Bijzondere gadgets voor creatievelingen

Door: richard-veenstra | 10 juli 2019 13:34

Blog

Elektronische apparaten hoeven niet altijd maar nuttig, productief of serieus zijn. Heb je straks in de zomervakantie een beetje tijd voor jezelf? Met deze camera’s, muziekinstrumenten, 3d-printers, computer-bouwpakketten en andere gadgets kun je je creativiteit de vrije loop laten.

Kano Computer Kit

Prijs:€ 119,99
www.kano.me

Altijd al eens je eigen computer willen bouwen? Koop dan de Computer Kit van Kano. De computer is gebaseerd op Raspberry Pi en eigenlijk gericht op kinderen en jongvolwassenen om te leren programmeren. Maar ook als volwassene is het erg leuk om meer affiniteit met code te krijgen. Het resultaat ziet er bovendien erg gaaf uit en er zijn allerlei add-ons voor de computer verkrijgbaar, zoals een lichtenset en een sensorset.

Lego Opklapboek

Prijs: € 74,99
www.lego.nl

Lego is natuurlijk leuk voor zowel kinderen als volwassenen en dit opklapboek met 859 stukjes is een knap staaltje ontwerpwerk. Het boek moet je natuurlijk zelf in elkaar zetten en het klapt open als een stilleven uit Roodkapje. In de handleiding vind je ook instructies voor een tweede sprookje: Jaap en de bonenstaak. Je kunt maar één van de twee sprookjes tegelijkertijd bouwen. En als je op zoek bent naar grotere Lego-sets, dan vind je op de site nog veel meer leuke producten.

Dobot

Prijs: Vanaf € 1349,-
www.dobot.de

Altijd al een robot arm op je bureaublad willen hebben? Neem dan eens een kijkje op de site van Dobot en maak van je werkkamer een geautomatiseerde fabriek. Je kunt de Dobot programmeren om verscheidene taken te doen. Je moet dan wel accessoires voor de robotarm erbij kopen: wat te denken van een transportband waar de Dobot items vanaf kan pakken? De basisrobot kost 1.349 euro, voor een accessoire betaal je al snel een paar honderd euro. Niet goedkoop, wel erg leuk.

Arduino Braccio bundel

Prijs: € 239,95
www.arduino.cc

Is 1.350 euro je een beetje te veel, dan kun je ook kiezen voor een bouwpakket om je eigen kleine robotarm te maken. Je vindt alles wat je nodig hebt om in de doos. Het hart van het pakket is een Uno, het populairste Arduino-bord. De robotarm kan maximaal 180 graden draaien en allerlei objecten oppikken en vasthouden middels de grijpers. De objecten kunnen maximaal 400 gram wegen en 90 millimeter breed zijn.

Thinkgeek Mechanical DIY Tram

Prijs: $ 34,99 (ca. € 31)
www.thinkgeek.com

Thinkgeek is een website met een heleboel leuke gadgets. In de collectie vind je een aantal diy-kits met houten stukjes. Eén van deze kits is een tram met rubberen transportband. De stukjes zijn al voor-gelaserd, je hoeft ze alleen maar uit het houten blad te drukken. Het instructieboekje vertelt hoe de tram in elkaar gezet moet worden. Naast een tram vind je op de site ook kits voor houten robots, muziekdoosjes en modellen van objecten.

Sainsmart DIY Game Console Kit V2

Prijs:€ 21,95
www.sainsmart.com

Voor maar 22 euro kun je je eigen gameconsole maken. Je hebt de keuze uit vier spelletjes: tetris, snake, racing en shooting. De kit is makkelijk in elkaar te zetten maar je moet wel een paar kleine onderdelen solderen. De gameconsole kan op batterijen werken en heeft een usb-aansluiting zodat je stroom krijgt vanuit je computer of een usb-adapter. De diy-gameconsole-kit is uitermate geschikt als eerste soldeerkit. Als je wilt kun je de code zelf veranderen, aangezien die opensource is.

Creality Ender-3

Prijs: € 200,-
www.creality3d.shop

De prijs van 3D-printers is de afgelopen jaren enorm gedaald. Tegenwoordig kun je voor een paar honderd euro al zelf aan de slag gaan met professionele 3D-afdrukken. De Ender-3 van Creality heb je zelfs al voor 200 euro. Je moet hem zelf in elkaar zetten middels een paar eenvoudige stappen. Je creaties worden door middel van fdm (fused desposition modeling) geprint, het filament ervoor wordt al meegeleverd. Ondanks de vriendelijke prijs kun je objecten tot 22 × 22 × 25 centimeter 3D-printen.

Huion Inspiroy WH1409 V2

Prijs:€ 169,99
www.huion.nl

Wil je graag aan de slag met digitaal tekenen, dan is een pen-tablet handig. Een nadeel van een Wacom-tablet is dat die aardig aan de prijs is. Het Chinese bedrijf Huion biedt een selectie goedkopere tablets aan, de WH1409 is het topmodel. Voor 170 euro heb je dan de beschikking over een actief gebied van 35 bij 22 centimeter. De pen heeft 8192 drukniveaus en is dus perfect geschikt om mee te tekenen. Je kunt de pen-tablet via usb of draadloos via bluetooth met je computer verbinden.

PancakeBot

Prijs:$ 256,- (ca € 224,-)
www.pancakebot.com

Deze gadget valt zeker in de categorie: heb ik dat nou echt nodig? Als je twee volkomen niet-gerelateerde dingen met elkaar koppelt, dan kom je uit bij de PancakeBot: een 3D-printer voor het maken van creatieve pannenkoeken. Je moet er wel 256 dollar voor neerleggen en hem nog laten verzenden van Amerika naar Europa. Maar met de bijgevoegde Pancake Printer Software is het tijdperk van saaie ronde pannenkoeken dan wel definitief voorbij.

Scribit

Prijs:$ 449,- (ca. € 395,-)
www.scribit.com

Scribit is een robot die je muur op kan klimmen en daarbij een paar pennen in zijn rugzak heeft. In een app bedenk je een patroon of tekening en de robot tekent dit vervolgens op je wand. Geen gedoe meer met afbeeldingen op groot formaat uitprinten of behang uitzoeken in de winkel. Als je bang bent dat je muur voor altijd verpest is, dan heb je het mis: de tekeningen zijn door de robot zelf weer uit te wissen. Vanaf deze zomer moet de Scribit te koop zijn.

Parrot Anafi

Prijs: € 699,-
www.parrot.com/nl

Met de Anafi-drone van Parrot kun je ongelooflijk goede video’s vanuit de lucht schieten. De camera kan 4K-video in 17:9-videoformaat opnemen en foto’s met 21 megapixel zijn eveneens geen probleem. Je kunt de camera vanuit een app besturen en tot 180 graden draaien. De drone heeft eveneens beeldstabilisatie aan boord, zodat je rustige video’s kunt maken. Het apparaat kan vluchten maken tot ongeveer 25 minuten en weegt slechts 320 gram.

OpkixOne

Prijs:$ 295,- (ca. € 259,-)
www.opkix.com

Leuk voor jezelf, maar wellicht iets minder voor je omgeving. Met de OpkixOne kun je video’s maken zonder dat je opzichtig met een camera hoeft rond te lopen. Het apparaatje hangt om je nek en maakt video’s door één keer op de knop op de camera te tikken. De camera weegt maar 12 gram en kan 4 gigabyte aan video opslaan in 1080 × 1080 pixels. Als je het boek De Cirkel van Dave Eggers hebt gelezen, merk je dat we akelig dichtbij een compleet vastgelegde wereld komen.

DJI Osmo Mobile 2

Prijs:€ 129,-
www.dji.com

Om perfecte actievideo’s te kunnen schieten, moet je je smartphone goed stil kunnen houden. Dit is met de hand vrijwel onmogelijk, met een stabilisator voor je smartphone is dit een fluitje van een cent. Deze lichtgewicht gimbal heeft zelfs een aparte app waarmee via de ActiveTrack-functie je onderwerp perfect in beeld blijft. Allerlei bewegingen, trillingen en hobbels worden opgevangen door de Osmo, de bediening voor de app vind je overigens op het handvat.

König Mini Fotostudio

Prijs:€ 39,95
www.konigelectronic.com

Wil je producten of objecten kunnen fotograferen, dan heb je een lightbox nodig. Deze draagbare box van 40 × 40 × 40 centimeter is een complete fotostudio. In de doos vind je naast een opvouwbare box ook vier verschillende achtergrondschermen: wit, zwart, rood en blauw. Ook een houder voor je fotocamera en twee lampen zijn inbegrepen. Vriendelijk geprijsd met al deze extra’s.

Teenage Engineering Pocket Operator Modular 170

Prijs:€ 399,-
www.teenageengineering.com

Zie je weleens filmpjes voorbijkomen van muzikanten en hun dure modulaire synthesizers? Snel wegkijken, die apparaten kosten je duizenden euro’s. Teenage Engineering heeft een systeem op de markt gebracht dat je zelf in elkaar moet knutselen. Het werkt op batterijen en klinkt net als een echte modulaire synthesizer. De rode versie kost 399 euro, de uitgebreidere gele versie is 549 euro.

Sphero Specdrums

Prijs:$ 64,99 (ca. € 57,-)
www.sphero.com

Met de Specdrums tover je kleuren om in geluid. Je doet een ring om je vinger en tikt op een stuk fruit, een tafelblad of een ander willekeurig voorwerp. De bijbehorende app maakt van je getik een muzikaal geheel. In de verpakking vind je twee ringen, zodat je ook complexere ritmes en melodieën kunt maken. Met de app kun je ook je eigen samples opnemen die je vervolgens met de ringen kunt bespelen.

Zivix Jamstik+

Prijs:€ 239,-
www.jamstik.com

Speel je gitaar, maar zou je eigenlijk wel de nieuwe Martin Garrix-song willen schrijven? Dan is Jamstik iets voor jou. Je speelt gitaarakkoorden of losse noten op de Jamstik, maar de noten worden via een usb-kabel omgezet naar pianonoten in een muziekprogramma. De Jamstik kan ook gebruikt worden als midi-controller om andere synthesizergeluiden mee te besturen. Het apparaat weegt nog geen kilo en is zo’n 40 centimeter lang.

Roli Lightpad Block M

Prijs:€ 179,00
www.roli.com

De Roli Lightpad is een oppervlakte waar je op kunt tikken, drummen en slaan. Onder de rubberen huid zitten gekleurde ledjes voor visuele feedback. Geluid maakt de Lightpad Block niet, hiervoor heb je de Noise-app nodig voor je iPhone of Google Pixel, of je downloadt het professionele programma Equator voor je pc of Mac. Er zijn meerdere blocks beschikbaar die je aan elkaar kunt klikken met de magneten aan de zijkant. De Lightpad Block communiceert met je smartphone of computer via bluetooth.

Blue Yeti Nano

Prijs:€ 102,99
www.bluedesigns.com

Een usb-microfoon die eruitziet als een ouderwetse broadcast-mic en dan ook nog eens goed klinkt? Jawel, de Yeti Nano is een geweldige microfoon voor je podcasts of zangkunsten, die je meteen op je pc kunt aansluiten. Je kunt er een koptelefoon op aansluiten en er zijn verschillende houders voor de microfoon te krijgen. De Yeti Nano is perfect voor podcasts, game-streaming, betere Skype-gesprekken en YouTube- of muziekopnames.

1 Reactie(s) op: Bijzondere gadgets voor creatievelingen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 juli 2019 15:13 chrislaarman
  Zonder aan het artikel te willen afdoen:

  Modulaire synthesizers bestaan ook in software (desktop en mobiel). Inzoomend om mobiel:
  Er bestaat toch al veel software om muziek mee te maken voor met name iOS, zelfs virtuele kabels: Audiobus (iOS), Audioroute (Android).
  Voor randapparatuur (en apps) zou je kunnen kijken op de website van IK Multimedia, maar wellicht biedt "de Chinees" inmiddels vergelijkbare waar voor minder geld.
  Noot: onder oudere versies van Android kan de "latency" onwerkbaar lang blijken. iOS was altijd al in orde.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.