Dit zijn de beste fitnesstrackers van nu

Door: Joris Peterse | 19 februari 2021 06:09

Kieskeurig.nl helpt je de beste activity tracker te vinden
Review

Waar fabrikanten van smartwatches nog een beetje zoekende zijn naar het echte nut van hun horloges, is het doel van een sportarmbandje duidelijk: het bandje coacht je om gezonder en actiever te leven. Door het dragen van een fitnessarmbandje worden gegevens verzameld die je inzicht geven over de belasting van je activiteiten, slaap, hartslag en of je genoeg beweegt. Welk fitnesstracker de beste polscoach voor jou is, vertellen we je in deze test.

Veel fitnesstrackers en sporthorloges belanden al na enkele weken (samen met de sportieve ambities) in de kast, en dat willen we graag voorkomen. Dus voordat je een fitnessarmbandje koopt, is het goed om na te gaan op wat voor manier je meer wilt bewegen of op welke manier je gezonder wilt leven. Dat hoeven namelijk niet per se sportieve ambities te zijn. Zo’n bandje kan je namelijk ook helpen om een betere nachtrust te krijgen, je eraan herinneren dat je niet te lang stil moet zitten, dat het tijd is voor ademhalingsoefeningen en veel meer. Voor wie van cijfertjes houdt, kan de verzamelde data natuurlijk ook een motivator zijn. Desondanks is het bepalen van je bewegingsdoelen hét item waar de armband zich op richt.

Het ligt voor de hand; maar om écht wat aan je armbandje te hebben, is het noodzakelijk om deze continu te dragen. Alleen op die manier krijg je een goede indruk van de invloed die een inspanning op je lichaam heeft. Hierbij is de hartslagmeting van groot belang: je wilt weten hoe snel deze opbouwt en hoe hoog deze piekt tijdens een inspanning. De hartslagmeters van alle geteste bandjes tonen je dit nauwkeurig. Maar even belangrijk is om in te zien hoe deze afbouwt en in rust is: iets waar veel fitnesstrackers minder aandacht aan besteden. Als de hartslag tot ver na de inspanning verhoogd blijft, dan ben je mogelijk erg (te) diep gegaan en het kan tevens een teken zijn dat je conditie niet optimaal is.

Verder kan een bandje dankzij z’n metingen nagaan of je frequent genoeg beweegt, of je gestrest bent, of je genoeg (nacht)rust pakt enzovoort. Eventueel kun je handmatig ingeven wat je zoal eet en drinkt, om zo een indruk te krijgen hoeveel je verbrandt ten opzichte van de hoeveelheid calorieën die binnenkomen en of je voldoende vocht binnenkrijgt.

Bewegingsdoelen

Wat voor soort beweging wil je doen? Of wil je gewoon een dagelijks stappendoel behalen? Eigenlijk is een fitnesstracker voor alle activiteiten handig. Ze worden ook automatisch herkend dankzij gemeten bewegingspatronen. Hierdoor ben je niet genoodzaakt je activiteitregistratie handmatig te starten op je apparaatje. Ben je een type dat graag wandelt, fietst, wielrent of hardloopt, dan is gps een leuke toevoeging om je routes vast te leggen.

Ga dus van tevoren goed na wat je wilt bereiken en hoe een armbandje je hiermee kan helpen, voordat je een aankoop doet die binnen no-time in de kast belandt.

Geteste modellen

Het bekendste fitnessarmbandje is dat van Fitbit, dat met de Charge aan de wieg heeft gestaan van deze productgroep. In onze test komt het meest recente exemplaar aan bod. In deze test vergelijken wij de Fitbit Charge 4, de Garmin VivoSmart 4, de Huawei Band 4 Pro, de Samsung Gear Fit 2 en de Xiaomi Mi Smart Band 5.

De sportbandjes zijn getest door ze meerdere dagen (en nachten) te dragen, naast een andere stappenteller en hartslagmeter. Ook hebben we de ingebouwde stappenteller van de telefoon ernaast gehouden ter referentie. Met ieder bandje zijn we een wandel- en fietstocht gestart om te kijken hoe de automatische bewegingsdetectie werkt en hebben we een hardlooprondje van vijf kilometer (plus een kilometer uitloop) handmatig gestart. Op deze manier hebben we vergelijkbare data verzameld over de metingen van de stappentellers, hartslag, slaapanalyse, locatiebepaling en natuurlijk de accuduur. Waar mogelijk hebben we de hartslagmeting op doorlopend ingesteld, dit is ook aan te bevelen als je zelf met een fitnessarmbandje aan de slag gaat.

Gezondheidsdata

Je fitnesstracker verzamelt 24 uur per dag gegevens om jou te helpen gezonder en actiever te leven. Dit zijn zeer waardevolle en zeer persoonlijke gegevens, waar natuurlijk wel goed mee omgegaan dient te worden. Wat dat betreft hebben Huawei en Fitbit een slechte naam. Huawei vanwege de beschuldigingen van nauwe banden met de Chinese overheid, die het niet zo nauw neemt met privacy. Fitbit is overgenomen door Google, maar er loopt nog een Europees onderzoek om deze overname goed te keuren vanwege de angst dat Google de via Fitbit verkregen gegevens misbruikt voor advertentiedoeleinden.

Ook zijn het jouw eigen gezondheidsgegevens, dus moet je de vrijheid hebben om die gegevens te downloaden of te koppelen aan andere sport- en gezondheidsapps, zoals Strava en Apple Health. Helaas zijn het hier Samsung en (wederom) Fitbit die tekortschieten en je gegevens gijzelen in hun eigen diensten, om zo koppelingen met andere apps (in sommige gevallen) onmogelijk te maken.

Fitbit Charge 4

Fitbit stond in 2015 aan de wieg van de fitnesarmbandjes met de Charge-serie. Intussen is de vierde generatie van de Charge dit voorjaar verschenen.

Fysiek is er weinig veranderd ten opzichte van de vorige twee generaties. Het kleurloze scherm is overzichtelijk en laat zich makkelijk bedienen. Fitbit heeft het voor elkaar gekregen om het bandje zelfstandiger dan ooit te maken, zo kun je dankzij ingebouwde gps, routes op kaart vastleggen zonder dat je je smartphone bij je hoeft te hebben. ABN AMRO- en Rabobank-klanten kunnen dankzij Fitbit Pay ook hun portemonnee thuislaten. De accuduur van een week is hierbij een niet te onderschatten factor.

De stappenteller is behoorlijk accuraat, alleen is het gek dat er ook stappen worden gerekend (of beloond?) voor activiteiten waarbij je niet loopt, zoals fietsen. De hartslagmeter werkt erg goed en meet regelmatig, wat belangrijk is om een goede indruk te krijgen van je hartslaggezondheid.

Ook de app verdient een positieve vermelding; alle verzamelde gegevens worden overzichtelijk weergegeven, waaronder de slaapmeting. Minpunt is wel dat Fitbit je gegevens gijzelt, de mogelijkheden om je gezondheids- of sportgegevens te koppelen of te exporteren naar andere apps is zeer beperkt. Desondanks is de Fitbit Charge 4 de beste keuze voor wie een toegankelijk en goed fitnessarmbandje zoekt.

Fitbit Charge 4

Prijs
€ 119,-
Website
www.fitbit.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Veel functies
 • Hartslagmeting
 • Toegankelijke app
 • Accuduur
 • Minpunten
 • Exporteermogelijkheden te beperkt
 • Activiteiten leveren stappen op

Garmin VivoSmart 4

Waar de Fitbit vooral mikt op toegankelijkheid, spreekt Garmin juist de mensen aan die al wat sportiever zijn ingesteld en gemotiveerd door de verzamelde data nog een stapje beter willen worden. De bijbehorende app is namelijk toegespitst op data, die door het bandje dan ook uiterst nauwkeurig verzameld worden, of het nu hartslag of stappen zijn. Door nauwkeurige slaapmeting en conditiemeting wordt bijgehouden of je genoeg uitrust in relatie tot je activiteiten. Ook de stressmeting geeft aan of je buiten je activiteiten genoeg ontspant.


Met uitdagingen en badges word je op een leuke manier uitgedaagd om gezonder te leven, maar de app kan soms wat ontoegankelijk zijn, waardoor je door alle data het bos niet meer ziet. Er is geen gps aanwezig, maar als je je route wilt vastleggen, kun je daar wel je smartphone bij gebruiken.

Het bandje zelf heeft een accuduur van ongeveer een dag of vijf. Voor een bandje dat fysiek een slagje kleiner is dan de andere geteste exemplaren is dat best indrukwekkend. De bediening van het aanraakschermpje op het bandje gaat soms wat onhandig; aanrakingen worden niet altijd goed geregistreerd of menu’s zitten wat onlogisch in elkaar.

Garmin VivoSmart 4

Prijs
€ 99,-
Website
www.garmin.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Nauwkeurige metingen
 • Compact formaat
 • Stressmeting
 • Minpunten
 • App wat overweldigend
 • Bediening bandje

Huawei Band 4 Pro

De Band 4 Pro van Huawei lijkt erg veel op de Fitbit Charge 4, maar dan ietsje smaller en met een mooi kleurenscherm. Het bandje laat zich eenvoudig bedienen, evenals de bijbehorende Huawei Health-app. Toch krijg je al snel een ‘is dit alles?’-gevoel. De functionaliteit is namelijk behoorlijk beperkt.

Je kunt je meldingen lezen en muziek bedienen via het bandje, je nachtrust monitoren en dat is het wel zo’n beetje. Natuurlijk kun je op sportief gebied je trainingen bijhouden, waarbij je ook de routes kunt vastleggen via ingebouwde gps. De hartslagmeter werkt standaard alleen op oproep of tijdens activiteiten. Ergens diep in de app-instellingen zit de mogelijkheid verstopt om doorlopend de hartslag te meten, maar helaas gebeurt dat dan nog altijd niet erg frequent. Dat haalt ook de functie om het zuurstofgehalte in het bloed te meten onderuit, hoewel we niet goed hebben kunnen achterhalen hoe accuraat dit gemeten wordt. De hartslagmeting zelf is goed, de stappenteller is erg enthousiast en meet steevast meer stappen dan andere bandjes.

Wanneer je door de app bladert om de verzamelde data door te nemen, krijg je het gevoel dat er eigenlijk niet zoveel gemeten wordt en mogelijk is. Dat is wel zonde; hierdoor ben je wellicht beter af met een van de andere geteste bandjes.

Huawei Band 4 Pro

Prijs
€ 59,-
Website
https://consumer.huawei.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Kleurenscherm
 • Bediening bandje
 • Minpunten
 • Beperkte functionaliteit
 • Nauwkeurige hartslagmeting diep verscholen

Samsung Gear Fit2 Pro

De Samsung Gear Fit2 Pro is al een tijdje op de markt. Het lijkt erop dat Samsung geen opvolger meer gaat uitbrengen en zich specifiek op smartwatches wil gaan richten. 

Van alle geteste sportarmbandjes heeft de Gear Fit2 Pro het allermooiste scherm (amoled), dat zich eenvoudig laat bedienen. 

Zoals Samsung wel vaker doet, wil het merk zoveel mogelijk functionaliteit in het bandje proppen. Het bandje kan nauw samenwerken met de smartphone; zo is het mogelijk om meldingen uitgebreid terug te lezen, gesprekken te ontvangen en muziek te bedienen. Via apps kun je de functionaliteit en wijzerplaten verder afstellen.

De Samsung Gear Fit2 Pro is al een tijdje op de markt. Het lijkt erop dat Samsung geen opvolger meer gaat uitbrengen en zich specifiek op smartwatches wil gaan richten.

Van alle geteste sportarmbandjes heeft de Gear Fit2 Pro het allermooiste scherm (amoled), dat zich eenvoudig laat bedienen. Zoals Samsung wel vaker doet, wil het merk zoveel mogelijk functionaliteit in het bandje proppen. Het bandje kan nauw samenwerken met de smartphone; zo is het mogelijk om meldingen uitgebreid terug te lezen, gesprekken te ontvangen en muziek te bedienen. Via apps kun je de functionaliteit en wijzerplaten verder afstellen.

Op sportief gebied heb je de beschikking over ingebouwde gps, maar er zijn op dit vlak verder wel wat concessies gedaan. Zo is de stappenteller niet zo nauwkeurig en schat het de stappen steevast veel lager dan de andere bandjes. Ook staat de hartslagmeting standaard op automatisch afgesteld, in plaats van doorlopend. Dat ontziet weliswaar de accu, maar levert metingen op waar je weinig aan hebt. Helaas meet de doorlopende meting ook niet frequent genoeg, vooral wanneer je geen activiteiten doet. De accu ontzien is overigens geen overbodige luxe, aangezien deze volgeladen slechts twee tot maximaal drie dagen meegaat.

Voor de Gear Fit2 Pro heb je twee apps nodig: de Galaxy Wear App en de Samsung Health app. De eerste is vooral voor het koppelen van het bandje, de Samsung Health app toont de verzamelde gegevens. Overzichtelijk en fraai weergegeven, maar de app is wel iets beperkter.

Samsung Gear Fit2 Pro

Prijs
€ 209,-
Website
www.samsung.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Scherm
 • Functionaliteit
 • Minpunten
 • Metingen onnauwkeurig
 • Accuduur

Xiaomi Mi Smart Band 5

De betaalbaarste uit de test, koopjesjagers kunnen het bandje soms wel al voor drie tientjes op de kop tikken, is ook meteen een van de interessantste. De Mi Smart Band 5 doet eigenlijk nauwelijks onder voor de duurdere bandjes en heeft nog een fraai kleurenschermpje ook. Het bandje en het schermpje zijn een tikje compacter, wat juist prettig is voor het dragen. Alleen probeert Xiaomi vaak net even te veel info op het kleine schermpje te zetten. Ook is de sluiting van het bandje tamelijk onhandig, tijdens het testen schoot deze af en toe los.

De sensoren op het bandje zijn wat minder nauwkeurig dan die van Garmin en Fitbit, qua stappen en hartslag wil dit wel eens fluctueren. Maar alsnog krijg je een goede indruk van je activiteiten. Het bandje heeft een accuduur van zo’n vijf dagen en beschikt niet over gps, maar kan wel de gps van je smartphone gebruiken om je routes vast te leggen.

De app heeft hier en daar een spelfoutje en wil nog weleens vaag zijn, bijvoorbeeld over stressniveau (wat ze PAI noemen). Desondanks krijg je alle gegevens overzichtelijk voorgeschoteld in handige grafiekjes, waar ook gevorderde sporters mee uit de voeten kunnen. De Mi Smart Band 5 doet nauwelijks onder voor zijn concurrenten, en is vanwege zijn aantrekkelijke prijs ook zeer geschikt voor iedereen die nieuwsgierig (of nog niet helemaal overtuigd) is.

Xiaomi Mi Smart Band 5

Prijs
€ 45,-
Website
www.mi.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Kleurenschermpje
 • Mooie app
 • Prijs
 • Minpunten
 • Metingen fluctueren
 • Sommige functies wat onduidelijk

Conclusie

Sportwearables (en hun bijbehorende apps) hebben de afgelopen jaren flinke vooruitgang geboekt. Hierdoor scoren alle geteste exemplaren meer dan voldoende. Qua functionaliteit zijn en blijven ze echter beperkt tot één doel: data verzamelen om je gezondheid en sportprestaties te verbeteren.

Sta je nog aan het begin van die ambities, dan is de Xiaomi Mi Smart Band 5 vanwege zijn prijs een slimme instapper. De Fitbit Charge 4 is net even een slagje veelzijdiger en beter, en in z’n totaliteit uiteindelijk het beste armbandje. Ben je al sportief, en wil je jezelf net even wat verder pushen, dan is de Garmin VivoSmart 4 een uitstekende keuze.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

Nieuwe bandjes?

De meeste van de besproken sportarmbandjes hebben verwisselbare bandjes. Een ander bandje kan leuk zijn om van stijl te wisselen, maar is ook praktisch. De rubberen standaardbandjes kunnen na verloop van tijd huidirritatie veroorzaken, waardoor je graag even overschakelt naar een nylon of metalen bandje. Helaas zijn de winstmarges op de bandjes van de officiële merken vaak erg hoog, maar op sites als Alia expres of eBay kun je goed terecht voor betaalbare reservebandjes. Je kunt hier eveneens prima terecht voor opladers, aangezien geen van de geteste bandjes een universele oplader gebruikt.

Contactsporten

Een wearable is praktisch bij bijvoorbeeld (hard)lopen en fietsen. Maar doe je aan contactsporten, zoals voetbal en hockey, dan kan zo’n sportarmbandje je tegenstander flink bezeren. Sterker nog, een oplettende scheidsrechter zal je voor de wedstrijd vragen deze af te doen. Wil je toch graag je wedstrijd vastleggen, dan kun je je armbandje onder een zweetbandje dragen. Hoewel je het bandje dan tijdens de wedstrijd niet kunt raadplegen, zorg je er wel voor dat je je tegenstander er niet mee verwondt.

2 Reactie(s) op: Dit zijn de beste fitnesstrackers van nu

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 februari 2021 00:48 rveijkwwnl
  ALARM >> ONVEILIG >> zie de link waarom
  https://www.vpngids.nl/privacy/devices/privacyrisicos-fitness-tracker/

  Onze poezen hebben soortgelijke tracers, opdat we weten waar dezen zijn voor het geval dat, maar ook leuk om te zien waar ze overal uithangen á lopen qua route.

  En de AUTO, onze fietsen, zelfs alle ……… maar dat is privé
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 februari 2021 00:57 rveijkwwnl
  FAKENIEUWS HUAWAIJ, hoe zat het ook alweer.

  18 juli 2013 > Huawei spied for China, claims ex-CIA head Michael Hayden

  https://www.theguardian.com/technology/2020/feb/06/no-10-say-fallout-between-trump-and-johnson-overblown

  Trumpie kwam dit op een gegeven moment heel goed uit, om zoveel mogelijk schade toe te brengen aan China om zijn toen al falende binnenlandse beleid te verdoezelen en als bliksemafleider te gebruiken.

  Iedereen is erin gestonken, alleen NL is totaal afhankelijk geworden sinds 2008 wegens het volgende feit >>

  https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/huawei-beheert-kpn-klantdata-van-miljoenen-nederlanders/?utm_source=dmdelivery&utm_medium=email&utm_content=dmd-radar&utm_campaign=20190527#at_emailtype=retention&at_medium=email&at_campaign=avrotros_dmd_radar&at_send_date=20190527

  Die Experia Boxen van KPN zijn zogenaamde Chinese boxen, ze kunnen niet eens XS4ALL technisch gezien overnemen door het in gebruik genomen 2008 administratiesysteem.

  DUS C!T zomaar de bewering over Huawei in stand houden geeft alleen maar meer schade aan C!T, en maakt C!T alleen ongeloofwaardiger.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.