Dit zijn de beste goedkope wifi-routers

Door: jozef-schildermans | 02 maart 2018 14:43

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: conclusie

De router is het middelpunt van je thuisnetwerk. Routers van 400 euro of meer zijn tegenwoordig geen uitzondering. Voor minder dan 60 euro kun je ook een router kopen. Maar wat krijg je dan eigenlijk? Wij hebben de beste goedkope wifi-routers getest om daar achter te komen.

Voor een topmodel wifi-router betaal je soms wel 400 euro of méér. Dat betreft dan apparaten met veel antennes die soms wel tot acht zend- en ontvangstkanalen ondersteunen en de nieuwste technieken gebruiken om zo hoog mogelijke draadloze doorvoersnelheden te bereiken. Die kracht is beslist nuttig in een omgeving met heel veel draadloze apparaten die veelvuldig én tegelijkertijd gebruik maken van het wifi-netwerk. In normale situaties is het echter ‘overkill’. De meeste laptops, smartphones, tablets en streaming-apparaatjes hebben bijvoorbeeld maar één of twee zend- en ontvangstantennes. Een router met méér zend- en ontvangstkanalen helpt dan niet. Een dergelijke krachtige wifi-router bedient uiteraard tegelijkertijd meerdere draadloze apparaten met een zo hoog mogelijke snelheid. Maar als er normaal gesproken slechts een handvol draadloze apparaten tegelijk actief is, volstaat een minder krachtige, goedkopere router. Denk aan een thuiskantoor, kleine woning, appartement of studentenkamer.

Niet altijd 5 GHz

Als je een router koopt is 802.11ac de meest gangbare technologie die gebruik maakt van de 5GHz-band, dergelijke routers ondersteunen ook 802.11n op de 2,4GHz-band. Inmiddels is 802.11ac ook doorgedrongen tot de budgetcategorie. Er zijn ook nóg goedkope routers die alleen wifi 802.11n op uitsluitend de 2,4GHz-frequentie ondersteunen. Dat is niet altijd een nadeel. Ten eerste heeft de 2,4GHz-band een significant groter draadloos bereik dan de snellere 5GHz-band. Ten tweede werkt de wifi-chip van goedkopere smartphones, tablets en laptops vaak alleen op de 2,4GHz-frequentie. Heb je alleen 2,4GHz-clients, dan heb je niets aan een dualband-router en bespaar je geld met een 2,4GHz-singleband-exemplaar.

Het nut van meerdere antennes

Om hogere draadloze doorvoersnelheden te halen, combineren routers meerdere antennes. Twee gelijktijdige datastromen wordt wel eens aangeduid als 2x2 voor het aantal datastromen dat tegelijk uitgezonden en ontvangen kan worden. Zender en ontvanger dienen evenveel antennes te hebben om de maximale snelheid te halen. Verder gebruiken ze uiteraard dezelfde wifi-techniek: 802.11-n (2,4 of 5 GHz) of 802.11-ac (5 GHz). 802.11-n heeft een theoretische basissnelheid van 150 Mbit/s. Bij 802.11-ac is dit 433 Mbit/s. Met twee kanalen mag je dat verdubbelen tot respectievelijk 300 Mbit/s en 866 Mbit/s. De opgegeven snelheden geven de maximale verbindingssnelheid tussen zender en ontvanger aan. In de praktijk zijn je draadloze verbindingen heel wat trager. Hoe traag? Dat testten we in dit artikel.

Fast- versus gigabit-ethernet

Betaalbare routers hebben vaak fast- in plaats van gigabit-ethernetpoorten waaraan je bekabelde netwerkapparatuur zoals een nas of mediastreamer hangt. Houd er rekening mee dat dit soort netwerkpoorten tien keer trager werkt (100 MHz). Gebruik je helemaal geen bedrade netwerkapparatuur die gigabit ondersteunen, dan is dat natuurlijk geen probleem.

Wél een probleem kan de snelheid zijn van de wan-ethernetpoort waaraan je internetmodem hangt. Fast-ethernet haalt in de praktijk niet méér dan ongeveer 90 à 95 Mbit/s. Heb je een snellere internetverbinding, dan investeer je het best in een wifi-router met een gigabit-wan-poort, die tot 900 Mbit/s haalt. Anders vormt je goedkope wifi-router een bottleneck voor je internetverbinding. Een router met een gigabit-wan-poort heeft doorgaans ook gigabit-ethernetpoorten, zodat je de snellere internetverbinding ook op bijvoorbeeld je bedraad aangesloten pc kunt gebruiken.

Waar er meestal slechts een handvol draadloze apparaten tegelijk actief is, volstaat een goedkopere router

Testverantwoording

We testen de effectieve doorvoersnelheid met behulp van IPerf 3 in de ondersteunde wifi-frequenties (5 GHz en/of 2,4 GHz) en op een gigabit-ethernetpoort. We voeren in totaal vier snelheidstesten van elk dertig seconden uit met tien parallelle datastromen in de zend- en ontvangstrichting, waarbij we de resultaten van de allereerste seconde negeren. We voeren ook een bereiktest uit op de 2,4GHz-frequentie, in totaal op zes locaties die zich in een 3D-stervorm rond, boven en onder de geteste router bevinden. Voor de routers met usb-poort meten we de usb-snelheid op een ntfs-geformatteerde externe Seagate-schijf die aangesloten is op de snelste usb-poort van de geteste router. Alle testresultaten worden omgerekend in gewogen scores voor functionaliteit, draadloze netwerksnelheid, bedrade netwerksnelheid, draadloos bereik en usb-snelheid. We rekenen dit allemaal om in één algemene score: dit oordeel wordt weergegeven met maximaal vijf sterren en gebruiken we als basis voor het keurmerk Best Getest.

ASUS RT-AC53

De ASUS RT-AC53 is niet veel groter dan een flinke mannenhand, met achteraan drie lange positioneerbare, vaste antennes. Het is een dualband-router met aparte wifi-chips voor de 2,4- en 5GHz-frequenties. De 2,4GHz-chip, met een theoretische maximale doorvoersnelheid van 300 Mbit/s, kan gelijktijdig zenden en ontvangen op twee draadloze kanalen. De 5GHz-chip heeft één kanaal, met een maximale snelheid van 433 Mbit/s. Alle poorten bevinden zich achteraan: twee gele gigabit-ethernetpoorten (gewoon lan) en één blauwe wan-poort. Bovenop het kastje zijn er zes status-leds voor de lan- en wan-poorten, de beide wifi-frequenties en de stroom. Een sticker aan de onderkant vermeldt de inloggegevens.

Het beheer is Engelstalig. Als je de webinterface voor het eerst benadert, vraagt de router je direct om een uniek wachtwoord te kiezen voor de admin-account. Zo hoort het! Als je de aansluitinstructies goed volgde, werkt internet normaal gesproken direct. Heb je een ander soort aansluiting of werkt het niet dan kun je in het beheer alsnog de Quick Internet Setup-wizard uitvoeren. Controleer ook eerst even in het beheermenu of er geen nieuwe firmware beschikbaar is. Die kun je automatisch toepassen; het upgradeprocédé duurt een minuut of drie. Het beheer is aangepast aan mobiele browsers en is ingedeeld in menu’s, tabs en pictogrammen. De mobiele beheer-app ASUS Router bevat enkele extra mogelijkheden die in de webinterface ontbreken, zoals een veiligheidsscan die je puntsgewijs toont hoe je de veiligheid van je router kunt verbeteren. Helaas spreekt ook deze app geen Nederlands.

ASUS RT-AC53

Prijs
€ 60,-
Website
www.asus.nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Uitgebreide mogelijkheden
 • Goede prestaties
 • Veiligheidsscan mobiele app
 • Minpunten
 • Geen Nederlandse software
 • Slechts twee lan-poorten
 • Geen usb-poort

D-Link DIR-809

Deze kleine router heeft drie forse, vaste positioneerbare antennes. Het is een dualband-router die net zoals het apparaat van ASUS twee aparte wifi-chips gebruikt. De 2,4GHz-chip ondersteunt twee gelijktijdige zend- en ontvangstkanalen. Voor 5 GHz is dit beperkt tot één kanaal. De theoretische maximale doorvoersnelheid is dezelfde als bij ASUS. De D-Link heeft wel vier lan-poorten (zwart gekleurd), naast één geel gekleurde wan-poort. Zeker voor beginners is het verwarrend dat die kleuren binnen deze productgroep niet gestandaardiseerd zijn. Het zijn jammer genoeg tragere fast-ethernetpoorten. Bovenop zijn er acht status-leds, waaronder leds voor elke lan-poort. De standaard inloggegevens vind je op de onderkant.

Een kleurrijk A4’tje leidt je visueel door de ingebruikname. Daarnaast is de volledige handleiding op cd meegeleverd. Jammer genoeg verplicht de beheerinterface beheer je niet om het lege admin-wachtwoord in iets unieks te wijzigen. Veel gebruikers zullen dit leeg laten, wat bijzonder onveilig is. Ook merkwaardig: de extra veilige spi-firewall (stateful packet inspection) die fungeert als uitbreiding op de normale firewall is standaard uitgeschakeld. Via een wizard kun je de internet-, draadloze en netwerkinstellingen configureren. Het beheer is nog het klassieke beheer zoals D-Link dat in veel netwerkapparatuur heeft, met tekstmenu’s links en bovenaan, en informatie- en invulschermen in het midden. Deze router heeft niet het visueel mooiere beheer van recente D-Link-wifi-routers. De handige D-Link WiFi-app kan helaas ook niet met deze DIR-809 overweg. Rechts in het beheervenster verschijnen korte tips bij elke configuratie-optie. Jammer genoeg is alles in het Engels, net als de rest van de webinterface.

D-Link DIR-809

Prijs
€ 42,-
Website
www.dlink.nl
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Drie antennes
 • Dualband
 • Minpunten
 • Alleen fast-ethernet
 • Trage 5GHz-prestaties
 • Geen usb-poort
Het is zeker voor beginners verwarrend dat de kleuren van de poorten niet industriewijd gestandaardiseerd zijn

Linksys E1200

De E1200 is mede door het ontbreken van externe antennes erg compact: niet veel groter dan een flinke mannenhand. Alleen de 2,4GHz-frequentie is aanwezig, met een maximale doorvoersnelheid van 300 Mbit/s. Er zijn vier blauwe fast-ethernetpoorten (lan) en één gele wan-poort. Op de onderkant vind je een wps-pincode, maar alle andere inlog- en configuratie-informatie staat uitsluitend in de snelstartgids. Helaas zeggen de installatie-instructies niet méér dan dat je de meegeleverde cd in je pc moet steken en de instructies moet volgen. Onhandig in een tijd dat een cd-speler een zeldzaamheid aan het worden is. Gelukkig kun je de Linksys Connect-installatiesoftware ook gewoon downloaden. Kies tijdens het downloaden ook de juiste hardwareversie, want daar zijn er drie van. Wij testten versie 2.0 van de E1200. Je vindt die informatie overigens onderaan naast het modelnummer. Gebruikers met kennis van zaken kunnen de E1200 handmatig installeren door onderaan in de welkompagina te klikken op de boodschap “Continue with an open and unsecured network (not recommended)”. Jammer genoeg verplicht Linksys je dan niet om de standaard inloggegevens te wijzigen in iets veiliger. Gebruik je zoals aanbevolen de gebruiksvriendelijkere, meer visuele beheeromgeving Linksys Connect (die ook Nederlandstalig is), dan moet je wel verplicht een veilig wachtwoord kiezen. Voor alle geavanceerde instellingen verwijst de Connect-software je overigens gewoon door naar het klassieke webbeheer. Firmware-updates dien je bovendien handmatig toe installeren, maar let goed op dat je dan de juiste hardwareversie flasht!

Linksys E1200

Prijs
€ 30,-
Website
www.linksys.nl
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Compact
 • Goedkoop
 • Minpunten
 • Singleband-router
 • Alleen fast-ethernet
 • Geen usb-poort

0 Reactie(s) op: Dit zijn de beste goedkope wifi-routers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.