een sportsessie en zelfs een nieuwe meditatiemodus die je helpt om je even of je ademhaling te concentreren. Ook fijn aan de Charge 2 is dat het rubberen bandje makkelijk los te maken is van de wearable zelf. Mocht je bandje stuk gaan, dan kun je die makkelijk vervangen.

De Charge 2 kan verschillende sportprestaties meten, maar hardlopen en fietsen zijn de belangrijkste. Bij het meten van gewichtheffen of cardio wordt voornamelijk op je hartslag gelet, maar niet op de work-out zelf. Daarnaast meet de Fitbit Charge 2 je slaappatroon (als je zin hebt om het dikke bandje ’s nachts om te houden), zodat hij op basis van je hartslag en bewegingen kan meten of je in lichte, diepe, of rem-slaap bent geweest.

De software bij de Charge 2 heeft een hele rits aan opties, zoals het loggen van hoeveel water je op een dag drinkt en het opstellen van een persoonlijk trainingsplan, maar het is vooral de ‘gamification’ die ervoor zorgt dat dit ons favoriete bandje is. Zo krijg je badges (‘Je hebt nu de afstand gelopen van de hele Londense metro!’), en word je ieder uur gemotiveerd om aan je nodige 250 stappen te komen. Door leuke animaties en zelfs een Flappy Bird-achtige game blijf je constant gemotiveerd om aan je dagelijkse doelen te komen: genoeg stappen, even die trap nemen in plaats van de lift, en ieder uur even opstaan.

Fitbit Charge 2

Prijs: € 149,-
Website: fitbit.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gamification
 • Accurate metingen
 • Veel opties
 • Minpunten
 • Dik
 • Meet veel stappen die je niet zet

Xiaomi Mi Band 2

beste fitnesstrackers

De Mi Band van Xiaomi is een vrij simpele wearable zonder al te veel poespas, en dat kan goed of slecht zijn … het is vooral afhankelijk van jouw voorkeur. Het is veruit de goedkoopste wearable in deze lijst, maar vooral door zijn hartslagmeter kan hij makkelijk concurreren met de andere – zeker als je geen hoge verwachtingen hebt van een wearable. Het bandje ziet er erg minimalistisch uit, zonder fysieke knoppen op een drukgevoelige knop aan de onderkant van het scherm na en met weinig informatie op het beeldscherm.

De Mi Band is vooral handig voor gebruikers die aan hun dagelijkse stappen willen komen of hun hartslag willen meten, want het bandje zelf heeft weinig meer opties dan dat. Wel kun je er ook notificaties van aflezen, maar in de praktijk werkt dat niet erg goed. Meldingen komen regelmatig niet binnen of pas minuten nadat ze op je telefoon zijn verschenen.

Voor sporten hoef je deze wearable niet gebruiken. In tegenstelling tot de duurdere bandjes ziet de Mi Band 2 het verschil niet tussen lopen of rennen en meet hij vooral de stappen die je zet. Ook is (hard)lopen de enige sport die je kunt loggen, dus vergeet fietsen of zwemmen maar.

We zijn wel erg te spreken over de accuduur van dit bandje. De Mi Band 2 gaat namelijk makkelijk twee volle weken mee, zelfs als we die dagelijks dragen. Opladen gaat snel, al moet je daar wel een vervelend kort kabeltje voor gebruiken.

Wat wel bijzonder irritant is aan de Mi Band is dat die soms de verbinding met je telefoon verliest en dat je die dan heel moeilijk weer terug kunt krijgen. De bijbehorende applicatie laat sowieso te wensen over. Die is niet erg overzichtelijk en bevat veel bugs waardoor hij soms vastloopt. Ook staat er in de app niet zoveel informatie over je sportsessie, maar gelukkig kun je het bandje koppelen aan Runkeeper om meer over je prestaties te leren.

Xiaomi Mi Band 2

Prijs: € 29,95
Website: mi.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Spotgoedkoop
 • Mooi design
 • Accuduur
 • Minpunten
 • Weinig functies
 • Notificaties werken niet altijd goed

Samsung Gear Fit2

beste fitnesstrackers

De Gear Fit2 van Samsung staat in heel scherp contrast met de Xiaomi Mi Band, want wat die goedkope band aan features mist maakt deze wearable van Samsung ruimschoots goed. Misschien wel té goed, want de Fit2 heeft zó veel functies dat we soms door de bomen het bos niet meer zien.

Ook het uiterlijk van dit bandje laat wel zien dat dit het premium-model is. De stevige behuizing heeft een groot gebogen kleurenscherm waar je direct veel informatie op kunt zien. Het scherm is helder, goed leesbaar en (maar dat is een kwestie van smaak) ook een stuk leuker om te zien dan de andere wearables met hun zwart-witte korte informatie. Samsung heeft ook veel aandacht besteed aan het menu, waar je door de kromming van het scherm handig doorheen kunt scrollen. Het vergt het wel wat oefening voor je de menustructuur helemaal doorhebt.

Toch heeft de software wel wat nadelen. Het is een Samsung-apparaat, en dat betekent vaak dat je niet zomaar aan de slag gaat. Dat is ook hier het geval: je moet meerdere apps hebben voor je de wearable kunt gebruiken – en ‘voor de optimale ervaring’ ook een Samsung-account. S-Health is op zichzelf wel een goede app, maar het is jammer dat dit bandje niet te koppelen is aan andere diensten zoals RunKeeper of Strava.

Qua nauwkeurigheid is de Gear Fit2 op de meeste vlakken de beste wearable die we testten, voornamelijk door de ingebouwde gps. Het enige waar hij nog weleens de mist ingaat is het meten van traplopen, wat vaak verkeerd gelogd wordt: of te veel of juist te weinig.

Helaas is de Gear Fit2 juist door zijn felle kleurenscherm ook wel erg snel leeg en moet hij bijna om de dag aan de oplader. Dat is toch frustrerend voor een gadget die je altijd om je pols hebt. Wat ook niet meehelpt is het creatieve maar onhandige oplaadstation waar je de wearable heel precies op moet balanceren voor een goede werking.

Samsung Gear Fit2

Prijs: € 189,-
Website: samsung.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Schitterend design
 • Veel functies
 • Ingebouwde GPS
 • Minpunten
 • Duur
 • Alleen met Samsung-apps te gebruiken
 • Niet compatibel met iOS

TomTom Touch Cardio

beste fitnesstrackers

Je zou niet zo snel een wearable verwachten van het bedrijf dat groot werd met navigatiesystemen, maar TomTom zet de laatste jaren steeds meer in op (actie)sport. De Touch Cardio is één wearable uit die line-up, en het bandje kenmerkt zich vooral door een lage prijs voor relatief goede functies. Eerlijk is eerlijk, je moet hier geen gouden bergen van verwachten, maar de Touch Cardio is goed genoeg voor simpele sporten en het meten van je prestaties door de dag heen.

Het bandje ziet er simpel uit zonder al te veel poespas, al is het soms lastig het horloge zelf in en uit het bandje te halen – bij ons ging dat zelfs mis waardoor er een kleine beschadiging in zit. Met een kleine ombuiging aan de onderkant die fungeert als druktoets kun je schakelen tussen verschillende opties op het horloge, zoals de stappenteller en de hartslagmeter. Dat gaat erg simpel, met name ook omdat de Touch Cardio weinig overbodige poespas heeft. Maar hoe simpel het switchen tussen apps ook is, vaak is het ook erg traag en dat irriteert wel een beetje.

Ook de accuduur van het bandje valt flink tegen, want hoewel TomTom zelf zegt dat je vijf dagen met een volle batterij kunt doen, bleek dat voor ons in de praktijk hooguit drie dagen te zijn. Voor een horloge met zo’n simpele interface als dit vinden we dat echt te kort, al helpt het wel veel dat je het bandje met micro-usb kunt opladen en je dus geen oplader overal mee naartoe hoeft te slepen zoals bij de meeste andere bandjes.

Wat TomTom wel goed doet is de bijbehorende app, die meer functies heeft dan gemiddeld. Al merk je ook wel goed dat veel van die features gericht is op de duurdere TomTom-horloges met meer functies en betere tracking-opties. De Touch Cardio is op zichzelf niet erg veelzeggend, maar als je die koppelt aan je telefoon krijg je meer informatie dan je misschien zou denken van zo’n simpele wearable. Onze tip: neem dit bandje als je toch wel kunt rennen met je telefoon erbij.

TomTom Touch Cardio

Prijs: € 89,95
Website: tomtom.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Uitgebreide app
 • Micro-usb om op te laden
 • Goedkoop
 • Minpunten
 • Batterijduur
 • Veel lag

Garmin vivosmart HR+

beste fitnesstrackers

De Garmin vivosmart HR+ is de opvolger van de drie jaar oude vivosmart, en van alle dingen die zijn verbeterd is het vooral de ingebouwde gps-functie die dit horloge tot één van de beste fitnesstrackers maakt die je op dit moment kunt kopen. Waar veel andere bandjes zoals de Fitbit gebruik moeten maken van de gps op je telefoon, heeft de Vivosmart HR+ een eigen chip waardoor je je smartphone gewoon thuis kunt laten.

Daar komt bij dat dit apparaat er ijzersterk uitziet: stevig en comfortabel en daarom uitermate geschikt als sporthorloge, al is het bandje ook wel erg dik (ruim 1,5 cm) en daarmee misschien minder interessant voor gebruikers die alleen hun dagelijkse stappen willen meten. Het scherm is duidelijk af te lezen en werkt snel en je kunt er veel informatie tegelijk op zien. Bovendien is dat makkelijk te bedienen met de prima aanraakbesturing. Door het simpele zwart-witte scherm is de accuduur van deze wearable ook erg goed: je kunt het bandje gemakkelijk vijf dagen aan je pols houden voor het aan de lader moet.

De enige andere wearable in deze test met ingebouwde gps is de Gear Fit2, maar die heeft een slechtere accuduur en is niet compatibel met iOS, en zeker dat laatste weegt voor ons toch zwaarder mee.

Garmin vivosmart HR+

Prijs: € 89,95
Website: garmin.com
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Ingebouwde gps
 • Veel functies
 • Minpunten
 • Duur

Conclusie

Het is moeilijk één sportwearable aan te raden omdat ze allemaal op hun eigen manier goed zijn. Van de door ons geteste modellen zijn de TomTom Touch Cardio en de Xiaomi Mi Band 2 erg simplistisch en minder geschikt om mee te sporten, maar door hun lage prijs een prima aankoop voor wie dagelijks zijn stappen wil meten.

De Gear Fit 2 en de Garmin Vivosmart HR+ zijn door hun ingebouwde gps handig voor wie wil sporten zonder altijd z’n telefoon mee te moeten nemen. De Fitbit Charge 2 is juist erg geschikt voor iedereen die moeite heeft om zelf van de bank te komen en die bewegen liefst een beetje leuk wil maken.

Als we moesten kiezen heeft de Fitbit Charge 2 de beste prijs-kwaliteitverhouding, maar dat is dus afhankelijk van wat je met je wearable wilt.

0 Reactie(s) op: Dit zijn de beste fitnesstrackers die je nu kunt kopen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.